Doorgaan naar hoofdcontent

De champignonpasta-infiniteit

Iedereen zou een champignonpasta in zijn receptenvoorraad moeten hebben. Perfect voor een ik-heb-geen-tijd-of-inspiratie-maar-ik-wil-eten-NU-moment. Het is veel gezonder dan een pizza, pita of andere ‘boecht’ die ze aan huis brengen, het is sneller klaar dan dat je ‘boecht-aan-huis’ er zou zijn en je kan bovendien véél meer variëren met één groentje dan je zou vermoeden. De mogelijkheden zijn legio. (Wanneer je eens de kans hebt om een woord als ‘legio’ te gebruiken, moet je die grijpen, vind ik.) Soit, let’s get cookin’!

Onderstaande receptjes zijn voor 2 personen.

1. Basis champignonpasta 
  • 250-400 g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Boter & olijfolie
  • Optioneel: Grana Padano of Parmezaan
  • 160 g pasta
1. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier, snijd ze hoe je wil – in 2, in 4, in schijfjes… – of laat ze heel en bak ze in een mengeling van boter en olijfolie.

2. Snijd het teentje knoflook heel fijn of plet het en voeg het toe aan de champignons.

3. Blus de pan – wanneer de champignons helemaal zijn gebakken – met een beetje citroensap en kruid de champignons met peper en zout.

4. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng door de champignons.

5. Werk eventueel af met wat Grana Padano of Parmezaanse kaas.

Zo simpel is lekker en gezond eten!

2. Champignonionpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 1 sjalot
  • OF 1 ui
  • OF 1 rode ui
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg samen met de look (puntje 2) een fijngesnipperde sjalot, ui of rode ui toe.

3. Romige champignonpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 1,5 dl room
  • OF 1,5 dl zure room
  • OF 4-5 el mascarpone
  • OF 4-5 el (Griekse) yoghurt
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de (zure) room, mascarpone of (Griekse) yoghurt toe.

Laat als je room gebruikt, de champignons nog even pruttelen, zodat de room de kans heeft om in te dikken.

Overdrijf als je yoghurt gebruikt niet met het citroensap. Laat het zelfs gerust helemaal achterwege. Yoghurt zorgt op zich ook al voor voldoende frisheid. Griekse yoghurt is het summum van yum, maar eender welke yoghurt is goed.

4. Kruidige champignonpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + (verse) tijm
  • OF verse peterselie
  • OF (verse) dragon
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg gedroogde kruiden toe na puntje 2 (zodat ze de kans krijgen om mee te bakken) of verse kruiden na puntje 3 (zodat ze mooi groen blijven).

5. Ad funghi-pasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + marsala
  • OF sherry
  • OF madeira
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheutje sterkedrank toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol de kans heeft om uit te koken.

6. Champignonpasta met streken
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + truffelolie
  • OF truffelsalsa (Bijvoorbeeld die van Oil & Vinegar)
  • OF vers geschaafde truffel (Als je een miljonair bent.)
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de truffelolie of –salsa toe. De vers geschaafde truffel doe je pas na het dresseren.

7. Paddenstoelenpasta

Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta, maar vervang de champignons door een andere paddenstoelensoort of een mengeling van verschillende soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes…

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar gebruik zoveel verschillende paddenstoelensoorten als je wil.

8. Champignonpasta voor carnivoren
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 100-200 g spekjes
  • OF 1-2 kipfilets, in blokjes
  • OF 100-200 g gerookte ham, in stukjes
  • OF 100-200 g kalfslever, in blokjes (Voor de liefhebbers.)
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg als allereerste (voor puntje 1) de spekjes, blokjes kip of kalfslever toe. De gerookte ham voeg je toe na puntje 3.

Als je spekjes gebruikt, hoef je daarna veel minder boter of olijfolie te gebruiken, want de spekjes geven zelf al vet af.

Pas ook meer op met zout als je spekjes of gerookte ham gebruikt, want die zijn op zich al vaak gezouten.

9. ChaMusepasta

En uiteraard moest ik wel eindigen met een champignonpasta met een typisch aMuse-ingrediënt: balsamico!
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + rode porto
  • + rode balsamicoazijn
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheut rode porto en balsamicoazijn toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol en de scherpe smaak van de azijn de kans hebben om uit te koken.

Overdrijf ook hier niet met het citroensap, of laat het zelfs gerust achterwege. De balsamicoazijn op zich zorgt al voor zurigheid.

Dit zijn mijn 9 varianten van champignonpasta. Maar al die varianten kan je uiteraard ook combineren:
  • Champignonpasta met tijm en mascarpone
  • Champignonpasta met truffelsalsa en zure room
  • Champignonpasta met rode ui en balsamicoazijn
  • Champignonpasta met kip en dragon
  • Champignonpasta met peterselie en porto
  • Champignonpasta met marsala, room en truffelolie
  • Champignonpasta met kalfslever, madeira en Griekse yoghurt
Uiteindelijk heb je dus *1 2 3 4…* ontelbaar veel mogelijkheden, hé! Legio of zo.

Romige champignonpasta met marsala, truffelolie en peterselie

Romige champignonpasta met truffelsalsa

Romige paddenstoelenpasta met oesterzwammen en marsala

Romige champignonpasta met rode ui, sherry en tijm

Welke variant is jouw favoriet? Welke kende je nog niet? Welke ga je zeker eens proberen? Welke combinatie lijkt jou nog lekker? Laat het me pretty please with a cherry mushroom on top weten in de commentaar!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri