De eerste keer dat ik dit maakte, was dit al een schot in de roos, maar het beste
nieuws was dat ik enkele ideeën had om dit nóg beter te maken. De verhoudingen
staan inmiddels op punt, tijd om het receptje te delen dus!
Dit
moet wel één van de makkelijkste en lekkerste manieren zijn om kip klaar te
maken. Je kan het alledaags maken, met een stoemp naar keuze, of wat meer fancy
voor een feestje, met rijst of bulgur en gestoomde groentjes.
Teriyakikip met wortelpuree, afgewerkt met kurkuma |
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 kipfilets
- 50 ml teriyakisaus
- 250 ml kippenbouillon (Bijvoorbeeld 250 ml water met 1 kippenbouillonketeltje.)
- 1 el (bruine) suiker
- 2 teentjes knoflook
- 2 el geroosterde sesamzaadjes
- Optioneel: Maïzena Express
- 400 g wortelen
- 200 g patatjes
- Scheutje melk of (light)room
- Kurkuma
- Peper & zout
- Bakboter
Wat moet je doen?
1. Snipper de teentjes knoflook heel
fijn en snijd de kipfilets in blokjes. Doe alles in een potje, schep er een
lepel bruine suiker bij en overgiet met de kippenbouillon en de teriyakisaus.
Zet je vuur aan en laat het rustig doen. De kip
moet zo’n 20 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje.
2. Ondertussen kan je de wortelpuree
maken(*).Schraap de wortelen en schil de patatjes. Snijd beide in stukjes van ongeveer
3 cm dik en stoom (of kook) ze gaar.(**) Om te weten of de groentjes gaar zijn,
prik ik er altijd eens in met een vork.
3. Plet de gare wortelen en patatjes tot
een smeuïge stoemp, met wat boter, kurkuma, peper & zout en een heel klein scheutje melk.(***)
4. Wanneer de kip minstens 20 minuutjes
heeft geprutteld, is ze klaar. Kijk of de saus dik genoeg is naar jouw smaak en voeg als dat niet zo is wat Maïzena Express toe.
5. Schep alles op een bord en werk de
kip af door er geroosterde sesamzaadjes over te strooien.
- Lekker met: gestoomde broccoli.
- Variatie: vervang de wortelpuree door rijst of bulgur en gestoomde groentjes.
(*) Ik gebruik voor stoemp graag dubbel zoveel groentjes als patatjes, vandaar 200 g
patatjes en 400 g worteltjes. Uiteraard kan je de verhouding aanpassen als je
dat wil.
(**) Ik hou ervan om groentjes te stomen, omdat de vitamientjes zo beter bewaard blijven én ook de smaak lekkerder is, vind ik.
(**) Ik hou ervan om groentjes te stomen, omdat de vitamientjes zo beter bewaard blijven én ook de smaak lekkerder is, vind ik.
(***) Hoe minder patatjes je gebruikt,
hoe minder melk je ook moet gebruiken.
Teriyakikip met wortelpuree, gestoomde broccoli en sesamzaadjes |
Reacties
Een reactie posten