Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Ik ging eens een keertje shoppen in Mechelen en ik kwam terug met twee truien, één gebreide vest, een bordeaux jeansjasje én het idee voor dit gezond gerechtje!

Het is geïnspireerd op een croque maison die ik at als lunch in een eethuisje ergens op de Mechelse Grote Markt. De plaatselijke croque maison was een croque monsieur met gebakken appelpartjes met curry en honing. Ik dacht na over een groentje in combinatie met appeltjes en kwam al snel bij witloof uit.

Het bittere witloof, de zoete appeltjes en honing, de pikante curry, zalig! Wat scampietjes maken het gerechtje nog meer gevarieerd. En bulgur past er perfect bij, al kan rijst natuurlijk ook.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 zoete appel
  • 2 el vloeibare honing
  • Citroensap
  • Currypoeder (De hoeveelheid hangt af van het soort currypoeder dat je gebruikt. Gebruik je pikant currypoeder, neem dan niet te veel. Gebruik je de milde variant, dan mag het wat meer zijn. Proef om zeker te zijn of de smaak goed zit.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Scampi’s (Gepeld en ontdarmd.)
  • 125 g bulgur
  • 3 dl water
Wat moet je doen?

1. Doe 125 g bulgur in een antikleefpotje, voeg 3 dl water toe, zet een deksel op het potje en laat de bulgur op een zacht vuurtje gaarkoken. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes. Wanneer al het water weg is, is de bulgur klaar.

2. Maak ondertussen de witloof-appeltjescurry. Begin met de appel of appeltjes in kleine blokjes te snijden. Bak ze aan in een beetje bakboter.

3. Was en snipper terwijl de appeltjes staan te bakken de stronkjes witloof. Haal de appelblokjes uit de pan wanneer ze bruin zien. Doe terug een beetje bakboter in de pan en bak ook de witloofsnippers aan.

4. Doe wanneer ook het witloof mooi is gekleurd de appeltjes opnieuw bij in de pan. Kruid het witloof en de appeltjes met currypoeder en peper & zout. Voeg ook de honing toe en laat eventjes karameliseren op een laag vuurtje. Breng de witloof-appeltjescurry ten slotte op smaak met wat citroensap.

5. Bak de scampi’s op een hoog vuur aan en kruid met peper & zout. Meng de scampi’s onder de witloof-appeltjescurry en serveer met de bulgur.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Reacties

  1. 't Is hier een aMuse Rouge eetweek geworden, met al de herfstrisotto en de chili con/sin carne met mango. Vandaag maakten we ook dit gerecht, zij het dan zonder scampi's. Lekker en zeker voor herhaling vatbaar, al denk ik dat we dan wél scampi's zullen kopen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoor ik graag! Zonder scampi's kan het misschien inderdaad wat eentonig zijn. Dit is ook lekker met (gebakken) zalm, trouwens. :-)

      Verwijderen
  2. Ziet er super lekker uit! Net gepind en binnenkort eens uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat je ervan vindt! :-) Hier staat het nog altijd regelmatig op het menu. Zo heb ik ontdekt dat dit met (rijst)noedels ook heel lekker is!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zou het nog met de nieuwe blog zijn?

Goed omdat: het thema in orde is (it's sooo pretty!)het logo is gemaaktde lettertypes- en groottes zijn gekozende knopen over de kleuren zijn doorgehaktmijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts mét commentaren succesvol zijn overgezet van Blogger naar Wordpress #vreugdedansjeNiet goed omdat: ik mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog allemaal moet redirecten van Blogger naar Wordpressik de SEO van mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog op punt moet stellenen vooral: omdat ik de lay-out van die ondertussen-meer-dan-500-blogposts ÉÉN VOOR ÉÉN  HANDMATIG moet aanpassenMet dat laatste ben ik de afgelopen week grotendeels bezig geweest. De status? 125 blogposts gedaan, 376 te gaan EN IK WORD GEK!

Aan dit tempo zou ik klaar zijn binnen een drietal weken, wat nog enigszins oké lijkt, maar het ‘probleem’ is dat het schooljaar volgende week begint en ik mijn blog dus een aantal plekjes ga moeten laten zakken op de prioriteitenranglijst.
Mijn opties:
1. Mijn nieuwe blog nu al online zette…

Oosterse bulgursalade met zalm

Na alle Berlijn-updates van de afgelopen week vond ik het hoog tijd om nog eens een receptje te delen. O, en wat voor eentje. Dit is zo’n heerlijk simpel maar toch apart gezond gerechtje voor een zomerse dag! Eentje waar je amper werk aan hebt dan nog!
Deze salade is het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste stap, zodat het geheel tijd heeft om af te koelen.

Wat heb je nodig (2 personen)? 125 g bulgur250 g zalm4 dl visbouillon, vb. 4 dl water met 1 visbouillonblokje2 wortelen½ komkommer½ citroenVerse peterseliePeper & zoutOosterse dressing 1 potje (125-150 ml) Griekse yoghurtMespuntje wasabi2 el sojasaus (zoute)1 el honing2 el geroosterde sesamzaadjesWat moet je doen?
1. Snijd de zalm in hapklare stukken. Doe de bulgur samen met de zalm en de bouillon in een pot. Zet er een deksel op en breng aan de kook. Wanneer de bouillon is opgenomen (na zo’n 10 minuten), zijn de bulgur en de zalm klaar. Stort het geheel uit in een kom en laat afkoelen.
2. Com…

amuserouge.be

Zou ik mijn nieuwe blog dan eindelijk publiceren? Of niet? Of toch wel? Of toch niet? Misschien wel. Maar beter niet. Of ja? Of nee? Wel, JA!
TADAAA!
Eind augustus legde ik al uit waarom ik zo hard twijfelde of ik m’n nieuwe blog al online zou zetten of niet. Ondertussen zijn mijn meer-dan-500-blogposts nog steeds nietgeredirect.Ook de SEO staat nog niet op punt. En de lay-out ervan al helemaal niet. Maar weet je wat? Dat zie jij niet. Ha!
Om mijn innerlijke perfectionist geen zenuwinzinking te bezorgen, heb ik alle blogposts die nog niet nog niet ‘af’ zijn, eventjes terug in concept gezet.
De archieven van amuserouge.be gaan momenteel dus nog maar terug tot mei 2014. Dat geeft jou al zo’n dikke 100 blogposts vol leesplezier en mij wat meer tijd om rustig mijn weg ‘verder terug’ te werken naar augustus 2012.
Hoera voorhalfslachtigetussenoplossingen!
Hop, nu naar amuserouge.be, jij!
Zal ik je even wegwijs maken?
Bovenaan vind je de verschillende categorieën waarin ik m’n blogposts opdeel. Wann…