Doorgaan naar hoofdcontent

aMuse Rouge's kerst

Hoewel we dit jaar geen kerstfeestje hadden bij ons thuis, verdient onze kerstboom toch ook een plaatsje in deze blogpost. Onze kerstversiering is bruin, groen en brons.

Dit jaar gingen we op kerstdag zelf naar mijn moeder. Zij heeft nooit een kerstboom omdat mijn mama het niet kan verdragen als er ook maar één naald op de grond ligt, maar zij weet de kerstsfeer altijd wel op andere manieren haar huisje binnen te brengen. Zoals met deze engeltjes…

… en deze schattige kabouters. (Volgens Merlot zijn dit kerstmannen, maar de Kerstman heeft toch rood aan?)

Het was dan wel niet in een stal, maar Jozef, Maria en kinneke Jezus waren er ook bij.

En terwijl ik aan het koken was, ontdekte Merlot nog meer engeltjes.

Mijn mama zorgt heel graag voor alle ingrediënten, zolang ze zelf maar niet hoeft te koken. Gelukkig neem ik dat maar al te graag voor mijn rekening. Koken voor Mer betekent wel heel gewone, traditionele dingen. Daarom maakte ik deze romige tomatensoep met balletjes als voorgerecht. Ik gebruikte wel mascarpone in de plaats van room, wat mijn moeder een beetje deed fronsen, maar ze vond het heel lekker. Volgens mij dacht ze dat mascarpone echt naar kaas ging smaken. Of zo.

Als hoofdgerecht maakte ik kalkoenstoofvlees met kriekbier. Met alles wat zoet is, maak ik mijn moeder immers blij.

Traditionele groentjes voor erbij. Boontjes, worteltjes & erwtjes en gestoofd witloof (niet op de foto). Het feit dat ik die niet uit een bokaaltje komen, is voor Mer al speciaal genoeg.

We aten er ovenkroketjes bij. Veel lekkerder dan gewone kroketjes als je het mij vraagt. Ik hou echt niet van de smaak van dat vet!

Waar ik wel van hou, is van Mer haar ‘goed servies’. Ik vind de kommen en borden die zij heeft heel mooi!

Als dessert maakte ik chocolademousse met Griekse yoghurt, met een crème anglaise en rode vruchtjes. Niet zo zwaar als ‘gewone chocomousse’ vaak is, maar wel net zo lekker!

Op 28 december was het tijd voor het kerstfeest bij Merlots familie. Zijn mama Myrtille had de kersttafel mooi versierd…

… en had een mooie grote kerstboom staan.

Als hapje maakte zij een rolletje met courgette, nori en gerookte zalm, een koud soepje met avocado en spinazie, en kerstomaatjes met spek.

Gourmand en Maure (de nonkel en tante van Merlot) hadden de soep en het voorgerecht voor hun rekening genomen. Zij maakten een currysoepje…

… en een stoofpotje met vis.

Dit zijn veenbesjes, een onderdeel van het hoofdgerecht.

Ik maakte eendenborstfilet met een ‘saus’ van veenbessen en granaatappelpitten, en geroosterde pompoen, groene asperges, aardpeer en gestoofde spruitjes met een Parmezaansausje. We aten er kroketjes bij.

De eerste keer dat ik eend klaarmaakte. Ik vind het heel lekker, maar heb het eigenlijk nog maar heel zelden gegeten.

Myrtille had voor het nagerecht gezorgd. Zij maakte een zalige (maar zware!) chocolademousse en had zich helemaal uitgeleefd met de spuitzak!

En dan de cadeautjes. Met Merlots familie doen we altijd Secret Santa. Dit jaar had Nankin, Merlots broertje, mijn naam getrokken. Hij kocht deze twee boeken, waar ik onwijs blij mee ben. Het eerste deel van de Hongerspelen-trilogie heb ik al, maar nog niet gelezen. Ik heb opzettelijk de films nog niet gezien omdat ik absoluut eerst de boeken wil lezen. Ik heb net het vierde boek van Harry Potter uit (wel al voor de zevende keer of zo) en ik ben nu een beetje aan het twijfelen of ik – nog eens – in de vijfde Harry Potter of toch maar in de eerste Hongerspelen zou beginnen…

Van Merlot kreeg ik deze super sprankelende fonkeldingen: roségouden oorbellen van Twice as Nice. Een gouden kettinkje van Swarovksi met een cupcakeje aan. En een hangertje in de vorm van een visje. Je kan de vis en de cupcake samen aan het kettinkje hangen of je kan ze apart dragen. Ik ben met alles even blij. De cupcake is leuk omdat ik een foodblog heb, het visje is leuk omdat dat mijn sterrenbeeld is. En ik ben dol op roségoud!

Niet alle cadeautjes staan op de foto. Zo kregen we van Mer een kruimeldief, en Maure en Gourmand gaven een geldsom. Zelf gaf ik Merlot een bordeaux jas (duffle coat) van Pull & Bear en een boek over de geschiedenis van Zelda, zijn favoriete computerspelletje.

Wat heb jij zoal gekregen voor kerst?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.