Doorgaan naar hoofdcontent

Rijst met bloemkool en zalm

“Amai, da’s goeie puree,” zei Merlot na zijn eerste hap rijst met bloemkool. Hoewel er geen patatje aan te pas komt, lijkt deze rijst qua structuur en uitzicht inderdaad wel een beetje op puree. Qua smaak is hij echter allerminst vergelijkbaar met gewone pureepatatjes. Bovendien mag mijn lief me ondertussen toch wel beter kennen: alsof ik ooit, ever, jamais een berg puree met vis en zonder groenten zou serveren!

Soit, stop je patatjes maar ver weg, we maken vandaag bloemkoolRIJST!

Bloemkoolrijst met zalm

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 100 g rijst (Ik nam Basmati.)
 • 1/2de bloemkool
 • 3 teentjes knoflook
 • (Verse) zalm (Ik nam 2 stukjes zalm uit de diepvries.)
 • Gemalen Emmental/Grana Padano/mozzarella
 • Scheutje melk
 • 3 dl bouillon (Ik gebruikte 3 dl water met 1 bouillonblokje voor pasta- en rijstgerechten.)
 • Citroen
 • Kervel
 • Peper & zout
 • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Pel de teentjes knoflook en snipper of plet ze zo fijn mogelijk. Stoof ze aan in wat olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de rijst en de bouillon toe, zet het deksel op de pot en laat de rijst op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes.

2. Verdeel een halve bloemkool in roosjes, was de bloemkoolroosjes en kook ze in zo’n 10 minuutjes gaar.

3. Leg terwijl de rijst en de bloemkoolroosjes opstaan, de zalm in een ovenschaal. Kruid de zalm met peper en zout, besprenkel hem met olijfolie en leg er enkele schijfjes citroen bovenop. Zet de zalm in een oven van 200 °C. Hoelang? Dat hangt af van de dikte van de zalm. Meestal is dat zo’n 10-15 minuutjes. Kijk er af en toe maar eens naar!

4. Doe de bloemkoolroosjes wanneer ze gaar zijn in een blender, samen met een scheutje melk, en wat peper en zout. Blend tot je een smeuïge bloemkoolpuree krijgt.

5. Meng de bloemkoolpuree onder de gare rijst. Werk de bloemkoolrijst af met wat gemalen kaas (vb. Emmental en/of Grana Padano) en/of mozzarella, een beetje citroensap en wat (diepvries)kervel.

6. Probeer alles zo elegant mogelijk op een bord te krijgen, laat je tafelgenoot raden wat je hebt klaargemaakt en laat het mij daarna weten in de commentaar!

Bloemkoolrijst met zalm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.