“Amai,
da’s goeie puree,” zei Merlot na zijn eerste hap rijst met bloemkool. Hoewel er geen
patatje aan te pas komt, lijkt deze rijst qua structuur en uitzicht inderdaad wel
een beetje op puree. Qua smaak is hij echter allerminst vergelijkbaar met gewone
pureepatatjes. Bovendien mag mijn lief me ondertussen toch wel beter kennen: alsof
ik ooit, ever, jamais een berg puree met vis en zonder groenten
zou serveren!
Soit,
stop je patatjes maar ver weg, we maken vandaag bloemkoolRIJST!
Bloemkoolrijst met zalm |
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 100 g rijst (Ik nam Basmati.)
- 1/2de bloemkool
- 3 teentjes knoflook
- (Verse) zalm (Ik nam 2 stukjes zalm uit de diepvries.)
- Gemalen Emmental/Grana Padano/mozzarella
- Scheutje melk
- 3 dl bouillon (Ik gebruikte 3 dl water met 1 bouillonblokje voor pasta- en rijstgerechten.)
- Citroen
- Kervel
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Pel de teentjes knoflook en snipper of
plet ze zo fijn mogelijk. Stoof ze aan in wat olijfolie in een antikleefpotje
waarvan je een deksel hebt. Voeg de rijst en de bouillon toe, zet het deksel op
de pot en laat de rijst op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer al het water is
opgenomen, is de rijst klaar. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes.
2. Verdeel een halve bloemkool in
roosjes, was de bloemkoolroosjes en kook ze in zo’n 10 minuutjes gaar.
3. Leg terwijl de rijst en de
bloemkoolroosjes opstaan, de zalm in een ovenschaal. Kruid de zalm met peper en
zout, besprenkel hem met olijfolie en leg er enkele schijfjes citroen bovenop.
Zet de zalm in een oven van 200 °C. Hoelang? Dat hangt af van de dikte van de
zalm. Meestal is dat zo’n 10-15 minuutjes. Kijk er af en toe maar eens naar!
4. Doe de bloemkoolroosjes wanneer ze
gaar zijn in een blender, samen met een scheutje melk, en wat peper en zout.
Blend tot je een smeuïge bloemkoolpuree krijgt.
5. Meng de bloemkoolpuree onder de gare
rijst. Werk de bloemkoolrijst af met wat gemalen kaas (vb. Emmental en/of Grana
Padano) en/of mozzarella, een beetje citroensap en wat (diepvries)kervel.
6. Probeer alles zo elegant mogelijk op
een bord te krijgen, laat je tafelgenoot raden wat je hebt klaargemaakt en
laat het mij daarna weten in de commentaar!
Bloemkoolrijst met zalm |
Reacties
Een reactie posten