Doorgaan naar hoofdcontent

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Ik ging eens een keertje shoppen in Mechelen en ik kwam terug met twee truien, één gebreide vest, een bordeaux jeansjasje én het idee voor dit gezond gerechtje!

Het is geïnspireerd op een croque maison die ik at als lunch in een eethuisje ergens op de Mechelse Grote Markt. De plaatselijke croque maison was een croque monsieur met gebakken appelpartjes met curry en honing. Ik dacht na over een groentje in combinatie met appeltjes en kwam al snel bij witloof uit.

Het bittere witloof, de zoete appeltjes en honing, de pikante curry, zalig! Wat scampietjes maken het gerechtje nog meer gevarieerd. En bulgur past er perfect bij, al kan rijst natuurlijk ook.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 zoete appel
  • 2 el vloeibare honing
  • Citroensap
  • Currypoeder (De hoeveelheid hangt af van het soort currypoeder dat je gebruikt. Gebruik je pikant currypoeder, neem dan niet te veel. Gebruik je de milde variant, dan mag het wat meer zijn. Proef om zeker te zijn of de smaak goed zit.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Scampi’s (Gepeld en ontdarmd.)
  • 125 g bulgur
  • 3 dl water
Wat moet je doen?

1. Doe 125 g bulgur in een antikleefpotje, voeg 3 dl water toe, zet een deksel op het potje en laat de bulgur op een zacht vuurtje gaarkoken. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes. Wanneer al het water weg is, is de bulgur klaar.

2. Maak ondertussen de witloof-appeltjescurry. Begin met de appel of appeltjes in kleine blokjes te snijden. Bak ze aan in een beetje bakboter.

3. Was en snipper terwijl de appeltjes staan te bakken de stronkjes witloof. Haal de appelblokjes uit de pan wanneer ze bruin zien. Doe terug een beetje bakboter in de pan en bak ook de witloofsnippers aan.

4. Doe wanneer ook het witloof mooi is gekleurd de appeltjes opnieuw bij in de pan. Kruid het witloof en de appeltjes met currypoeder en peper & zout. Voeg ook de honing toe en laat eventjes karameliseren op een laag vuurtje. Breng de witloof-appeltjescurry ten slotte op smaak met wat citroensap.

5. Bak de scampi’s op een hoog vuur aan en kruid met peper & zout. Meng de scampi’s onder de witloof-appeltjescurry en serveer met de bulgur.

Witloof-appeltjescurry met bulgur

Reacties

  1. 't Is hier een aMuse Rouge eetweek geworden, met al de herfstrisotto en de chili con/sin carne met mango. Vandaag maakten we ook dit gerecht, zij het dan zonder scampi's. Lekker en zeker voor herhaling vatbaar, al denk ik dat we dan wél scampi's zullen kopen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoor ik graag! Zonder scampi's kan het misschien inderdaad wat eentonig zijn. Dit is ook lekker met (gebakken) zalm, trouwens. :-)

      Verwijderen
  2. Ziet er super lekker uit! Net gepind en binnenkort eens uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat je ervan vindt! :-) Hier staat het nog altijd regelmatig op het menu. Zo heb ik ontdekt dat dit met (rijst)noedels ook heel lekker is!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Pasta met kip in pittige tomatensaus

Dit gerecht is enkele weken geleden ontstaan, wanneer we voor onze reis nog enkele verdwaalde ingrediënten in onze ijskast hadden liggen. Ik zei toen dat ik die ingrediënten in het vervolg zeker opzettelijk zou meebrengen. Dit is echt zo’n gerechtje dat van mij permanent in het weekmenu zou mogen. Nu ja, als ik geen foodblog had en ‘verplicht’ was om steeds nieuwe dingen te maken dan.
Door de mascarpone in de saus is dit receptje iets calorierijker dan dat je van mij gewoon bent. In principe kan je die wel weglaten, maar hij maakt de saus eigenlijk echt lekkerder!
Wist je trouwens dat je mascarpone gewoon kan invriezen en daarna in bevroren vorm weer gebruiken? Dat gaat uiteraard niet in desserts, maar je kan hem bijvoorbeeld wel gewoon laten smelten in een saus.



Wat heb je nodig (2 personen)? 160-180 pasta, bv. spaghetti 1 kipfilet1 grote ui2 teentjes knoflook200 g verse spinazie2 tomaten1 klein potje tomatenpuree150 ml tomatenpassata, bv. Tomato Frito2 el mascarpone (of Griekse yoghurt)1…

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé!


Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets2 zoete appels, type JonagoldHandjevol gepelde walnoten1 kl komijnpoeder1 kl kaneelpoederPeper & zoutOlijfolie 2 stronkjes witloof1 el mayonaiseCitroensapPeper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjesGrof zeezoutOlijfolieWat moet je doen?
1.Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten.
2.Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snijd elk kwartje nog eens doormidden. Leg de appelpartjes bij de kip.…