Doorgaan naar hoofdcontent

Lilas' nummer 1: Pasta Caprese

‘Caprese’ is voor mij dé Italiaanse combinatie aller Italiaanse combinaties. Tomaat, basilicum en mozzarella. Il Tricolore. Zo eenvoudig en toch veelzijdig dat het bijna magie is. Iedereen kent wel de prikkers met een kerstomaatje, een basilicumblaadje en een mini mozzarellabolletje. Of de Insalata Caprese: een salade met tomaten- en mozzarellaschijfjes, en snippers basilicum. Ondertussen zijn ook een broodje en een panini Caprese – basilicumpesto, tomaat en mozzarella – volledig ingeburgerd. En de pizza Margherita is dat natuurlijk al heel lang. Bijna alles kan ‘Caprese’: lasagne Caprese, omelet Caprese, quinoa Caprese, Caprese-kip, Caprese-quiche, Caprese-balletjes… of deze pasta Caprese!

Wie maak je nu niet blij met eender welke van deze Caprese-combo’s? Ecarlate en Lilas in elk geval zeker. Ik toverde een lach op hun gezicht toen ik mijn pasta Caprese op tafel toverde tijdens een etentje bij Merlot en mij thuis. Ecarlate toverde een lach op míjn gezicht toen ze me de volgende dag het recept vroeg, zodat ook zij kon leren toveren en de magie verspreiden. En Lilas toverde de grootste glimlach op mijn gezicht toen ze me vertelde dat deze pasta écht waar de allerlekkerste pasta is die zij ooit al heeft gegeten! Nu móet ik wel verklappen hoe Lilas haar nummer 1 favoriete pasta voortaan zelf kan (laten) maken.

Pasta Caprese – De kleurtjes zijn een beetje anders dan in het echt. Dat komt waarschijnlijk
omdat het niet bij daglicht is getrokken. Of omdat ik de foto’s slecht heb bewerkt. Waarschijnlijk dat laatste.


Wat heb je nodig voor 4 personen?

Pasta met verse tomatensaus
  • 9 tomaten
  • Zongedroogde tomaatjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 el ketchup
  • Een half bosje verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  •  2 bolletjes (buffel)mozzarella
  • Pasta (Ik nam tortellioni.)
Basilicumpesto
  • 1 bosje basilicum
  • 25 g Grana Padano (Of Parmezaan.)
  • 15 g pijnboompitten
  • 1 klein teentje knoflook
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Snipper de uien fijn en plet de knoflook (of snijd hem zo fijn mogelijk). Stoof beide aan in olijfolie.(*)

2. Houd 3 tomaten apart, ontvel de andere 6 en snijd ze in blokjes. Voeg de verse tomatenblokjes toe aan de uien en de knoflook.

3. Kruid met peper en zout en voeg 1 el ketchup toe. Laat de tomatensaus gedurende 20 minuutjes sudderen met een deksel op de pot.

4. Ontvel nu de 3 apart gehouden tomaten en snijd ook die in blokjes. Snijd of scheur een half bosje basilicum in kleine stukjes. En snijd wat zongedroogde tomaatjes in stukjes. Hoeveel? Dat mag rechtevenredig zijn met hoe graag je ze eet! Al deze dingen zijn voor de afwerking van de tomatensaus.

5. Doe alle ingrediënten voor de basilicumpesto in een blender en mix tot een gladde groene saus.

6. Kook wanneer de saus bijna klaar is de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de 2 bolletjes mozzarella in blokjes en kruid de mozzarellablokjes met peper en zout.

7. Zet het vuur van de tomatensaus uit, doe de rauwe tomatenblokjes, stukjes zongedroogde tomaat, verse basilicum en de beetgare pasta bij in de pot, en meng.

8. Schep wat pasta met tomatensaus op een bord, leg er enkele mozzarellablokjes op, druppel er wat groene pesto over en werk eventueel af met een paar verse blaadjes basilicum.

Voor de vleesteters

Toen Ecarlate me het recept vroeg, wilde ze ook weten welk vlees er eventueel bij zou passen, voor verstokte carnivoren. Ik vind dat hier absoluut geen vlees in ontbreekt, maar als je echt denkt niet zonder te kunnen, zou ik kipfilet aanraden. Ik zou die in reepjes snijden, aanbakken en op het einde mee onder de saus en de pasta mengen. Totaal overbodig, maar voor sommige mensen is het ’t gedacht dat telt, hé.(**)

(*) Knoflook verbrandt vrij snel en verbrande knoflook smaakt bitter. Een trucje om dat te vermijden, is om eerst de uien toe te voegen en pas dan de knoflook. Op die manier doen de uien de temperatuur in de pan al wat dalen en ligt de knoflook niet rechtstreeks in de hete pan, maar zowat op en tussen de uien.
(**) Bestaat er eigenlijk vegetarische ‘kip’? *Smeed een snood plan*

Pasta Caprese – De pasta steelt natuurlijk de show, maar kijk ook eens wat een mooie onderborden wij hebben!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…