Iedereen
zou een champignonpasta in zijn receptenvoorraad moeten hebben. Perfect voor
een ik-heb-geen-tijd-of-inspiratie-maar-ik-wil-eten-NU-moment. Het is veel
gezonder dan een pizza, pita of andere ‘boecht’ die ze aan huis brengen, het is
sneller klaar dan dat je ‘boecht-aan-huis’ er zou zijn en je kan bovendien véél
meer variëren met één groentje dan je zou vermoeden. De mogelijkheden zijn
legio. (Wanneer je eens de kans hebt om een woord als ‘legio’ te gebruiken,
moet je die grijpen, vind ik.) Soit,
let’s get cookin’!
Onderstaande
receptjes zijn voor 2 personen.
1. Basis champignonpasta
- 250-400 g champignons
- 1 teentje knoflook
- Citroensap
- Peper & zout
- Boter & olijfolie
- Optioneel: Grana Padano of Parmezaan
- 160 g pasta
1. Maak de champignons schoon met een
borsteltje of een stukje keukenpapier, snijd ze hoe je wil – in 2, in 4, in
schijfjes… – of laat ze heel en bak ze in een mengeling van boter en olijfolie.
2. Snijd het teentje knoflook heel fijn
of plet het en voeg het toe aan de champignons.
3. Blus de pan – wanneer de champignons
helemaal zijn gebakken – met een beetje citroensap en kruid de champignons met
peper en zout.
4. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng door de
champignons.
5. Werk eventueel af met wat Grana Padano of Parmezaanse kaas.
5. Werk eventueel af met wat Grana Padano of Parmezaanse kaas.
Zo simpel is lekker en gezond eten!
2. Champignonionpasta
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + 1 sjalot
- OF 1 ui
- OF 1 rode ui
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg samen met de look (puntje 2) een fijngesnipperde
sjalot, ui of rode ui toe.
3. Romige champignonpasta
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + 1,5 dl room
- OF 1,5 dl zure room
- OF 4-5 el mascarpone
- OF 4-5 el (Griekse) yoghurt
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de (zure) room, mascarpone of (Griekse)
yoghurt toe.
Laat als je room gebruikt, de
champignons nog even pruttelen, zodat de room de kans heeft om in te dikken.
Overdrijf als je yoghurt gebruikt niet
met het citroensap. Laat het zelfs gerust helemaal achterwege. Yoghurt zorgt op zich ook al voor voldoende frisheid. Griekse yoghurt
is het summum van yum, maar eender
welke yoghurt is goed.
4. Kruidige champignonpasta
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + (verse) tijm
- OF verse peterselie
- OF (verse) dragon
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg gedroogde kruiden toe na puntje 2 (zodat ze de kans
krijgen om mee te bakken) of verse kruiden na puntje 3 (zodat ze mooi groen
blijven).
5. Ad funghi-pasta
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + marsala
- OF sherry
- OF madeira
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheutje sterkedrank toe.
Laat de champignons in dat geval wel nog
even pruttelen, zodat de alcohol de kans heeft om uit te koken.
6. Champignonpasta met
streken
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + truffelolie
- OF truffelsalsa (Bijvoorbeeld die van Oil & Vinegar)
- OF vers geschaafde truffel (Als je een miljonair bent.)
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de truffelolie of –salsa toe. De vers
geschaafde truffel doe je pas na het dresseren.
7. Paddenstoelenpasta
Alle ingrediënten voor de basis
champignonpasta, maar vervang de champignons door een andere paddenstoelensoort
of een mengeling van verschillende soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen,
eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes…
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar gebruik zoveel verschillende paddenstoelensoorten als je
wil.
8. Champignonpasta voor carnivoren
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + 100-200 g spekjes
- OF 1-2 kipfilets, in blokjes
- OF 100-200 g gerookte ham, in stukjes
- OF 100-200 g kalfslever, in blokjes (Voor de liefhebbers.)
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg als allereerste (voor puntje 1) de spekjes, blokjes
kip of kalfslever toe. De gerookte ham voeg je toe na puntje 3.
Als je spekjes gebruikt, hoef je daarna veel
minder boter of olijfolie te gebruiken, want de spekjes geven zelf al vet af.
Pas ook meer op met zout als je spekjes
of gerookte ham gebruikt, want die zijn op zich al vaak gezouten.
9. ChaMusepasta
En
uiteraard moest ik wel eindigen met een champignonpasta met een typisch
aMuse-ingrediënt: balsamico!
- Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
- + rode porto
- + rode balsamicoazijn
Volg de werkwijze van de basis
champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheut rode porto en balsamicoazijn
toe.
Laat de champignons in dat geval wel nog
even pruttelen, zodat de alcohol en de scherpe smaak van de azijn de kans hebben
om uit te koken.
Overdrijf ook hier niet met het
citroensap, of laat het zelfs gerust achterwege. De balsamicoazijn op zich
zorgt al voor zurigheid.
Dit
zijn mijn 9 varianten van champignonpasta. Maar al die varianten kan je uiteraard
ook combineren:
- Champignonpasta met tijm en mascarpone
- Champignonpasta met truffelsalsa en zure room
- Champignonpasta met rode ui en balsamicoazijn
- Champignonpasta met kip en dragon
- Champignonpasta met peterselie en porto
- Champignonpasta met marsala, room en truffelolie
- Champignonpasta met kalfslever, madeira en Griekse yoghurt
- …
Uiteindelijk
heb je dus *1 2 3 4…* ontelbaar veel mogelijkheden, hé! Legio of zo.
Romige champignonpasta met marsala, truffelolie en
peterselie |
Romige champignonpasta met truffelsalsa |
Romige paddenstoelenpasta met oesterzwammen en marsala |
Romige champignonpasta met rode ui, sherry en tijm |
Welke
variant is jouw favoriet? Welke kende je nog niet? Welke ga je zeker eens
proberen? Welke combinatie lijkt jou nog lekker? Laat het me pretty please
with a cherry mushroom on top weten
in de commentaar!
Reacties
Een reactie posten