Doorgaan naar hoofdcontent

Week 40-43 (oktober): En toen was daar shakshuka…

…wat een beetje klinkt als een toverspreuk of het geluid dat een trein maakt, maar eigenlijk een heel lekker Israëlisch gerecht is.

Bijna dacht ik dat er deze maand niet veel noemenswaardig zou gebeuren op culinair vlak. Ik heb immers veel alleen moet eten, wat deze maand neerkwam op veel soep uit de diepvries gehaald. Maar plots was daar de shakshuka-revelatie!

Croque madame met groentjes – Met superlekker brood van een nieuwe bakker in de buurt (waar ook de Mariotaart vandaan kwam) maakten wij croquejes met een spiegelei en groentjes. Dat moet hier niet altijd iets speciaal zijn, hoor!

Couscous met champignons, tomaat en olijven (veggie) – Wij blijven fan van couscous, lekker!

Lelies – Gourmand bracht een bos lelies mee toen Maure en hij bij ons kwamen eten.

Quiche lorraine – Ik had een Nancyweekend-bedankingsetentje gemaakt voor Maure en Gourmand, volledig in 
het thema Frankrijk. Het voorgerecht was een stukje quiche lorraine omdat Nancy in de regio Lorraine ligt.

Kip chasseur – Maure en Gourmand houden van alles, maar toch wel van stoofpotjes in het bijzonder. Ik maakte kip chasseur, ofwel jagerskip. Heel lekker, maar als ik het nog eens zou maken, zou ik kipfilets gebruiken in plaats van een hele kip. Voor mij was het, door het vel van de kip, een beetje te vettig. De smaak van de saus was wel heel goed!

Kip chasseur met gezonde gratin – Bij de kip had ik een gezonde gratin gemaakt: met aardappel, zoete aardappel
en koolrabi. Zonder room, zonder kaas, enkel met kippenbouillon gegaard in de oven.


Pruimencrumble met vanille-ijs – Vier woorden en een uitroepteken: binnenkort op de blog!

Pruimencrumble met vanille-ijs – Een beetje in gemoosd zodat je iets van de pruimpjes zou zien.

Champignonsrisotto met spiegelei (veggie) – Je ziet, ik maak niet alleen pasta’s met champignons, hé! Een spiegeleitje op risotto, je moet dat echt eens doen! Dat moment wanneer het eigeel door de rijstkorrels loopt: zalig!

Vis met sojaglazuur, oventomaatjes en polentakoekjes – Ik kreeg het idee van haar, die het van Pascale Naessens kreeg. Ik maakte er polentakoekjes mee, gewoon om nog eens polenta te proberen. Het is helaas geen favoriet van Merlot en mij… maar ik heb ondertussen nóg een ideetje wat ik er eens mee kan proberen te doen. To be continued…

Champignonpasta met Griekse yoghurt (veggie) – Wat kan ik nog meer zeggen?

Ovenschotel met kip en witloof – Mooie belichting van de oven!

Ovenschotel met kip en witloof – Niet slecht, maar ik viel er niet van omver. Misschien omdat er patatjes in zaten.

Pasta met verse tomatensaus en buffelmozzarella (veggie) – 
(Mijn) verse tomatensaus en buffelmozzarella… a winning team!
Tonijnquinoa met avocado – Een winnertje in wording. Het staat nog niet volledig op punt: er ontbrak iets, maar
ik weet nog steeds niet wat. Ik heb ook ontdekt dat ik geen fan ben van avocado in warme gerechten…


Hocus…

Pocus…

Shakshuka!
Teriyakikip met wortelpuree en broccoli – Ik maakte het enkele maanden geleden al eens,
maar zei toen al dat ik enkele ideeën had om het nóg lekkerder te maken.


Teriyakikip met wortelpuree en broccoli – De verhoudingen staan nu echt op punt.
Ik deel het recept heel binnenkort, want dit moet iedereen eens maken. Verplicht, ja!


Witloof-appeltjescurry met bulgur – Na de shakshuka was ik duidelijk terug on a roll.
Een
croque maison-lunch van enkele weken geleden in Mechelen inspireerde me tot dit gezonde gerecht.

Witloof-appeltjescurry met bulgur – Op de foto ontbreekt misschien iets groen, maar qua smaak ontbrak er absoluut niets! Sorry voor mijn overmatig gebruik van het woord ‘lekker’, maar: lekker! Op naar een volgende maand!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.