Doorgaan naar hoofdcontent

Teriyakikip met wortelpuree

De eerste keer dat ik dit maakte, was dit al een schot in de roos, maar het beste nieuws was dat ik enkele ideeën had om dit nóg beter te maken. De verhoudingen staan inmiddels op punt, tijd om het receptje te delen dus!

Dit moet wel één van de makkelijkste en lekkerste manieren zijn om kip klaar te maken. Je kan het alledaags maken, met een stoemp naar keuze, of wat meer fancy voor een feestje, met rijst of bulgur en gestoomde groentjes.

Teriyakikip met wortelpuree, afgewerkt met kurkuma

Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 2 kipfilets
 • 50 ml teriyakisaus
 • 250 ml kippenbouillon (Bijvoorbeeld 250 ml water met 1 kippenbouillonketeltje.)
 • 1 el (bruine) suiker
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el geroosterde sesamzaadjes
 • Optioneel: Maïzena Express
 • 400 g wortelen
 • 200 g patatjes
 • Scheutje melk of (light)room
 • Kurkuma
 • Peper & zout
 • Bakboter
Wat moet je doen?

1. Snipper de teentjes knoflook heel fijn en snijd de kipfilets in blokjes. Doe alles in een potje, schep er een lepel bruine suiker bij en overgiet met de kippenbouillon en de teriyakisaus. Zet je vuur aan en laat het rustig doen. De kip moet zo’n 20 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje.

2. Ondertussen kan je de wortelpuree maken(*).Schraap de wortelen en schil de patatjes. Snijd beide in stukjes van ongeveer 3 cm dik en stoom (of kook) ze gaar.(**) Om te weten of de groentjes gaar zijn, prik ik er altijd eens in met een vork.

3. Plet de gare wortelen en patatjes tot een smeuïge stoemp, met wat boter, kurkuma, peper & zout en een heel klein scheutje melk.(***)

4. Wanneer de kip minstens 20 minuutjes heeft geprutteld, is ze klaar. Kijk of de saus dik genoeg is naar jouw smaak en voeg als dat niet zo is wat Maïzena Express toe.

5. Schep alles op een bord en werk de kip af door er geroosterde sesamzaadjes over te strooien.
 • Lekker met: gestoomde broccoli.
 • Variatie: vervang de wortelpuree door rijst of bulgur en gestoomde groentjes.
(*) Ik gebruik voor stoemp graag dubbel zoveel groentjes als patatjes, vandaar 200 g patatjes en 400 g worteltjes. Uiteraard kan je de verhouding aanpassen als je dat wil.
(**) Ik hou ervan om groentjes te stomen, omdat de vitamientjes zo beter bewaard blijven én ook de smaak lekkerder is, vind ik.
(***) Hoe minder patatjes je gebruikt, hoe minder melk je ook moet gebruiken.

Teriyakikip met wortelpuree, gestoomde broccoli en sesamzaadjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.