Twee jaar geleden proefde ik voor het eerst lamsvlees in het
Marokkaanse restaurant Fez in
Antwerpen. Ik had het zelf niet besteld, zo avontuurlijk was ik toen nog lang
niet. Maar aangezien mijn kookambities wel stilaan begonnen te ontluiken, vroeg
ik Merlot of ik eens van zijn lamstajine mocht proeven. Eén hap deed me
beslissen dat ik geen lamsvlees lustte.
Helaas voor mezelf doe ik twee jaar later niet meer mee aan
‘niet lusten’. Ik wil alles leren eten. Behalve kaas. Dus moest ik
het wel nog een kans geven. De eerste tweede kans was meteen een schot in de
roos. Ik maakte Fettuccine alle cipolle
van Gino d’Acampo: een pasta met lamsgehakt, worteltjes en rozemarijn.
Ik zet het nog steeds niet vaak op het menu – deels omdat ik
dan telkens een arm, lief lammetje hoor blaten in m’n hoofd – maar ik heb de
aparte smaak wel leren appreciëren. Dat recept was bewijsstuk nummer 1. En dit is
bewijsstuk nummer 2.
Lamsstoofpotje met pruimen |
Wat heb je nodig voor 2 personen?
2 lamstournedos (Of een ander soort lamsvlees dat je in stukjes kan snijden).
15 gedroogde pruimen
1 el vloeibare honing
2 uien (Ik nam 1 rode en 1 gewone.)
Scheut rode wijn
2,5 dl groentebouillon (Ik nam 2,5 dl water met 1 groentebouillonketeltje.)
1 kl harissa (Dit gerecht was mijn harissadebuut!)
1/2de kl kaneel
Peper & zout
Bakboter
Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Verhit een beetje bakboter en
olijfolie in een pot waarvan je een deksel hebt. Snijd de twee lamstournedos in
stukjes – denk ‘stoofvleesgrootte’ – en korst ze aan in de hete boter en
olijfolie. Snijd ondertussen de uien in halve ringen.
2. Haal het lamsvlees wanneer het
knapperig bruin korstje heeft uit de pot en stoof de uien aan.
3. Doe wanneer de uien glazig zijn het
vlees terug in de pot. Kruid met peper, zout en kaneel. Doe de harissa en honing
bij het vlees, snijd de gedroogde pruimen in twee en voeg ook die toe. Overgiet
het geheel met de rode wijn en groentebouillon. Roer alles onder elkaar, zet het
deksel op de pot en laat 45-60 minuten sudderen.
4. Haal 15-20 minuten voor het einde het
deksel van de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.
Lamsstoofpotje met pruimen |
Wat eet je erbij?
Wij aten er rösti’s bij, en rauwe
witloofsla.
Reacties
Een reactie posten