Doorgaan naar hoofdcontent

De champignonpasta-infiniteit

Iedereen zou een champignonpasta in zijn receptenvoorraad moeten hebben. Perfect voor een ik-heb-geen-tijd-of-inspiratie-maar-ik-wil-eten-NU-moment. Het is veel gezonder dan een pizza, pita of andere ‘boecht’ die ze aan huis brengen, het is sneller klaar dan dat je ‘boecht-aan-huis’ er zou zijn en je kan bovendien véél meer variëren met één groentje dan je zou vermoeden. De mogelijkheden zijn legio. (Wanneer je eens de kans hebt om een woord als ‘legio’ te gebruiken, moet je die grijpen, vind ik.) Soit, let’s get cookin’!

Onderstaande receptjes zijn voor 2 personen.

1. Basis champignonpasta 
  • 250-400 g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Boter & olijfolie
  • Optioneel: Grana Padano of Parmezaan
  • 160 g pasta
1. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier, snijd ze hoe je wil – in 2, in 4, in schijfjes… – of laat ze heel en bak ze in een mengeling van boter en olijfolie.

2. Snijd het teentje knoflook heel fijn of plet het en voeg het toe aan de champignons.

3. Blus de pan – wanneer de champignons helemaal zijn gebakken – met een beetje citroensap en kruid de champignons met peper en zout.

4. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng door de champignons.

5. Werk eventueel af met wat Grana Padano of Parmezaanse kaas.

Zo simpel is lekker en gezond eten!

2. Champignonionpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 1 sjalot
  • OF 1 ui
  • OF 1 rode ui
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg samen met de look (puntje 2) een fijngesnipperde sjalot, ui of rode ui toe.

3. Romige champignonpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 1,5 dl room
  • OF 1,5 dl zure room
  • OF 4-5 el mascarpone
  • OF 4-5 el (Griekse) yoghurt
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de (zure) room, mascarpone of (Griekse) yoghurt toe.

Laat als je room gebruikt, de champignons nog even pruttelen, zodat de room de kans heeft om in te dikken.

Overdrijf als je yoghurt gebruikt niet met het citroensap. Laat het zelfs gerust helemaal achterwege. Yoghurt zorgt op zich ook al voor voldoende frisheid. Griekse yoghurt is het summum van yum, maar eender welke yoghurt is goed.

4. Kruidige champignonpasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + (verse) tijm
  • OF verse peterselie
  • OF (verse) dragon
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg gedroogde kruiden toe na puntje 2 (zodat ze de kans krijgen om mee te bakken) of verse kruiden na puntje 3 (zodat ze mooi groen blijven).

5. Ad funghi-pasta
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + marsala
  • OF sherry
  • OF madeira
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheutje sterkedrank toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol de kans heeft om uit te koken.

6. Champignonpasta met streken
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + truffelolie
  • OF truffelsalsa (Bijvoorbeeld die van Oil & Vinegar)
  • OF vers geschaafde truffel (Als je een miljonair bent.)
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de truffelolie of –salsa toe. De vers geschaafde truffel doe je pas na het dresseren.

7. Paddenstoelenpasta

Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta, maar vervang de champignons door een andere paddenstoelensoort of een mengeling van verschillende soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes…

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar gebruik zoveel verschillende paddenstoelensoorten als je wil.

8. Champignonpasta voor carnivoren
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 100-200 g spekjes
  • OF 1-2 kipfilets, in blokjes
  • OF 100-200 g gerookte ham, in stukjes
  • OF 100-200 g kalfslever, in blokjes (Voor de liefhebbers.)
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg als allereerste (voor puntje 1) de spekjes, blokjes kip of kalfslever toe. De gerookte ham voeg je toe na puntje 3.

Als je spekjes gebruikt, hoef je daarna veel minder boter of olijfolie te gebruiken, want de spekjes geven zelf al vet af.

Pas ook meer op met zout als je spekjes of gerookte ham gebruikt, want die zijn op zich al vaak gezouten.

9. ChaMusepasta

En uiteraard moest ik wel eindigen met een champignonpasta met een typisch aMuse-ingrediënt: balsamico!
  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + rode porto
  • + rode balsamicoazijn
Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheut rode porto en balsamicoazijn toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol en de scherpe smaak van de azijn de kans hebben om uit te koken.

Overdrijf ook hier niet met het citroensap, of laat het zelfs gerust achterwege. De balsamicoazijn op zich zorgt al voor zurigheid.

Dit zijn mijn 9 varianten van champignonpasta. Maar al die varianten kan je uiteraard ook combineren:
  • Champignonpasta met tijm en mascarpone
  • Champignonpasta met truffelsalsa en zure room
  • Champignonpasta met rode ui en balsamicoazijn
  • Champignonpasta met kip en dragon
  • Champignonpasta met peterselie en porto
  • Champignonpasta met marsala, room en truffelolie
  • Champignonpasta met kalfslever, madeira en Griekse yoghurt
Uiteindelijk heb je dus *1 2 3 4…* ontelbaar veel mogelijkheden, hé! Legio of zo.

Romige champignonpasta met marsala, truffelolie en peterselie

Romige champignonpasta met truffelsalsa

Romige paddenstoelenpasta met oesterzwammen en marsala

Romige champignonpasta met rode ui, sherry en tijm

Welke variant is jouw favoriet? Welke kende je nog niet? Welke ga je zeker eens proberen? Welke combinatie lijkt jou nog lekker? Laat het me pretty please with a cherry mushroom on top weten in de commentaar!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.