Een Vlaming mag ‘à la flamande’ wel vrij opvatten, niet? Als je het niet meteen met me
eens bent, moet je deze risotto maar eens maken. De traditionele asperges à la flamande zullen nooit meer
hetzelfde smaken.
Risotto à la flamande |
Wat heb je nodig voor twee personen?
- 125 g risottorijst (Ik nam Arborio.)
- 6-8 witte asperges
- 1 sjalot
- 2 eitjes
- (Verse) zalm (Ik nam 2 zalmmoten uit de diepvries. Als je dat ook doet, zorg er dan voor dat ze ontdooid zijn voordat je begint te kokerellen.)
- Verse Grana Padano (Of Parmezaan, als je dat liever hebt.)
- 3 dl bouillon (Ik nam 3 dl water met een half bouillonblokje voor pasta’s en rijstgerechten.)
- Citroensap (Het sap van ongeveer een halve citroen.)
- Peterselie (Ik nam diepvriespeterselie, maar verse is uiteraard minstens even goed.)
- Peper & zout
- Bakboter
Risotto à la flamande |
Wat moet je doen?
1. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Stoof
de sjalotsnippers aan in boter in een antikleefpotje waarvan je een deksel
hebt.
2. Voeg wanneer de sjalot glazig is
geworden 125 g rissotorijst toe en roer, zodat elk rijstkorreltje een glanzend
boterlaagje heeft. Giet er dan 3 dl bouillon over, zet het deksel op de pot en laat
op een zacht vuurtje pruttelen.
3. Schil ondertussen de asperges en
snijd elke asperge in ongeveer 5 stukjes. Snijd ook de verse zalm in hapklare
blokjes. En rasp wat Grana Padano voor de afwerking.
4. Risotto is in ongeveer 20 minuten
gaar. Voeg na 10-15 minuten de stukjes asperge toe. Zet het deksel opnieuw op
het potje.
5. Zo’n 5-10 minuten later zijn de
asperges gaar. Zet het vuur uit en werk de risotto af met een klontje boter, de
geraspte Grana Padano, wat citroensap, peterselie, peper en zout. Roer alles
onder elkaar.
6. Voeg daarna de verse blokjes zalm toe
en roer nog eens, heel voorzichtig deze keer. Zet het deksel op de pot. De zalm
kan nu net voldoende garen door de warmte van de risotto. Bak ondertussen twee
spiegeleitjes.
7. Verdeel de risotto over twee borden
of kommetjes, leg er een spiegeleitje bovenop en ontdek hoe leuk (en lekker!) het
is wanneer de eidooier in de risotto loopt tijdens het eten.
Reacties
Een reactie posten