Doorgaan naar hoofdcontent

Vislasagne met courgette en tomaat

Dit gerechtje ontstond in m’n hoofd toen ik op de markt aan het viskraam stond aan te schuiven voor garnalen. Merlot had me gevraagd of ik een garnalencocktail wilde maken. Plots kwam ik op het idee om ongepelde garnalen te kopen en met de karkassen een saus te maken die de ster zou zijn in een vislasagne.

Ik gebruikte courgette en tomaat als groentjes, maar denk dat dit ook heel lekker zou zijn met prei.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 2 visfilets naar keuze, bv. zalm en pollak (Als je diepvriesvis gebruikt, zorg er dan voor dat hij ontdooid is.)
 • 1/2de courgette
 • 2 tomaten
 • Lasagnebladen
 • 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
Voor de garnalensaus
 • 400 g ongepelde garnalen
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • Scheut witte wijn
 • 5 dl water
 • 1,5 dl (light)room
 • 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
 • Citroensap
 • Peper & zout
 • Bakboter
Wat moet je doen?

1. Zet een leuk muziekje op en pel de garnalen. Hier ben je eventjes mee bezig, maar het is het waard.

2. Stoof de karkassen aan in wat bakboter. Pel het teentje knoflook, snijd het in enkele stukken en voeg het toe aan de karkassen. Laat zo’n 5 minuutjes stoven en blus het potje dan af met een scheut witte wijn. Laat de alcohol zo’n 2 minuutjes verdampen, voeg 5 dl water toe en laat het geheel 20-30 minuten sudderen met een deksel op de pot. Hoe langer, hoe beter.

3. Zeef de saus en doe ze opnieuw in het potje. De karkassen en knoflook heb je nu niet meer nodig. Doe een eetlepel tomatenpuree en 1,5 dl (light)room bij de saus en laat ze inkoken zodat ze een beetje dikker wordt. Proef en kruid bij met peper en zout. Werk de saus af met een beetje citroensap en roer er 75 g gemalen kaas door.

4. Snijd de halve courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en gril ze in een hete grillpan zonder vetstof. Terwijl de courgette in de grillpan ligt, kan je de tomaten ontvellen en in plakjes snijden. Snijd ook de vis in enkele stukken (elke filet in 4-5 stukken).

5. Verwarm de oven voor op 180° en bouw ondertussen de lasagne op. Neem een ovenschotel op maat van 2 personen. Begin met een klein laagje saus (zodat de lasagnebladen niet aan de bodem kleven) en leg daarop een laag lasagnebladen. Daarop komt de vis, die je overgiet met de helft van de saus. Dan komt weer een laag lasagnebladen. Daarop komen de gegrilde plakjes courgette en de schijfjes tomaat, weer lasagnebladen, en de rest van de saus. Werk de lasagne af met nog 75 g gemalen kaas en zet 30 minuten in de oven. Zet daarna nog 5 minuten de grill op, zodat de kaas kleurt.

6. Dit is een optionele stap: aangezien bij mij de volgende dag een garnalencocktail op de planning stond, kon ik dit niet doen, maar de lasagne als hij uit de oven komt afwerken met de gepelde garnalen, zou goddelijk zijn.

7. Dit is een obligate stap: GENIET! (Het liefst met een lekker glaasje witte wijn erbij.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…