Ik
ging eens een keertje shoppen in Mechelen en ik kwam terug met twee truien, één
gebreide vest, een bordeaux jeansjasje én het idee voor dit gezond gerechtje!
Het
is geïnspireerd op een croque maison die ik at als lunch in een eethuisje ergens
op de Mechelse Grote Markt. De plaatselijke croque maison was een croque monsieur
met gebakken appelpartjes met curry en honing. Ik dacht na over een groentje in
combinatie met appeltjes en kwam al snel bij witloof uit.
Het
bittere witloof, de zoete appeltjes en honing, de pikante curry, zalig! Wat scampietjes maken het gerechtje nog meer gevarieerd. En bulgur
past er perfect bij, al kan rijst natuurlijk ook.
Witloof-appeltjescurry met bulgur |
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 4 stronkjes witloof
- 1 zoete appel
- 2 el vloeibare honing
- Citroensap
- Currypoeder (De hoeveelheid hangt af van het soort currypoeder dat je gebruikt. Gebruik je pikant currypoeder, neem dan niet te veel. Gebruik je de milde variant, dan mag het wat meer zijn. Proef om zeker te zijn of de smaak goed zit.)
- Peper & zout
- Bakboter
- Scampi’s (Gepeld en ontdarmd.)
- 125 g bulgur
- 3 dl water
Wat moet je doen?
1. Doe 125 g bulgur in een antikleefpotje,
voeg 3 dl water toe, zet een deksel op het potje en laat de bulgur op een zacht
vuurtje gaarkoken. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes. Wanneer al het water weg is,
is de bulgur klaar.
2. Maak ondertussen de
witloof-appeltjescurry. Begin met de appel of appeltjes in kleine blokjes te
snijden. Bak ze aan in een beetje bakboter.
3. Was en snipper terwijl de appeltjes
staan te bakken de stronkjes witloof. Haal de appelblokjes uit de pan wanneer
ze bruin zien. Doe terug een beetje bakboter in de pan en bak ook de
witloofsnippers aan.
4. Doe wanneer ook het witloof mooi is
gekleurd de appeltjes opnieuw bij in de pan. Kruid het witloof en de appeltjes
met currypoeder en peper & zout. Voeg ook de honing toe en laat eventjes karameliseren
op een laag vuurtje. Breng de witloof-appeltjescurry ten slotte op smaak met
wat citroensap.
5. Bak de scampi’s op een hoog vuur aan
en kruid met peper & zout. Meng de scampi’s onder de witloof-appeltjescurry
en serveer met de bulgur.
Witloof-appeltjescurry met bulgur |
't Is hier een aMuse Rouge eetweek geworden, met al de herfstrisotto en de chili con/sin carne met mango. Vandaag maakten we ook dit gerecht, zij het dan zonder scampi's. Lekker en zeker voor herhaling vatbaar, al denk ik dat we dan wél scampi's zullen kopen :-)
BeantwoordenVerwijderenHaha, dat hoor ik graag! Zonder scampi's kan het misschien inderdaad wat eentonig zijn. Dit is ook lekker met (gebakken) zalm, trouwens. :-)
VerwijderenZiet er super lekker uit! Net gepind en binnenkort eens uitproberen...
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd wat je ervan vindt! :-) Hier staat het nog altijd regelmatig op het menu. Zo heb ik ontdekt dat dit met (rijst)noedels ook heel lekker is!
VerwijderenMmmmhh, lekker!
Verwijderen