Doorgaan naar hoofdcontent

Hocus pocus… shakshuka!

Eentje gebaseerd op Ottolenghi. (Is een recept van Ottolenghi aanpassen heiligschennis? Oeps!)

Niet alleen SUPER lekker, ook nog eens keileuk om te zeggen. Geef nu toe: shakshuka. Shak-shuuka. Shaak-shuka. Tsjak tsjoek tsjak. Tsjoek tsjoek. Akke-akke tuut-tuut!

Ottolenghi zelf heeft er iets zinniger over te zeggen. Hij doet het klinken als een sprookje. Eentje waar ze magisch lekker eten serveren.
In een straatje in het oude deel van Jaffa is een restaurantje waar men de klanten aan lange armoedige tafels eten voorzet. De plek is bij de lunch afgeladen en vrijwel iedereen eet hetzelfde gerecht. Het restaurant heet Dr Shakshuka, naar het signatuurgerecht. (Plenty, blz. 87)
*Accio eitjes!*, we beginnen eraan!

Shakshuka

Wat heb je nodig (2 personen)? 
  • 1 grote rode ui
  • 1 rode of gele paprika
  • 3 tomaten
  • 4 eieren
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl verse of gedroogde tijm
  • Snuifje chilivlokken
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 1/2de bosje verse basilicum
  • 1 el pijnboompitten
  • 10 g Grana Padano
  • Sap van 1/2de citroen
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Snijd de rode ui in sliertjes of halve ringen en stoof ze aan in olijfolie in een antikleefpan waarop later een deksel past. Laat de ui 5 minuutjes stoven en wat aankleuren.

2. Was en schil de paprika, haal de zaadjes eruit en snijd hem in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Voeg de paprikareepjes toe aan de rode ui. Laat de ui en de paprika samen ook nog 5 stoven, zodat ook de paprika een beetje kan aankleuren.

3. Voeg daarna 2 tl rietsuiker, 1 tl verse of gedroogde tijm, een snuifje chilivlokken en peper & zout toe. Roer alles onder elkaar en laat nog zo’n 5 minuutjes stoven.

4. Ontvel ondertussen 3 tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de pan en laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuurtje tot je een dikke saus krijgt.

5. Maak dan 4 kuiltjes in de saus en breek in elk van de kuiltjes een eitje. Kruid elk eitje met een beetje zout. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuutjes pruttelen op je zachtste vuurtje.

6. Maak ondertussen wat verse basilicumpesto. Blend daarvoor een half bosje verse basilicum, 1 el pijnboompitten, 10 g verse Grana Padano, het sap van een halve citroen, wat olijfolie en peper & zout.

7. Serveer de shakshuka met wat verse basilicumpesto en lekker knapperig wit brood.

Eitjes breken in de pan

Het eiwit heeft op magische wijze de dooiers verstopt

Shakshuka met basilicumpesto!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri