Doorgaan naar hoofdcontent

Happy Challenge week 6: goede gewoontes

De Happy Challenge is een initiatief van medeblogsters KellyMarieke en Lisanne. Gedurende 10 weken geven zij elke week een opdracht of stellen zij een vraag die je op jouw eigen manier mag invullen of beantwoorden. Het kan heel waardevol en leuk zijn om na te denken over dingen waar je anders niet bij zou stilstaan, om te ‘moeten’ schrijven over een bepaald onderwerp en te kijken wat er uit je vingers stroomt, welke woorden je computerscherm vullen.

Dit is mijn invulling van de zesde opdracht: goede gewoontes
Deze week is het de bedoeling dat je jezelf in het zonnetje zet. In opdracht 4 en opdracht 5 lag de focus op verandering bij jezelf, maar uiteraard kan je op sommige vlakken maar beter blijven hoe je bent omdat dat al pretty damn perfect is.

How do I love thee me? Let me count the ways…

1. Ik ben een Spartaan.

Ik heb ontzettend veel zelfdiscipline op vlak van snoepen. Wanneer ik toegeef aan een zoete verleiding, is het omdat ik wíl toegeven. Omdat ik het mezelf toelaat. Ik heb een afspraak met mezelf om enkel in het weekend te ‘zondigen’, en enkel en alleen wanneer de zonde het 200% waard is. Daarmee bedoel ik dat het iets is wat ik écht graag lust (zei iemand chocolade?) en waar ik op dat moment écht zin in heb. Enkel wanneer ik positief kan antwoorden op die 3 vragen – Is het weekend? Lust ik het graag? Heb ik er echt zin in? – bezwijk ik voor de verleiding. Zonder schuldgevoel.


2. Ik eet heel gezond.

Ik ontbijt elke dag met havermout volgestouwd met superfoods als chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, gojibessen, moerbeien… Ik eet elke dag twee tot vijf stukken fruit en kom ruimschoots aan mijn dagelijkse portie groenten. ’s Middags lunch ik altijd met zelfgemaakte soep met crackers erbij en ook bij mijn avondeten spelen groentjes altijd de hoofdrol.

3. Ik drink heel gezond.

(Bruis)water all the way. Nu ja, af en toe ook koffie en thee. Maar slechts heel zelden frisdrank. Sowieso hebben wij dat nooit in huis.

4. Ik heb oog voor detail.

Ik ben heel nauwkeurig en probeer alles wat ik doe zo goed mogelijk te doen. Sommige mensen zouden deze eigenschap perfectionistisch noemen en als negatief bekijken, maar ik ben er eigenlijk voornamelijk blij mee. Waarom zou je genoegen nemen met 80% als 100% haalbaar is?

5. Ik voel ontzettend mee.

Mijn inlevingsvermogen is overontwikkeld. Wanneer vriend(inn)en iets ergs meemaken, voelt het (bijna) net alsof ik dat zelf meemaak en probeer ik er ook alles aan te doen om de pijn van die persoon te verzachten.


Omdat ik hier nu wel genoeg gestoefd heb, wil ik ook een paar dingen opnoemen waarvan ik wou dat ze een goede gewoonte van me waren.

1. Voldoende drinken

Ik kom lang niet aan de aanbevolen 2,5 liter per dag. Ik heb gewoon zelden dorst. En wanneer dat dan toch eens gebeurt, is die na 2 slokken gelest.

2. Aan yoga doen.

Ik verkondig al maandenlang dat ik dit zo graag zou doen, dus waarom doe ik dat dan niet gewoon?

3. Ordelijk zijn.

Ik haat wanorde, maar toch ruim ik niet voldoende op. Ik wou dat ik in dat opzicht meer was zoals mijn mama. Bij haar krijgt rommel gewoon niet de kans om zich te verzamelen. Je bord staat er bij wijze van spreken al in de vaatwasser nog voor je je laatste hap hebt kunnen binnenslikken. Op die manier is je huis gewoon altijd ordelijk zonder dat het veel tijd kost. Helaas stel ik opruimen meestal zo lang uit dat ik er een hele dag mee bezig ben wanneer ik er toch eens aan begin.

Reacties

 1. Wat leuk om te lezen Veronique! En voor een groot deel ook herkenbaar :-)...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van dat afwassen herken ik. Voor de rest is het hier wel goed opgeruimd (bijna altijd). Maar wat een discipline wat betreft eten! Wow! Ik ben nu op dieet en zondig heel zelden heel matig. Net zoals jij eigenlijk en dat werkt echt! Voorlopig ben ik 4 kg kwijt. Ook dat van dat empatisch zijn, herken ik :) ... We lijken precies wel een beetje op elkaar als ik zo je blog lees ... Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle discipline die ik wel heb op vlak van eten, mankeer ik op vlak van huishouden. Gelukkig kuist mijn vriend wel regelmatig. ;-)

   Af en toe zondigen moet, vind ik. Jezelf alles ontzeggen hou je gewoon niet vol, en dan is het gevaar dat je echt een vreetperiode krijgt, want 'het is toch al om zeep'. Bovendien helpt het om ergens naar te kunnen uitkijken. 'Nu mag ik dat wel niet (van mezelf), maar over een paar dagen is het weekend en dan mag ik genieten van een stuk chocola', bijvoorbeeld. :-) Super dat je al 4 kg kwijt bent, goed bezig! :-)

   Bedankt voor je reactie toruwens!

   Verwijderen
 3. Leuke invulling van de opdracht! Ivm het meer drinken: ik heb dat probleem ook en moet nu echt wel meer drinken van de dokter. Ik heb heel vaak last van blaasontstekingen hierdoor en dat is deze zomer verdergetrokken naar mijn nieren (= een weekje met een nierontsteking in het ziekenhuis). Bij mij helpt het om drinken in mijn buurt te hebben staan, dan kijk ik er naar en weet ik: Hm, nog eens een slokje drinken. Nu drink ik op het werk ongeveer een liter water en thuis nog eens heel wat thee of koffie in de zetel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei! Hier moet ik dan toch écht eens dringend werk van maken als ik jouw verhaal lees. Ik heb op m'n werk sowieso altijd een fles water naast me staan, maar zelfs dat helpt niet. Ik doe daaagen met een fles van 1,5 l. :-(

   Verwijderen
 4. Hierbij moet ik spontaan denken aan een zomer van een jaar of 10 geleden. We kwamen na een lange wandeling naar het Ringenhof bij jou thuis aan en je had "erg veel dorst". Ik verwachtte dat je een volledige flesje water zou leegdrinken, maar nee hoor, het bleef bij 2 slokken en je dorst was gelest. Ik denk dat we toen een uur in een deuk hebben gelegen. Ik moet er nog altijd om glimlachen nu. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daaraan moest ik ook denken toen ik dat stukje neerschreef. ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.