Doorgaan naar hoofdcontent

Week 36-39 (september): Pasta’s, pesto’s en patatjes

Vanaf nu doen we van maandmenu, oké? Zolang ik fulltime werk en het huisje een beetje op orde wil houden… oké, ik geef het toe: én ’s avonds onder een dekentje naar Thuis wil kijken, heb ik gewoon niet zoveel tijd om alles te bloggen wat ik wil.

Een maand- in plaats van een weekmenu zorgt er misschien al voor dat ik wat meer tijd heb om enkele van mijn andere blogideetjes uit te werken. Ik loop namelijk over van inspiratie, hopelijk doet mijn blogje dat binnenkort van woorden.

Maar soit, september dus. We hebben weer lekker gegeten, zenne! Ik krijg graag complimentjes, zelfs als ze van mezelf komen. Enkele lekkere pasta’s, nog wat zalige pasta’s, een paar super pastaatjes. En zelfs twee keer patatjes.

Pasta met aardbeienpesto, gekarameliseerde kip en aardbei-avocadoslaatje
Een geperfectioneerde versie van een gerecht dat ik enkele weken geleden ook al eens maakte. De zon op een bord.


Pladijs met verse tartaar – Dit was de eerste keer dat ik zelf pladijs maakte. Is dat schandalig voor een foodblogster? Nu ja, ik ben de laatste tijd toch al een redelijk schandalige foodblogster, met mijn gebrek aan blogposts en al.

Pladijs met tartaar – Mijn mama kon er maar niet bij dat ik er absoluut op stond om zelf tartaar te maken, terwijl er ook tartaar in potjes bestaat. Dat zegt eigenlijk alles over het verschil tussen ons… De tartaar was trouwens super.
Als je die tartaar hebt geproefd, gelóóf je gewoon niet meer dat wat in een potje zit met ‘tartaar’ op ook echt tartaar is.


Champignoncarbonara (veggie) – Carbonara zonder vleesje en met een groentje…
Ik moet opletten dat ik niet te voorspelbaar word.


Geroosterde aubergines – Aubergine was één die dingen die ik in 24 jaar tijd nóóit had gegeten. Mijn moeder heeft namelijk een stuk of 10 gerechten waartussen ze steeds afwisselt, en daar was er helaas geen met aubergine bij.

Pasta met auberginekaviaar (veggie) – Gelukkig ontdekte ik dat aubergine een ontzettend veelzijdige groente is
waar je super lekkere dingen mee kan maken. Zoals deze auberginekaviaar. Binnenkort op de blog, beloofd!


Penne met muntpesto (veggie) – Nog eens eentje van Hugh Fea Fearn… die van ‘Veg!’
Voor wie het ook wil maken, het staat op blz. 266. Dit was alvast veel lekkerder 
dan zijn ketchupcurry van bladzijde 245. Misschien moet ik zijn naam toch eens vanbuiten gaan leren.

Tomaten-papriksoep met rijst (veggie) – Soep waar je rijst in laat meekoken en die daarna ook mee mixt,
ik kreeg het idee toen ik eens voorbij Jamie Oliver zapte op Njam! en ik ga het goed onthouden.
Het is even lekker als het raar is.


Pasta Trapani – Ofte: ‘hoeveel verschillende pesto’s kan je eigenlijk maken, seg?’ Het lijkt op dit, maar het smaakt compleet anders. Net als de soep met rijst, is ook dit gerecht gebaseerd op eentje van Jamie Oliver.

Pasta Caprese (veggie) – Dit maakte ik voor een etentje met Lilas en Ecarlate. Lilas had namelijk amper nog 
een verse maaltijd gezien sinds Olive&Oléo een groot deel van haar tijd opeisen.
Om op een tweeling te babysitten, ben ik nog lang niet klaar – ik bedoel:
wat als die allebei tegelijk huilen of andere enge dingen doen? – dus met dat gebrek aan tijd kon ik niet helpen.
Maar als er iets is wat ik wél kan, is het wel zorgen dat mensen verse groentjes eten. Als voorgerecht maakte ik mijn pompoensoep met Pimentón. En als hoofdgerecht maakte ik Lilas en Ecarlate heel blij met deze veggie pasta.

Pasta Caprese (veggie) – De volgende dag sms’te Ecarlate me om het recept te vragen.
En heel misschien, als ik
veel commentaar krijg, deel ik het binnenkort ook wel op m’n blogje.

Pasta Puttanesc-ish – Wat doe je met een paar sardientjes en een overschot olijfjes? 
Een pasta Puttanesc… ish maken, hé!

Pasta met asperges à la Mer – In het aspergeseizoen komt er een gerechtje bij in Mers receptengamma:
asperges in witte saus met eitjes en peterselie, met loze vink en…
wait for it, wait for it… patatjes.
Ik nam haar saus over en maakte er…
wait for it, wait for it… een pasta mee!

Paddenstoelenpasta met marsala (veggie) – Soms is lekker gewoon té simpel.

Marokkaans-mediterranecouscoussalade met garnalen – Jep, jep, ook lekker met garnaaltjes.

Pasta met avocadohummus (veggie) – Ik had nog wat kikkererwten over van de couscoussalade. En ja… Misschien moet ik eens een ander woord verzinnen voor ‘lekker’, want ik heb het gevoel dat ik in herhaling val. ‘Nom’ of zo.
Dit was weer bijna beschamend makkelijk, maar zo nom dat als ik het recept deel, jullie het mij vast zullen vergeven.


Rijstnoedels met broccolicurry (veggie) – Eentje gebaseerd op eentje van Ottolenghi, één van m’n helden.
Zijn versie vind je in ‘Plenty’, op blz. 98 Mijn versie was ietsje anders,
maar ik verkeer niet in de illusie dat je die van mij verkiest boven die van Hem.


Rode curry met rijst en garnalen – Wat doe je met een heleboel overschotjes van groentjes? In een wok gooien!

Mers kip in currysaus met puree – Een homp puree met iets naast, dat moet wel een recept van mijn mama zijn.
Dit is één van de tien gerechtjes die Mer maakt. Toen ik nog bij haar woonde, kon ik op den duur
geen kip in currysaus meer zien. Maar na meer dan anderhalf jaar had ik er nog eens zin in.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…