Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Ik ging eens een keertje shoppen in Mechelen en ik kwam terug met twee truien, één gebreide vest, een bordeaux jeansjasje én het idee voor dit gezond gerechtje!

Het is geïnspireerd op een croque maison die ik at als lunch in een eethuisje ergens op de Mechelse Grote Markt. De plaatselijke croque maison was een croque monsieur met gebakken appelpartjes met curry en honing. Ik dacht na over een groentje in combinatie met appeltjes en kwam al snel bij witloof uit.

Het bittere witloof, de zoete appeltjes en honing, de pikante curry, zalig! Wat scampietjes maken het gerechtje nog meer gevarieerd. En bulgur past er perfect bij, al kan rijst natuurlijk ook.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 zoete appel
  • 2 el vloeibare honing
  • Citroensap
  • Currypoeder (De hoeveelheid hangt af van het soort currypoeder dat je gebruikt. Gebruik je pikant currypoeder, neem dan niet te veel. Gebruik je de milde variant, dan mag het wat meer zijn. Proef om zeker te zijn of de smaak goed zit.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Scampi’s (Gepeld en ontdarmd.)
  • 125 g bulgur
  • 3 dl water
Wat moet je doen?

1. Doe 125 g bulgur in een antikleefpotje, voeg 3 dl water toe, zet een deksel op het potje en laat de bulgur op een zacht vuurtje gaarkoken. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes. Wanneer al het water weg is, is de bulgur klaar.

2. Maak ondertussen de witloof-appeltjescurry. Begin met de appel of appeltjes in kleine blokjes te snijden. Bak ze aan in een beetje bakboter.

3. Was en snipper terwijl de appeltjes staan te bakken de stronkjes witloof. Haal de appelblokjes uit de pan wanneer ze bruin zien. Doe terug een beetje bakboter in de pan en bak ook de witloofsnippers aan.

4. Doe wanneer ook het witloof mooi is gekleurd de appeltjes opnieuw bij in de pan. Kruid het witloof en de appeltjes met currypoeder en peper & zout. Voeg ook de honing toe en laat eventjes karameliseren op een laag vuurtje. Breng de witloof-appeltjescurry ten slotte op smaak met wat citroensap.

5. Bak de scampi’s op een hoog vuur aan en kruid met peper & zout. Meng de scampi’s onder de witloof-appeltjescurry en serveer met de bulgur.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Reacties

  1. 't Is hier een aMuse Rouge eetweek geworden, met al de herfstrisotto en de chili con/sin carne met mango. Vandaag maakten we ook dit gerecht, zij het dan zonder scampi's. Lekker en zeker voor herhaling vatbaar, al denk ik dat we dan wél scampi's zullen kopen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoor ik graag! Zonder scampi's kan het misschien inderdaad wat eentonig zijn. Dit is ook lekker met (gebakken) zalm, trouwens. :-)

      Verwijderen
  2. Ziet er super lekker uit! Net gepind en binnenkort eens uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat je ervan vindt! :-) Hier staat het nog altijd regelmatig op het menu. Zo heb ik ontdekt dat dit met (rijst)noedels ook heel lekker is!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Gezond bananenbrood (Geen vetstof! Geen suiker! Geen bloem!)

Een cake zonder vetstof, zonder suiker, zonder bloem, zonder schuldgevoelens, maar o zo mmmmm! Ik belóóf het. Wat heb je nodig? 4 (over)rijpe bananen (Hoe rijper, hoe zoeter, hoe beter!) 75 g dadels 3 eieren 75 g havermout 75 g amandelpoeder 1 zakje (16 g) bakpoeder Zout Optioneel 50 g (gebroken) lijnzaad/chiazaadjes/hennepzaad 50 rozijntjes 100 g chocoladestukjes 100 g noten 2 zoete appels, in stukjes 1-2 el kaneelpoeder/speculaaskruiden 2 el rauw cacaopoeder … Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 175°. 2. Doe de havermout in een blender en mix tot je havermeel krijgt. Doe dat in een mengkom. 3. Doe nu de dadels in je blender en mix tot zoete ‘puree’. Doe dan de bananen erbij en mix tot je een homogene plakkerige massa verkrijgt. Doe die bij de havermout. Voeg ook de eitjes, het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng alles met een garde onder elkaar. 4. Dit is de basis en kan zo al de oven in. Maar je kan nu ...