Doorgaan naar hoofdcontent

Week 51-52: The taming of the shrimp

Het laatste weekmenu van dit jaar… Hoe kàn dat nu? Het lijkt alsof ik vorige week pas mijn allereerste weekmenu postte.

Ik deel vandaag enkele  dingen die we tijdens de laatste twee weken van dit jaar zoal hebben gegeten, behalve de kerst- en nieuwjaarsetentjes. Die komen nog voorbij in een aparte blogpost.

Half december brachten we de kerstsfeer in huis. Ik zou immers zo’n 3 weken thuiszitten (vakantie, joepie!) in december en dan geen kerstboom hebben om naar te kijken, was gewoon ondenkbaar.

Van Mer kregen we deze kerst… ehm… -kabouters en ijzeren kerstboompjes.

Ze stonden wel schattig als tafeldecoratie tijdens het etentje dat we gaven voor mijn ex-collega en haar man.

Parmigiana di Melanzane – Zij hadden mijn Parmigianadi Melanzane nog niet geproefd. 
Dit vegetarische ovengerecht is àltijd een succes. Probeer het écht eens! Deze keer serveerde ik de Parmigiana 
in individuele ovenschaaltjes, en dat was zo handig dat ik dat vanaf nu altijd zo ga doen.

Kokosrijstpap met mango en speculaas – Als voorgerecht maakte ik mijn pompoensoep met Pimentón
maar daarvan vergaten we een foto te nemen. Het nagerecht was deze kokosrijstpap met mango en speculaas.

Savooikoolstoemp met zalm – Ik had al een tijdje zin in echte winterse stoemp. Eén van m’n absolute favorietjes is dan savooistoemp. Helaas was ik ondertussen verkouden, waardoor ik er zelf niet veel van proefde, behalve de pickles…

Savooikoolstoemp met spekjes – Gelukkig was mijn smaakvermogen de volgende dag teruggekeerd 
en was er nog stoemp over. Deze keer mengde ik er spekjes onder. Een bord vol herinneringen aan m’n oma.

Vislasagne met tomaat en courgette – Op zaterdag, voor ik naar de markt ging, vroeg ik aan Merlot 
wat hij graag zou eten. Zijn antwoord: ‘Iets met garnalen. En avocado.’ Mijn conclusie: een garnaalcocktail. 
Terwijl ik stond aan te schuiven aan het viskraam, kwam ik op het idee om ongepelde garnalen te kopen en 
met de karkassen een saus te maken voor een vislasagne. Hoewel ik die avond zowat een uur garnalen heb zitten pellen, 
was het toch één van m’n beste ideeën ooit, zo bleek. Deze vislasagne was goddelijk. Recept volgt!

Garnaalsalade – De gepelde garnalen verdwenen de volgende dag in een garnaalsalade met avocado 
en zelfgemaakte cocktailsaus. Eigenlijk moet ik niet zitten zoeken naar een adjectief om dit te beschrijven, want iedereen weet wel hoe lekker dit is, hé?

Ajuinsoep – Dit jaar hadden wij op kerstavond zelf geen feestje. Omdat ik niet te zwaar wilde eten 
als voorbereiding op de feestjes die nog moesten komen, maakte ik ajuinsoep. En eigenlijk smaakte dat nog wel best, 
zo met de kerstboom op de achtergrond en de regen die tegen het raam kletterde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…