‘Caprese’
is voor mij dé Italiaanse combinatie aller Italiaanse combinaties. Tomaat,
basilicum en mozzarella. Il
Tricolore. Zo eenvoudig en toch veelzijdig dat het bijna magie is. Iedereen kent wel de prikkers met een kerstomaatje, een
basilicumblaadje en een mini mozzarellabolletje. Of de Insalata Caprese: een salade met tomaten- en
mozzarellaschijfjes, en snippers basilicum. Ondertussen zijn ook
een broodje en een panini Caprese – basilicumpesto, tomaat en mozzarella –
volledig ingeburgerd. En de pizza Margherita is dat natuurlijk al heel lang. Bijna alles
kan ‘Caprese’: lasagne Caprese, omelet Caprese, quinoa Caprese, Caprese-kip,
Caprese-quiche, Caprese-balletjes… of deze pasta Caprese!
Wie
maak je nu niet blij met eender welke van deze Caprese-combo’s? Ecarlate en Lilas in elk geval zeker. Ik toverde een lach op hun gezicht toen ik mijn pasta
Caprese op tafel toverde tijdens een etentje bij Merlot en mij thuis. Ecarlate toverde een lach op míjn gezicht toen ze me de volgende dag het recept
vroeg, zodat ook zij kon leren toveren en de magie verspreiden. En Lilas toverde de grootste glimlach op mijn gezicht toen ze me vertelde dat deze pasta écht waar de allerlekkerste pasta is die zij ooit al heeft gegeten! Nu móet ik wel verklappen hoe Lilas haar nummer 1 favoriete pasta voortaan zelf kan (laten) maken.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Pasta met verse tomatensaus
- 9 tomaten
- Zongedroogde tomaatjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 rode uien
- 1 el ketchup
- Een half bosje verse basilicum
- Peper & zout
- Olijfolie
- 2 bolletjes (buffel)mozzarella
- Pasta (Ik nam tortellioni.)
Basilicumpesto
- 1 bosje basilicum
- 25 g Grana Padano (Of Parmezaan.)
- 15 g pijnboompitten
- 1 klein teentje knoflook
- Citroensap
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Snipper de uien fijn en plet de
knoflook (of snijd hem zo fijn mogelijk). Stoof beide aan in olijfolie.(*)
2. Houd 3 tomaten apart, ontvel de
andere 6 en snijd ze in blokjes. Voeg de verse tomatenblokjes toe aan de uien
en de knoflook.
3. Kruid met peper en zout en voeg 1 el
ketchup toe. Laat de tomatensaus gedurende 20 minuutjes sudderen met een deksel
op de pot.
4. Ontvel nu de 3 apart gehouden tomaten
en snijd ook die in blokjes. Snijd of scheur een half bosje basilicum in kleine
stukjes. En snijd wat zongedroogde tomaatjes in stukjes. Hoeveel? Dat mag
rechtevenredig zijn met hoe graag je ze eet! Al deze dingen zijn voor de
afwerking van de tomatensaus.
5. Doe alle ingrediënten voor de
basilicumpesto in een blender en mix tot een gladde groene saus.
6. Kook wanneer de saus bijna klaar is
de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de 2
bolletjes mozzarella in blokjes en kruid de mozzarellablokjes met peper en zout.
7. Zet het vuur van de tomatensaus uit,
doe de rauwe tomatenblokjes, stukjes zongedroogde tomaat, verse basilicum en de
beetgare pasta bij in de pot, en meng.
8. Schep wat pasta met tomatensaus op
een bord, leg er enkele mozzarellablokjes op, druppel er wat groene pesto over en
werk eventueel af met een paar verse blaadjes basilicum.
Voor de vleesteters
Toen Ecarlate me het recept vroeg, wilde
ze ook weten welk vlees er eventueel bij zou passen, voor verstokte carnivoren.
Ik vind dat hier absoluut geen vlees in ontbreekt, maar als je echt denkt niet
zonder te kunnen, zou ik kipfilet aanraden. Ik zou die in reepjes snijden,
aanbakken en op het einde mee onder de saus en de pasta mengen. Totaal
overbodig, maar voor sommige mensen is het ’t gedacht dat telt, hé.(**)
(*) Knoflook verbrandt vrij snel en
verbrande knoflook smaakt bitter. Een trucje om dat te vermijden, is om eerst
de uien toe te voegen en pas dan de knoflook. Op die manier doen de uien de
temperatuur in de pan al wat dalen en ligt de knoflook niet rechtstreeks in de
hete pan, maar zowat op en tussen de uien.
(**) Bestaat er eigenlijk vegetarische
‘kip’? *Smeed een snood plan*
Pasta Caprese – De pasta steelt natuurlijk de show, maar kijk ook eens wat een mooie onderborden wij hebben! |
Reacties
Een reactie posten