Doorgaan naar hoofdcontent

Lilas' nummer 1: Pasta Caprese

‘Caprese’ is voor mij dé Italiaanse combinatie aller Italiaanse combinaties. Tomaat, basilicum en mozzarella. Il Tricolore. Zo eenvoudig en toch veelzijdig dat het bijna magie is. Iedereen kent wel de prikkers met een kerstomaatje, een basilicumblaadje en een mini mozzarellabolletje. Of de Insalata Caprese: een salade met tomaten- en mozzarellaschijfjes, en snippers basilicum. Ondertussen zijn ook een broodje en een panini Caprese – basilicumpesto, tomaat en mozzarella – volledig ingeburgerd. En de pizza Margherita is dat natuurlijk al heel lang. Bijna alles kan ‘Caprese’: lasagne Caprese, omelet Caprese, quinoa Caprese, Caprese-kip, Caprese-quiche, Caprese-balletjes… of deze pasta Caprese!

Wie maak je nu niet blij met eender welke van deze Caprese-combo’s? Ecarlate en Lilas in elk geval zeker. Ik toverde een lach op hun gezicht toen ik mijn pasta Caprese op tafel toverde tijdens een etentje bij Merlot en mij thuis. Ecarlate toverde een lach op míjn gezicht toen ze me de volgende dag het recept vroeg, zodat ook zij kon leren toveren en de magie verspreiden. En Lilas toverde de grootste glimlach op mijn gezicht toen ze me vertelde dat deze pasta écht waar de allerlekkerste pasta is die zij ooit al heeft gegeten! Nu móet ik wel verklappen hoe Lilas haar nummer 1 favoriete pasta voortaan zelf kan (laten) maken.

Pasta Caprese – De kleurtjes zijn een beetje anders dan in het echt. Dat komt waarschijnlijk
omdat het niet bij daglicht is getrokken. Of omdat ik de foto’s slecht heb bewerkt. Waarschijnlijk dat laatste.


Wat heb je nodig voor 4 personen?

Pasta met verse tomatensaus
 • 9 tomaten
 • Zongedroogde tomaatjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 rode uien
 • 1 el ketchup
 • Een half bosje verse basilicum
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 •  2 bolletjes (buffel)mozzarella
 • Pasta (Ik nam tortellioni.)
Basilicumpesto
 • 1 bosje basilicum
 • 25 g Grana Padano (Of Parmezaan.)
 • 15 g pijnboompitten
 • 1 klein teentje knoflook
 • Citroensap
 • Peper & zout
 • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Snipper de uien fijn en plet de knoflook (of snijd hem zo fijn mogelijk). Stoof beide aan in olijfolie.(*)

2. Houd 3 tomaten apart, ontvel de andere 6 en snijd ze in blokjes. Voeg de verse tomatenblokjes toe aan de uien en de knoflook.

3. Kruid met peper en zout en voeg 1 el ketchup toe. Laat de tomatensaus gedurende 20 minuutjes sudderen met een deksel op de pot.

4. Ontvel nu de 3 apart gehouden tomaten en snijd ook die in blokjes. Snijd of scheur een half bosje basilicum in kleine stukjes. En snijd wat zongedroogde tomaatjes in stukjes. Hoeveel? Dat mag rechtevenredig zijn met hoe graag je ze eet! Al deze dingen zijn voor de afwerking van de tomatensaus.

5. Doe alle ingrediënten voor de basilicumpesto in een blender en mix tot een gladde groene saus.

6. Kook wanneer de saus bijna klaar is de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de 2 bolletjes mozzarella in blokjes en kruid de mozzarellablokjes met peper en zout.

7. Zet het vuur van de tomatensaus uit, doe de rauwe tomatenblokjes, stukjes zongedroogde tomaat, verse basilicum en de beetgare pasta bij in de pot, en meng.

8. Schep wat pasta met tomatensaus op een bord, leg er enkele mozzarellablokjes op, druppel er wat groene pesto over en werk eventueel af met een paar verse blaadjes basilicum.

Voor de vleesteters

Toen Ecarlate me het recept vroeg, wilde ze ook weten welk vlees er eventueel bij zou passen, voor verstokte carnivoren. Ik vind dat hier absoluut geen vlees in ontbreekt, maar als je echt denkt niet zonder te kunnen, zou ik kipfilet aanraden. Ik zou die in reepjes snijden, aanbakken en op het einde mee onder de saus en de pasta mengen. Totaal overbodig, maar voor sommige mensen is het ’t gedacht dat telt, hé.(**)

(*) Knoflook verbrandt vrij snel en verbrande knoflook smaakt bitter. Een trucje om dat te vermijden, is om eerst de uien toe te voegen en pas dan de knoflook. Op die manier doen de uien de temperatuur in de pan al wat dalen en ligt de knoflook niet rechtstreeks in de hete pan, maar zowat op en tussen de uien.
(**) Bestaat er eigenlijk vegetarische ‘kip’? *Smeed een snood plan*

Pasta Caprese – De pasta steelt natuurlijk de show, maar kijk ook eens wat een mooie onderborden wij hebben!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…