Doorgaan naar hoofdcontent

Rijst met bloemkool en zalm

“Amai, da’s goeie puree,” zei Merlot na zijn eerste hap rijst met bloemkool. Hoewel er geen patatje aan te pas komt, lijkt deze rijst qua structuur en uitzicht inderdaad wel een beetje op puree. Qua smaak is hij echter allerminst vergelijkbaar met gewone pureepatatjes. Bovendien mag mijn lief me ondertussen toch wel beter kennen: alsof ik ooit, ever, jamais een berg puree met vis en zonder groenten zou serveren!

Soit, stop je patatjes maar ver weg, we maken vandaag bloemkoolRIJST!

Bloemkoolrijst met zalm

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • 100 g rijst (Ik nam Basmati.)
  • 1/2de bloemkool
  • 3 teentjes knoflook
  • (Verse) zalm (Ik nam 2 stukjes zalm uit de diepvries.)
  • Gemalen Emmental/Grana Padano/mozzarella
  • Scheutje melk
  • 3 dl bouillon (Ik gebruikte 3 dl water met 1 bouillonblokje voor pasta- en rijstgerechten.)
  • Citroen
  • Kervel
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Pel de teentjes knoflook en snipper of plet ze zo fijn mogelijk. Stoof ze aan in wat olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de rijst en de bouillon toe, zet het deksel op de pot en laat de rijst op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes.

2. Verdeel een halve bloemkool in roosjes, was de bloemkoolroosjes en kook ze in zo’n 10 minuutjes gaar.

3. Leg terwijl de rijst en de bloemkoolroosjes opstaan, de zalm in een ovenschaal. Kruid de zalm met peper en zout, besprenkel hem met olijfolie en leg er enkele schijfjes citroen bovenop. Zet de zalm in een oven van 200 °C. Hoelang? Dat hangt af van de dikte van de zalm. Meestal is dat zo’n 10-15 minuutjes. Kijk er af en toe maar eens naar!

4. Doe de bloemkoolroosjes wanneer ze gaar zijn in een blender, samen met een scheutje melk, en wat peper en zout. Blend tot je een smeuïge bloemkoolpuree krijgt.

5. Meng de bloemkoolpuree onder de gare rijst. Werk de bloemkoolrijst af met wat gemalen kaas (vb. Emmental en/of Grana Padano) en/of mozzarella, een beetje citroensap en wat (diepvries)kervel.

6. Probeer alles zo elegant mogelijk op een bord te krijgen, laat je tafelgenoot raden wat je hebt klaargemaakt en laat het mij daarna weten in de commentaar!

Bloemkoolrijst met zalm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept