Doorgaan naar hoofdcontent

Hocus pocus… shakshuka!

Eentje gebaseerd op Ottolenghi. (Is een recept van Ottolenghi aanpassen heiligschennis? Oeps!)

Niet alleen SUPER lekker, ook nog eens keileuk om te zeggen. Geef nu toe: shakshuka. Shak-shuuka. Shaak-shuka. Tsjak tsjoek tsjak. Tsjoek tsjoek. Akke-akke tuut-tuut!

Ottolenghi zelf heeft er iets zinniger over te zeggen. Hij doet het klinken als een sprookje. Eentje waar ze magisch lekker eten serveren.
In een straatje in het oude deel van Jaffa is een restaurantje waar men de klanten aan lange armoedige tafels eten voorzet. De plek is bij de lunch afgeladen en vrijwel iedereen eet hetzelfde gerecht. Het restaurant heet Dr Shakshuka, naar het signatuurgerecht. (Plenty, blz. 87)
*Accio eitjes!*, we beginnen eraan!

Shakshuka

Wat heb je nodig (2 personen)? 
  • 1 grote rode ui
  • 1 rode of gele paprika
  • 3 tomaten
  • 4 eieren
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl verse of gedroogde tijm
  • Snuifje chilivlokken
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 1/2de bosje verse basilicum
  • 1 el pijnboompitten
  • 10 g Grana Padano
  • Sap van 1/2de citroen
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Snijd de rode ui in sliertjes of halve ringen en stoof ze aan in olijfolie in een antikleefpan waarop later een deksel past. Laat de ui 5 minuutjes stoven en wat aankleuren.

2. Was en schil de paprika, haal de zaadjes eruit en snijd hem in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Voeg de paprikareepjes toe aan de rode ui. Laat de ui en de paprika samen ook nog 5 stoven, zodat ook de paprika een beetje kan aankleuren.

3. Voeg daarna 2 tl rietsuiker, 1 tl verse of gedroogde tijm, een snuifje chilivlokken en peper & zout toe. Roer alles onder elkaar en laat nog zo’n 5 minuutjes stoven.

4. Ontvel ondertussen 3 tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de pan en laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuurtje tot je een dikke saus krijgt.

5. Maak dan 4 kuiltjes in de saus en breek in elk van de kuiltjes een eitje. Kruid elk eitje met een beetje zout. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuutjes pruttelen op je zachtste vuurtje.

6. Maak ondertussen wat verse basilicumpesto. Blend daarvoor een half bosje verse basilicum, 1 el pijnboompitten, 10 g verse Grana Padano, het sap van een halve citroen, wat olijfolie en peper & zout.

7. Serveer de shakshuka met wat verse basilicumpesto en lekker knapperig wit brood.

Eitjes breken in de pan

Het eiwit heeft op magische wijze de dooiers verstopt

Shakshuka met basilicumpesto!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.