Doorgaan naar hoofdcontent

Week 49-50: Fruitjes en spruitjes

Een dagje later dan normaal. Ik was vergeten dat ik naar een toneelvoorstelling moest, waardoor ik niet kon schrijven. De voorstelling was het trouwens helemaal waard: Winterzonnewende door Warre Borgmans. Eigenlijk staat Warre Borgmans gewoon 2,5 uur lang te vertellen over zijn eigen jeugd, wat heel saai kan klinken, maar eigenlijk zo ontzettend grappig is dat ik vanaf nu altijd zal moeten lachen als ik aan prei, de gemeente Montenaken in Limburg of een ‘nonkel Jos’ denk.

Gisteren, vrijdag de 13de, was m’n laatste werkdag van 2013, dus nu heb ik eventjes meer tijd om te bloggen. Ik heb verschillende ideetjes en heb er heel veel zin in!

Maar ik moet het eigenlijk hebben over wat we de afgelopen twee weken zoal hebben gegeten, hé. Ik heb onder andere weer koppig de grenzen tussen groenten en fruit genegeerd. Weliswaar met wisselend succes deze keer, maar ik blijf het fascinerend vinden. Verder zetten we de winter officieel in met onze eerste spruitjes van dit jaar.

Pasta met groene boontjes en scampi’s – Een gerechtje geïnspireerd op 
de boontjes in tomatensaus die mijn mama soms maakt.

Pindakaas rijstnoedels (veggie) – Lekker, maar een beetje te vullend en na een tijdje ook eentonig.
Ik heb wel al een paar ideetjes om het wat ‘luchtiger’ en ‘spannender’ te maken.
Dit was de eerste keer dat ik tofu gebruikte. Meestal gebruik ik in mijn veggie gerechten
gewoon een overdaad aan groenten en geen vleesvervanger. Maar tofu mag zeker nog mee naar huis.

Lasagne met broccoli en zalm – Alles wat in de oven gaat, komt er sowieso lekker terug uit.
Het enige ‘probleem’ vind ik dat alles wat uit de oven komt ook heel zwaar en zondig aanvoelt.
Zelfs wanneer dat eigenlijk best meevalt, zoals bij deze lasagne het geval was.

Gevulde paprika's met rijst – Het was mijn beurt om de Ladies’ Night met Ecarlate en Ettie te hosten. Ik maakte heel waarschijnlijk de lekkerste gevulde paprika’s die ooit zijn gemaakt. En ik deel heel binnenkort het recept. Lief, hé?

Pastasalade met broccoli en appeltjes – Mij leek het logisch dat als broccoli lekker is met druiven, het dat ook moest zijn met appel. Nu ja, logisch of niet, het was wel waar. Écht waar! Merlot vond deze pastasalade zelfs nog lekkerder
dan de pastasalade met druiven, ik kan niet kiezen en jij kan binnenkort een poging doen, want het recept 
wordt weldra gedeeld. De mooie bloemenkom was trouwens een cadeautje van mijn mama.

Zuiderse ovenschotel met vis – Oké, niet àlles wat in de oven gaat, komt er lekker terug uit.
Ik werd een beetje overmoedig op fruitvlak. Sinaasappel met tomatensaus is niet zo’n aanrader…
Merlot vond dit ironisch genoeg dan weer best lekker.

Pasta met spruitjes en ham – De spruitjes waren lekker in deze pasta,
maar zelfs ik moet toegeven dat spruitjes eigenlijk toch om patatjes schreeuwen.

Brestolipasta in pumps (veggie) – Dit is een combinatie van mijn brestolipasta en pasta met pesto in pumps, met nog een paar kleine aanpassingen. Eerst leek het mij een beetje ‘stom’ om ook dit recept te posten, 
maar door Merlot, die enkele uren na het eten uit het niets zei dat hij het echt wel een hele lekkere pasta had gevonden, 
veranderde ik van gedacht. Je kan trouwens nooit genoeg broccolireceptjes hebben, hé?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri