Doorgaan naar hoofdcontent

Week 40-43 (oktober): En toen was daar shakshuka…

…wat een beetje klinkt als een toverspreuk of het geluid dat een trein maakt, maar eigenlijk een heel lekker Israëlisch gerecht is.

Bijna dacht ik dat er deze maand niet veel noemenswaardig zou gebeuren op culinair vlak. Ik heb immers veel alleen moet eten, wat deze maand neerkwam op veel soep uit de diepvries gehaald. Maar plots was daar de shakshuka-revelatie!

Croque madame met groentjes – Met superlekker brood van een nieuwe bakker in de buurt (waar ook de Mariotaart vandaan kwam) maakten wij croquejes met een spiegelei en groentjes. Dat moet hier niet altijd iets speciaal zijn, hoor!

Couscous met champignons, tomaat en olijven (veggie) – Wij blijven fan van couscous, lekker!

Lelies – Gourmand bracht een bos lelies mee toen Maure en hij bij ons kwamen eten.

Quiche lorraine – Ik had een Nancyweekend-bedankingsetentje gemaakt voor Maure en Gourmand, volledig in 
het thema Frankrijk. Het voorgerecht was een stukje quiche lorraine omdat Nancy in de regio Lorraine ligt.

Kip chasseur – Maure en Gourmand houden van alles, maar toch wel van stoofpotjes in het bijzonder. Ik maakte kip chasseur, ofwel jagerskip. Heel lekker, maar als ik het nog eens zou maken, zou ik kipfilets gebruiken in plaats van een hele kip. Voor mij was het, door het vel van de kip, een beetje te vettig. De smaak van de saus was wel heel goed!

Kip chasseur met gezonde gratin – Bij de kip had ik een gezonde gratin gemaakt: met aardappel, zoete aardappel
en koolrabi. Zonder room, zonder kaas, enkel met kippenbouillon gegaard in de oven.


Pruimencrumble met vanille-ijs – Vier woorden en een uitroepteken: binnenkort op de blog!

Pruimencrumble met vanille-ijs – Een beetje in gemoosd zodat je iets van de pruimpjes zou zien.

Champignonsrisotto met spiegelei (veggie) – Je ziet, ik maak niet alleen pasta’s met champignons, hé! Een spiegeleitje op risotto, je moet dat echt eens doen! Dat moment wanneer het eigeel door de rijstkorrels loopt: zalig!

Vis met sojaglazuur, oventomaatjes en polentakoekjes – Ik kreeg het idee van haar, die het van Pascale Naessens kreeg. Ik maakte er polentakoekjes mee, gewoon om nog eens polenta te proberen. Het is helaas geen favoriet van Merlot en mij… maar ik heb ondertussen nóg een ideetje wat ik er eens mee kan proberen te doen. To be continued…

Champignonpasta met Griekse yoghurt (veggie) – Wat kan ik nog meer zeggen?

Ovenschotel met kip en witloof – Mooie belichting van de oven!

Ovenschotel met kip en witloof – Niet slecht, maar ik viel er niet van omver. Misschien omdat er patatjes in zaten.

Pasta met verse tomatensaus en buffelmozzarella (veggie) – 
(Mijn) verse tomatensaus en buffelmozzarella… a winning team!
Tonijnquinoa met avocado – Een winnertje in wording. Het staat nog niet volledig op punt: er ontbrak iets, maar
ik weet nog steeds niet wat. Ik heb ook ontdekt dat ik geen fan ben van avocado in warme gerechten…


Hocus…

Pocus…

Shakshuka!
Teriyakikip met wortelpuree en broccoli – Ik maakte het enkele maanden geleden al eens,
maar zei toen al dat ik enkele ideeën had om het nóg lekkerder te maken.


Teriyakikip met wortelpuree en broccoli – De verhoudingen staan nu echt op punt.
Ik deel het recept heel binnenkort, want dit moet iedereen eens maken. Verplicht, ja!


Witloof-appeltjescurry met bulgur – Na de shakshuka was ik duidelijk terug on a roll.
Een
croque maison-lunch van enkele weken geleden in Mechelen inspireerde me tot dit gezonde gerecht.

Witloof-appeltjescurry met bulgur – Op de foto ontbreekt misschien iets groen, maar qua smaak ontbrak er absoluut niets! Sorry voor mijn overmatig gebruik van het woord ‘lekker’, maar: lekker! Op naar een volgende maand!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri