Doorgaan naar hoofdcontent

Lamsstoofpotje met pruimen

Twee jaar geleden proefde ik voor het eerst lamsvlees in het Marokkaanse restaurant Fez in Antwerpen. Ik had het zelf niet besteld, zo avontuurlijk was ik toen nog lang niet. Maar aangezien mijn kookambities wel stilaan begonnen te ontluiken, vroeg ik Merlot of ik eens van zijn lamstajine mocht proeven. Eén hap deed me beslissen dat ik geen lamsvlees lustte.

Helaas voor mezelf doe ik twee jaar later niet meer mee aan ‘niet lusten’. Ik wil alles leren eten. Behalve kaas. Dus moest ik het wel nog een kans geven. De eerste tweede kans was meteen een schot in de roos. Ik maakte Fettuccine alle cipolle van Gino d’Acampo: een pasta met lamsgehakt, worteltjes en rozemarijn.

Ik zet het nog steeds niet vaak op het menu – deels omdat ik dan telkens een arm, lief lammetje hoor blaten in m’n hoofd – maar ik heb de aparte smaak wel leren appreciëren. Dat recept was bewijsstuk nummer 1. En dit is bewijsstuk nummer 2.

Lamsstoofpotje met pruimen

Wat heb je nodig voor 2 personen?

2 lamstournedos (Of een ander soort lamsvlees dat je in stukjes kan snijden).
15 gedroogde pruimen
1 el vloeibare honing
2 uien (Ik nam 1 rode en 1 gewone.)
Scheut rode wijn
2,5 dl groentebouillon (Ik nam 2,5 dl water met 1 groentebouillonketeltje.)
1 kl harissa (Dit gerecht was mijn harissadebuut!)
1/2de kl kaneel
Peper & zout
Bakboter
Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Verhit een beetje bakboter en olijfolie in een pot waarvan je een deksel hebt. Snijd de twee lamstournedos in stukjes – denk ‘stoofvleesgrootte’ – en korst ze aan in de hete boter en olijfolie. Snijd ondertussen de uien in halve ringen.

2. Haal het lamsvlees wanneer het knapperig bruin korstje heeft uit de pot en stoof de uien aan.

3. Doe wanneer de uien glazig zijn het vlees terug in de pot. Kruid met peper, zout en kaneel. Doe de harissa en honing bij het vlees, snijd de gedroogde pruimen in twee en voeg ook die toe. Overgiet het geheel met de rode wijn en groentebouillon. Roer alles onder elkaar, zet het deksel op de pot en laat 45-60 minuten sudderen.

4. Haal 15-20 minuten voor het einde het deksel van de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.

Lamsstoofpotje met pruimen

Wat eet je erbij?

Wij aten er rösti’s bij, en rauwe witloofsla. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.