Doorgaan naar hoofdcontent

Risotto à la flamande

Een Vlaming mag ‘à la flamande’ wel vrij opvatten, niet? Als je het niet meteen met me eens bent, moet je deze risotto maar eens maken. De traditionele asperges à la flamande zullen nooit meer hetzelfde smaken.

Risotto à la flamande

Wat heb je nodig voor twee personen?

 • 125 g risottorijst (Ik nam Arborio.)
 • 6-8 witte asperges
 • 1 sjalot
 • 2 eitjes
 • (Verse) zalm (Ik nam 2 zalmmoten uit de diepvries. Als je dat ook doet, zorg er dan voor dat ze ontdooid zijn voordat je begint te kokerellen.)
 • Verse Grana Padano (Of Parmezaan, als je dat liever hebt.)
 • 3 dl bouillon (Ik nam 3 dl water met een half bouillonblokje voor pasta’s en rijstgerechten.)
 • Citroensap (Het sap van ongeveer een halve citroen.)
 • Peterselie (Ik nam diepvriespeterselie, maar verse is uiteraard minstens even goed.)
 • Peper & zout
 • Bakboter
Risotto à la flamande

Wat moet je doen?

1. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Stoof de sjalotsnippers aan in boter in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt.

2. Voeg wanneer de sjalot glazig is geworden 125 g rissotorijst toe en roer, zodat elk rijstkorreltje een glanzend boterlaagje heeft. Giet er dan 3 dl bouillon over, zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje pruttelen.

3. Schil ondertussen de asperges en snijd elke asperge in ongeveer 5 stukjes. Snijd ook de verse zalm in hapklare blokjes. En rasp wat Grana Padano voor de afwerking.

4. Risotto is in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg na 10-15 minuten de stukjes asperge toe. Zet het deksel opnieuw op het potje.

5. Zo’n 5-10 minuten later zijn de asperges gaar. Zet het vuur uit en werk de risotto af met een klontje boter, de geraspte Grana Padano, wat citroensap, peterselie, peper en zout. Roer alles onder elkaar.

6. Voeg daarna de verse blokjes zalm toe en roer nog eens, heel voorzichtig deze keer. Zet het deksel op de pot. De zalm kan nu net voldoende garen door de warmte van de risotto. Bak ondertussen twee spiegeleitjes.

7. Verdeel de risotto over twee borden of kommetjes, leg er een spiegeleitje bovenop en ontdek hoe leuk (en lekker!) het is wanneer de eidooier in de risotto loopt tijdens het eten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…