Doorgaan naar hoofdcontent

Veggie pompoenlasagne met kokosmelk

Met één pompoen kan je heel veel doen. Je kan bijvoorbeeld lasagne maken. En je kan eventjes later bijvoorbeeld nog eens lasagne maken.

Wat begon met één pompoen mondde uit in een onbesliste strijd tussen twee lasagnes. Beide even lekker. Beide even veggie. En beide even verrassend licht (voor een lasagne althans).


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 200 g butternutpompoen
 • 250 champignons
 • 1 tomaat
 • 2 teentjes knoflook
 • 2,5 dl kokosmelk
 • Lopende honing
 • Citroensap
 • Kaneel
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • Bakboter
 • Lasagnebladen
Pompoenpitpesto
 • 100 g butternutpompoen
 • 1 teentje knoflook
 • 40 g pompoenpitten
 • 60 Grana Padano
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 Wat moet je doen?

1. Snijd 300 g butternutpompoen in plakken van zo’n centimeter dik. Doe de pompoen in een ovenschaal. (Kies voor de pompoen de ovenschaal die je straks ook gaat gebruiken om de lasagne in op te bouwen.) Besprenkel de plakken pompoen met olijfolie en de honing, en kruid ze met een beetje kaneel, peper en zout. Meng alles onder elkaar zodat elk plakje een glanzend laagje heeft. Leg 2 ongepelde teentjes knoflook bij de pompoen en zet de ovenschotel alvast in de oven op 200°. De pompoen moet zo'n 30 minuten roosteren.

2. Snijd de champignons in twee en bak ze in olijfolie en boter.(*) Wanneer de champignons gebakken zijn, blus je de pan af met de kokosmelk. Kruid met peper en zout en laat inkoken tot je saus de gewenste dikte heeft. Werk af met citroensap naar smaak.

3. Ontvel de tomaat en snijd ze in plakjes.

4. Wanneer de pompoen geroosterd is, kan je de pompoenpitpesto maken. Doe het teentje knoflook in de blender, samen met 40 g pompoenpitten en 60 g Grana Padano. Het beste is om nu de blender al eens te laten draaien. Doe er dan 100 g van de geroosterde pompoen uit de oven bij.

5. Haal de rest van de geroosterde pompoen uit de ovenschotel en bouw de lasagne op. Omdat in de ovenschotel van de pompoen nog olijfolie en honing aanwezig zijn, gaan de lasagnebladen niet aan de bodem kleven. Begin met een laag lasagnebladen. Leg daarop de geroosterde plakken pompoen. Leg weer een laag lasagnebladen. Giet daarop de champignons met de kokosmelk. Leg weer een laag lasagnebladen. Smeer daarop de pompoenpitpesto en werk af met de plakjes tomaat.

6. Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 180°. Zet daarna nog 5 minuten de grill op. Geniet.

(*) Om champignons te bakken, gebruik ik altijd een mengeling van olijfolie en plantaardige bakboter (Alpro Soya). Ik vind dat ze op die manier de lekkerste smaak en de mooiste kleur krijgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…