Doorgaan naar hoofdcontent

Week 36-39 (september): Pasta’s, pesto’s en patatjes

Vanaf nu doen we van maandmenu, oké? Zolang ik fulltime werk en het huisje een beetje op orde wil houden… oké, ik geef het toe: én ’s avonds onder een dekentje naar Thuis wil kijken, heb ik gewoon niet zoveel tijd om alles te bloggen wat ik wil.

Een maand- in plaats van een weekmenu zorgt er misschien al voor dat ik wat meer tijd heb om enkele van mijn andere blogideetjes uit te werken. Ik loop namelijk over van inspiratie, hopelijk doet mijn blogje dat binnenkort van woorden.

Maar soit, september dus. We hebben weer lekker gegeten, zenne! Ik krijg graag complimentjes, zelfs als ze van mezelf komen. Enkele lekkere pasta’s, nog wat zalige pasta’s, een paar super pastaatjes. En zelfs twee keer patatjes.

Pasta met aardbeienpesto, gekarameliseerde kip en aardbei-avocadoslaatje
Een geperfectioneerde versie van een gerecht dat ik enkele weken geleden ook al eens maakte. De zon op een bord.


Pladijs met verse tartaar – Dit was de eerste keer dat ik zelf pladijs maakte. Is dat schandalig voor een foodblogster? Nu ja, ik ben de laatste tijd toch al een redelijk schandalige foodblogster, met mijn gebrek aan blogposts en al.

Pladijs met tartaar – Mijn mama kon er maar niet bij dat ik er absoluut op stond om zelf tartaar te maken, terwijl er ook tartaar in potjes bestaat. Dat zegt eigenlijk alles over het verschil tussen ons… De tartaar was trouwens super.
Als je die tartaar hebt geproefd, gelóóf je gewoon niet meer dat wat in een potje zit met ‘tartaar’ op ook echt tartaar is.


Champignoncarbonara (veggie) – Carbonara zonder vleesje en met een groentje…
Ik moet opletten dat ik niet te voorspelbaar word.


Geroosterde aubergines – Aubergine was één die dingen die ik in 24 jaar tijd nóóit had gegeten. Mijn moeder heeft namelijk een stuk of 10 gerechten waartussen ze steeds afwisselt, en daar was er helaas geen met aubergine bij.

Pasta met auberginekaviaar (veggie) – Gelukkig ontdekte ik dat aubergine een ontzettend veelzijdige groente is
waar je super lekkere dingen mee kan maken. Zoals deze auberginekaviaar. Binnenkort op de blog, beloofd!


Penne met muntpesto (veggie) – Nog eens eentje van Hugh Fea Fearn… die van ‘Veg!’
Voor wie het ook wil maken, het staat op blz. 266. Dit was alvast veel lekkerder 
dan zijn ketchupcurry van bladzijde 245. Misschien moet ik zijn naam toch eens vanbuiten gaan leren.

Tomaten-papriksoep met rijst (veggie) – Soep waar je rijst in laat meekoken en die daarna ook mee mixt,
ik kreeg het idee toen ik eens voorbij Jamie Oliver zapte op Njam! en ik ga het goed onthouden.
Het is even lekker als het raar is.


Pasta Trapani – Ofte: ‘hoeveel verschillende pesto’s kan je eigenlijk maken, seg?’ Het lijkt op dit, maar het smaakt compleet anders. Net als de soep met rijst, is ook dit gerecht gebaseerd op eentje van Jamie Oliver.

Pasta Caprese (veggie) – Dit maakte ik voor een etentje met Lilas en Ecarlate. Lilas had namelijk amper nog 
een verse maaltijd gezien sinds Olive&Oléo een groot deel van haar tijd opeisen.
Om op een tweeling te babysitten, ben ik nog lang niet klaar – ik bedoel:
wat als die allebei tegelijk huilen of andere enge dingen doen? – dus met dat gebrek aan tijd kon ik niet helpen.
Maar als er iets is wat ik wél kan, is het wel zorgen dat mensen verse groentjes eten. Als voorgerecht maakte ik mijn pompoensoep met Pimentón. En als hoofdgerecht maakte ik Lilas en Ecarlate heel blij met deze veggie pasta.

Pasta Caprese (veggie) – De volgende dag sms’te Ecarlate me om het recept te vragen.
En heel misschien, als ik
veel commentaar krijg, deel ik het binnenkort ook wel op m’n blogje.

Pasta Puttanesc-ish – Wat doe je met een paar sardientjes en een overschot olijfjes? 
Een pasta Puttanesc… ish maken, hé!

Pasta met asperges à la Mer – In het aspergeseizoen komt er een gerechtje bij in Mers receptengamma:
asperges in witte saus met eitjes en peterselie, met loze vink en…
wait for it, wait for it… patatjes.
Ik nam haar saus over en maakte er…
wait for it, wait for it… een pasta mee!

Paddenstoelenpasta met marsala (veggie) – Soms is lekker gewoon té simpel.

Marokkaans-mediterranecouscoussalade met garnalen – Jep, jep, ook lekker met garnaaltjes.

Pasta met avocadohummus (veggie) – Ik had nog wat kikkererwten over van de couscoussalade. En ja… Misschien moet ik eens een ander woord verzinnen voor ‘lekker’, want ik heb het gevoel dat ik in herhaling val. ‘Nom’ of zo.
Dit was weer bijna beschamend makkelijk, maar zo nom dat als ik het recept deel, jullie het mij vast zullen vergeven.


Rijstnoedels met broccolicurry (veggie) – Eentje gebaseerd op eentje van Ottolenghi, één van m’n helden.
Zijn versie vind je in ‘Plenty’, op blz. 98 Mijn versie was ietsje anders,
maar ik verkeer niet in de illusie dat je die van mij verkiest boven die van Hem.


Rode curry met rijst en garnalen – Wat doe je met een heleboel overschotjes van groentjes? In een wok gooien!

Mers kip in currysaus met puree – Een homp puree met iets naast, dat moet wel een recept van mijn mama zijn.
Dit is één van de tien gerechtjes die Mer maakt. Toen ik nog bij haar woonde, kon ik op den duur
geen kip in currysaus meer zien. Maar na meer dan anderhalf jaar had ik er nog eens zin in.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.