Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Ik ging eens een keertje shoppen in Mechelen en ik kwam terug met twee truien, één gebreide vest, een bordeaux jeansjasje én het idee voor dit gezond gerechtje!

Het is geïnspireerd op een croque maison die ik at als lunch in een eethuisje ergens op de Mechelse Grote Markt. De plaatselijke croque maison was een croque monsieur met gebakken appelpartjes met curry en honing. Ik dacht na over een groentje in combinatie met appeltjes en kwam al snel bij witloof uit.

Het bittere witloof, de zoete appeltjes en honing, de pikante curry, zalig! Wat scampietjes maken het gerechtje nog meer gevarieerd. En bulgur past er perfect bij, al kan rijst natuurlijk ook.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 zoete appel
  • 2 el vloeibare honing
  • Citroensap
  • Currypoeder (De hoeveelheid hangt af van het soort currypoeder dat je gebruikt. Gebruik je pikant currypoeder, neem dan niet te veel. Gebruik je de milde variant, dan mag het wat meer zijn. Proef om zeker te zijn of de smaak goed zit.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Scampi’s (Gepeld en ontdarmd.)
  • 125 g bulgur
  • 3 dl water
Wat moet je doen?

1. Doe 125 g bulgur in een antikleefpotje, voeg 3 dl water toe, zet een deksel op het potje en laat de bulgur op een zacht vuurtje gaarkoken. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes. Wanneer al het water weg is, is de bulgur klaar.

2. Maak ondertussen de witloof-appeltjescurry. Begin met de appel of appeltjes in kleine blokjes te snijden. Bak ze aan in een beetje bakboter.

3. Was en snipper terwijl de appeltjes staan te bakken de stronkjes witloof. Haal de appelblokjes uit de pan wanneer ze bruin zien. Doe terug een beetje bakboter in de pan en bak ook de witloofsnippers aan.

4. Doe wanneer ook het witloof mooi is gekleurd de appeltjes opnieuw bij in de pan. Kruid het witloof en de appeltjes met currypoeder en peper & zout. Voeg ook de honing toe en laat eventjes karameliseren op een laag vuurtje. Breng de witloof-appeltjescurry ten slotte op smaak met wat citroensap.

5. Bak de scampi’s op een hoog vuur aan en kruid met peper & zout. Meng de scampi’s onder de witloof-appeltjescurry en serveer met de bulgur.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Reacties

  1. 't Is hier een aMuse Rouge eetweek geworden, met al de herfstrisotto en de chili con/sin carne met mango. Vandaag maakten we ook dit gerecht, zij het dan zonder scampi's. Lekker en zeker voor herhaling vatbaar, al denk ik dat we dan wél scampi's zullen kopen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoor ik graag! Zonder scampi's kan het misschien inderdaad wat eentonig zijn. Dit is ook lekker met (gebakken) zalm, trouwens. :-)

      Verwijderen
  2. Ziet er super lekker uit! Net gepind en binnenkort eens uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat je ervan vindt! :-) Hier staat het nog altijd regelmatig op het menu. Zo heb ik ontdekt dat dit met (rijst)noedels ook heel lekker is!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.