Doorgaan naar hoofdcontent

Nancy (13-15 september 2013): un goût de revenez-y !

Toen ik in het vijfde leerjaar voor het eerst het zinnetje Fanfreluche est une poupée hoorde, werd ik op slag verliefd op la langue de l’amour. Sinds dat moment is de mooiste taal die bestaat niet meer uit mijn leven weg te denken. Twaalf jaar lang leerde ik elke dag de mooiste woorden kennen. Ik ontdekte met groeiende interesse de vele grammaticaregels en de talloze uitzonderingen op die regels die het Frans zo eigen maken. Ik ontwikkelde een taalgevoel dat me toeliet de grammatica een beetje te vergeten en automatisch toe te passen. En boeken schetsten een beeld van de Franse geschiedenis, de rijke literatuur en unieke eetcultuur.

Toch had ik nog nooit het échte Frankrijk gezien. Ik ben drie keer in Parijs geweest: een keer met school, een keer met Mer en een keer met Ecarlate en haar broer. Maar een hoofdstad geeft volgens mij nooit een goed beeld van de rest van het land. Dus dat telt niet echt mee. En ik ben een keer naar Lille geweest. Maar dat was een schoolreis van een dag, waarvan ik me enkel een kermis herinner. Dus dat telt zeker niet mee. Toen Gourmand en Maure een weekendje Nancy voorstelden met Merlot en mij, had ik eindelijk de kans om Frankrijk te ontdekken en réalité!

Ik wist niets van Nancy, maar dat vind ik vaak het leukste. Je helemaal onderdompelen in een stad, zonder verwachtingen, zonder planning, in leuk gezelschap en met een fototoestel. Enkel zo kan een plek je verrassen, overweldigen en helemaal inpalmen. En dat heeft Nancy zeker gedaan. De stad bleek één van de ongetwijfeld ontelbare verborgen parels te zijn die La Douce France rijk is. Frankrijk smaakt voor mij naar meer!

Plat du jour – Van maandag tot en met vrijdag kan je quasi overal in Nancy een plat du jour eten als lunch:
een warm gerecht tegen een extra voordelige prijs. Dit was een tongrolletje met ontzettend lekkere groentjes.


Tarte méringuée au fruits rouges – Ook dit hoorde bij de plat du jour: een gigantisch stuk meringuetaart met rode vruchten. Hier hebben we met vier van gegeten. Niemand had nog honger, maar het was te lekker om te laten staan.
Normaal redeneer ik absoluut niet zo, maar op reis ben ik ietsje minder streng voor mezelf.


Place Stanislas – De parel van Nancy. De inwoners vinden hun plein het mooiste van de wereld.
Ik heb lang nog niet alle pleinen van de wereld gezien, maar de Place Stanislas is terecht eentje om fier op te zijn
.
Indrukwekkend groot, mooi én proper.


Een prieeltje in een indrukwekkend groot park vol bomen die je nog nooit hebt gezien.

Ravioli met kreeft en coquilles – Volgens mijn ervaring is de Italiaanse keuken beter in Frankrijk dan in Italië…

Pizza Savoyarde – Dit is wat Gourmand had besteld: een pizza met aardappel, ham en kaas. Alle soorten fout, en waarschijnlijk ben ik 3 kg aangekomen van gewoon maar een hapje te proeven, maar het was o zo’n lekkere hap!

Merlot en Gourmand ’s nachts op de Place Stanislas.

De lantaarns werpen een ontzettend mooie gloed op het plein…
’s Nachts is de Place Stanislas nog meer adembenemend dan overdag.


Maure, Gourmand en ik op een rijtje. Het lijkt wel een klasfoto met één belachelijk enthousiaste leerling.

Hierop waren we aan het wachten: de lichtshow op het stadhuis. De show werd al een hele zomer lang
elke dag opgevoerd, en dit zou het laatste weekend zijn.


We dachten dat het spektakel om 22.15 uur zou beginnen, maar in het weekend bleek dat pas om 22.45 uur te zijn. Gelukkig was de lichtshow het wachten meer dan waard!

Het duurde een halfuur en verveelde geen seconde.

En zo eindigden de lichtshow en een mooie dag!

De volgende dag bezochten we een overdekte markt. Altijd één van mijn favoriete dingen op reis!

De vruchten links boven zijn mirabellen, een ontzettend populaire pruimsoort in Nancy. Ik zag ze overal!
Confituur van mirabellen, taart met mirabellen, mirabellen op siroop…


Fruit du dragon – Nog nooit in het echt gezien!

Merlot zei dat dit misschien een mooie bureaubladachtergrond kon zijn.

Vanaf dan moest ik uiteraard nog groentjes en fruitjes in close-up nemen.

Dit zijn radijsjes.

Wie kent alle soorten tomaten op deze foto?

In het land van de wijn, moet je druiven op foto zetten… vond ik.

De herfst is ook in Frankrijk aangekomen…

De. Beste. Moelleux. Ooit. Echt waar, ik spreek nu nog soms over die moelleux. Deze moelleux illustreert ook perfect waarnaar ik streef: alleen maar zondigen voor iets wat het 100% waard is. Wanneer iets zo extreem lekker is
en ik er zo ontzettend hard van geniet, heb ik geen schuldgevoel. Zelfs al waren dit waarschijnlijk 37.000 calorieën.


We bezochten het Musée des Beaux-Arts in Nancy. In het museum hangen honderden schilderijen, 
maar voor mij sprongen er twee uit. Toen we voor dit schilderij stonden, zochten Merlot en ik 
tevergeefs naar een spot die erop scheen. Indrukwekkende clair-obscur!

En dit was het andere schilderij dat mij om een of andere reden aansprak:
Les amoureux
van Émile Friant. In het echt lijkt dit wel een foto.

Mensen kijken op de Place Stanislas.

Magret de canard (eendenborst) – Ik had nog nooit eend besteld op restaurant. Lekker!
De Fransen houden duidelijk minstens evenveel van eten als de Belgen. Ça a un goût de revenez-y !

Reacties

  1. ik denk nu een recept te vinden met de beroemde Mirabelles de Nancy.
    Ik heb 2 jaar geleden ook mijn ogen uitgekeken in Nancy en vervolgens ergens iets gegeten: kip met mirabellen. Werkelijk verrukkelijk. Ik heb nu mirabellen en zoek het recept.

    groetjes, Riet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…