Eentje
gebaseerd op Ottolenghi. (Is een recept van Ottolenghi aanpassen
heiligschennis? Oeps!)
Niet
alleen SUPER lekker, ook nog eens keileuk om te zeggen. Geef nu toe: shakshuka. Shak-shuuka. Shaak-shuka.
Tsjak tsjoek tsjak. Tsjoek tsjoek. Akke-akke tuut-tuut!
Ottolenghi
zelf heeft er iets zinniger over te zeggen. Hij doet het klinken als een
sprookje. Eentje waar ze magisch lekker eten serveren.
In een straatje in het oude deel van Jaffa is een restaurantje waar men de klanten aan lange armoedige tafels eten voorzet. De plek is bij de lunch afgeladen en vrijwel iedereen eet hetzelfde gerecht. Het restaurant heet Dr Shakshuka, naar het signatuurgerecht. (‘Plenty’, blz. 87)
*Accio
eitjes!*, we beginnen eraan!
Shakshuka |
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 1 grote rode ui
- 1 rode of gele paprika
- 3 tomaten
- 4 eieren
- 2 tl rietsuiker
- 1 tl verse of gedroogde tijm
- Snuifje chilivlokken
- Peper & zout
- Olijfolie
- 1/2de bosje verse basilicum
- 1 el pijnboompitten
- 10 g Grana Padano
- Sap van 1/2de citroen
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Snijd de rode ui in sliertjes of halve
ringen en stoof ze aan in olijfolie in een antikleefpan waarop later een deksel
past. Laat de ui 5 minuutjes stoven en wat aankleuren.
2. Was en schil de paprika, haal de
zaadjes eruit en snijd hem in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik.
Voeg de paprikareepjes toe aan de rode ui. Laat de ui en de paprika samen ook
nog 5 stoven, zodat ook de paprika een beetje kan aankleuren.
3. Voeg daarna 2 tl rietsuiker, 1 tl verse
of gedroogde tijm, een snuifje chilivlokken en peper & zout toe. Roer alles
onder elkaar en laat nog zo’n 5 minuutjes stoven.
4. Ontvel ondertussen 3 tomaten en snijd
ze in blokjes. Voeg ze toe aan de pan en laat 10-15 minuten sudderen op een
zacht vuurtje tot je een dikke saus krijgt.
5. Maak dan 4 kuiltjes in de saus en
breek in elk van de kuiltjes een eitje. Kruid elk eitje met een beetje zout. Zet
een deksel op de pan en laat 10 minuutjes pruttelen op je zachtste vuurtje.
6. Maak ondertussen wat verse
basilicumpesto. Blend daarvoor een half bosje verse basilicum, 1 el
pijnboompitten, 10 g verse Grana Padano, het sap van een halve citroen, wat
olijfolie en peper & zout.
7. Serveer de shakshuka met wat verse
basilicumpesto en lekker knapperig wit brood.
Eitjes
breken in de pan |
Het
eiwit heeft op magische wijze de dooiers verstopt |
Shakshuka met basilicumpesto! |
Reacties
Een reactie posten