Met
één pompoen kan je heel veel doen. Je kan bijvoorbeeld lasagne maken. En je kan
eventjes later bijvoorbeeld nog eens lasagne maken.
Wat
begon met één pompoen mondde uit in een onbesliste strijd tussen twee lasagnes.
Beide even lekker. Beide even veggie. En beide even verrassend licht (voor een
lasagne althans).
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 200 g butternutpompoen
- 250 champignons
- 1 tomaat
- 2 teentjes knoflook
- 2,5 dl kokosmelk
- Lopende honing
- Citroensap
- Kaneel
- Peper & zout
- Olijfolie
- Bakboter
- Lasagnebladen
- 100 g butternutpompoen
- 1 teentje knoflook
- 40 g pompoenpitten
- 60 Grana Padano
- Peper & zout
- Olijfolie
1. Snijd
300 g butternutpompoen in plakken van zo’n centimeter dik. Doe de pompoen in
een ovenschaal. (Kies voor de pompoen de ovenschaal die je straks ook gaat
gebruiken om de lasagne in op te bouwen.) Besprenkel de plakken pompoen met
olijfolie en de honing, en kruid ze met een beetje kaneel, peper en zout. Meng
alles onder elkaar zodat elk plakje een glanzend laagje heeft. Leg 2 ongepelde
teentjes knoflook bij de pompoen en zet de ovenschotel alvast in de oven op
200°. De pompoen moet zo'n 30 minuten roosteren.
2. Snijd de champignons in twee en bak
ze in olijfolie en boter.(*) Wanneer de champignons gebakken zijn, blus je de
pan af met de kokosmelk. Kruid met peper en zout en laat inkoken tot je saus de
gewenste dikte heeft. Werk af met citroensap naar smaak.
3. Ontvel de tomaat en snijd ze in plakjes.
4. Wanneer de pompoen geroosterd is, kan
je de pompoenpitpesto maken. Doe het teentje knoflook in de blender, samen met
40 g pompoenpitten en 60 g Grana Padano. Het beste is om nu de blender al eens
te laten draaien. Doe er dan 100 g van de geroosterde pompoen uit de oven bij.
5. Haal de rest van de geroosterde
pompoen uit de ovenschotel en bouw de lasagne op. Omdat in de ovenschotel van de pompoen nog olijfolie en
honing aanwezig zijn, gaan de lasagnebladen niet aan de bodem kleven. Begin met
een laag lasagnebladen. Leg daarop de geroosterde plakken pompoen. Leg weer een
laag lasagnebladen. Giet daarop de champignons met de kokosmelk. Leg weer een
laag lasagnebladen. Smeer daarop de pompoenpitpesto en werk af met de plakjes
tomaat.
6. Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 180°. Zet daarna nog 5 minuten de grill op. Geniet.
6. Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 180°. Zet daarna nog 5 minuten de grill op. Geniet.
(*) Om champignons te bakken, gebruik ik
altijd een mengeling van olijfolie en plantaardige bakboter (Alpro Soya). Ik
vind dat ze op die manier de lekkerste smaak en de mooiste kleur krijgen.
Reacties
Een reactie posten