Doorgaan naar hoofdcontent

Week 44-46: Pindakaas is ook kaas!

Ik ontdekte dat er naast mozzarella, Grana Padano, kruidenkaas en plattekaas nog twee soorten kaas zijn die ik niet vies vind: halloumi en pindakaas! Ik weet wel dat die laatste geen kaas is (en plattekaas eigenlijk ook totaal niet) maar dan moeten ze dat zo maar niet noemen, hé! Vanaf nu mag ik dus zeggen dat ik zes soorten kaas lust. Ja toch, hé? En mijn liefje mag niet meer zeggen dat ik kaas moeten leren eten. Nee toch, hé?

Het spijtige is wel dat ik net van de halloumi en de pindakaas geen foto’s heb. De halloumi grilde ik en legde ik samen met veel groentjes tussen pitabroodjes. Met de pindakaas besmeerde ik veel te veel rijstwafels die ik daarna ook nog belegde met plakjes aardbei, banaan en bestrooide met kaneel. Waarschijnlijk heeft iedereen dat al ontdekt, maar: DE-VINE!

Soit, van onderstaande gerechtjes maakte ik wél foto’s, dus ik zal daar ook maar eens wat over vertellen. De halloumi en pindakaas waren trouwens niet de enige ontdekkingen die ik deed…

Couscous Caponata met makreel – Niet slecht, maar ik blijf aubergine het lekkerst vinden in Parmigiana-vorm. 
Na Parmigiana di Melanzane stelt elk ander auberginegerecht een klein beetje teleur.

Hamburger met groentjes en zoetzure frietjes – De hamburgers waren lekker, de zoetzure frietjes zus en zo. 
Die kwamen uit een receptje dat ik eeuwen geleden eens ergens heb uitgescheurd. Ik heb een hele kaft liggen met 
zo’n uitgescheurde receptjes. Op één of andere manier vind ik het zelfs niet erg dat het niet voor herhaling vatbaar is, 
zo kan ik plaats maken in m’n kaft voor andere dingen.

Waldorf pastasalade – Alleen al door die ene aflevering van Fawlty Towers wilde ik eens iets ‘Waldorf’ maken. 
Lekker, maar op den duur had ik het wel een beetje gehad met de knolselder. In het vervolg moet er nog iets bij, 
zodat geen enkele hap saai wordt, maar ik ben er nog niet uit wat precies.

Ovenschotel met blé (veggie) – Er stond al lang een pak blé – of tarwekorrels – in onze kast 
te wachten op een kans om zichzelf te bewijzen. Aangezien een blé-idee uitbleef, 
vond ik het weleens tijd om de blé’tjes gewoon ergens bij te kappen.

Ovenschotel met blé (veggie) – Dit gerecht is één en al ‘wat zou ik er nog bijkappen?’, de uitgelezen gelegenheid dus voor mijn blé. Wat begon met een half potje lightroom en een rode paprika die nog op moesten, 
werd een vrij verrassende veggie bléschotel met een nommie notenkorst!

Pasta met spinazie en zalm – Spinazie is het enige groentje dat ik lekkerder vind uit de diepvries dan vers. En 
deze variant met mozzarella is helemaal super! Af en toe handig om als plan B in de diepvries te hebben zitten.

Kip met pruimensaus, witloof en patatjes – dagelijkse kost – wat hier beter ‘sporadische kost’ zou heten – 
maar dan net een beetje anders.
Aardperensoep met peterseliecoulis – Tijd voor een bekentenis: ik had nog nooit aardpeer geproefd. En nu ik de smaak van aardpeer eindelijk heb leren kennen, ben ik daar meteen voor gestraft, want ik kan nooit meer alle jaren goedmaken dat ik dit heb moeten missen! Ontdekking nummer 3. Aardpeer is lekker! Echt, als in: lékker!

Quinoagratin met tonijn – Het lijkt een beetje op de ovenschotel met blé, maar de smaak was helemaal anders.
Hoewel je dat niet zo goed kan zien, heb ik echt een heleboel andere ingrediënten gebruikt in beide gerechten.


Quinoagratin met tonijn – Quinoa en ik hadden een beetje een aarzelende start, maar ik begin het superfood
aller
superfoods echt heel lekker te vinden. Ik ga proberen om het nog wat vaker op het menu te zetten!

Komt quinoa bij jullie vaak op tafel? Wat is jullie absolute succesrecept met quinoa? En euh… hadden jullie dat van die halloumi, pindakaas en aardperen al ontdekt? Wat maken jullie daar zo al mee?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri