Waarschuwing: smaakexplosiegevaar!
Het is bijna belachelijk wat enkele groentjes en een oven teweeg kunnen brengen. Wat? Geloof je me niet? Ik geloofde het ook niet. Maar probeer het maar eens. You’ll see. You’ll ALL see!
- 300 g butternutpompoen
- 250 champignons
- 2 tomaten
- 2 el zongedroogde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el lopende honing
- Witte balsamicoazijn
- 2 dl groente- of kruidenbouillon (2 dl water met een half bouillonblokje.)
- Kaneel
- Peper & zout
- Olijfolie
- Lasagnebladen
Pistachepesto
- 1 bosje basilicum
- 25 g Grana Padano
- 15 g ongezoute pistachenoten
- 1 klein teentje knoflook
- Citroensap
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Snijd 300 g butternutpompoen in plakken van zo’n centimeter dik. Doe de pompoen in een ovenschaal. (Kies voor de pompoen de ovenschaal die je straks ook gaat gebruiken om de lasagne in op te bouwen.) Besprenkel de plakken pompoen met olijfolie en de honing, en kruid ze met een beetje kaneel, peper en zout. Meng alles onder elkaar zodat elk plakje een glanzend laagje heeft. Leg 2 ongepelde teentjes knoflook bij de pompoen en zet de ovenschotel alvast in de oven op 200°. De pompoen moet zo'n 30 minuten roosteren.
2. Doe de champignons in een andere ovenschotel. (Zorg er wel voor dat ze nog bij in je oven kan.) Besprenkel de champignons met ongeveer 2 delen olijfolie en 1 deel witte balsamicoazijn en kruid ze met peper en zout. Hussel alles door elkaar, zodat ook de champignons mooi bedekt zijn met een glanzend laagje. Zet ook de champignons in de oven. Die moeten er zo’n 20 minuutjes in.
3. Ontvel de tomaten en snijd ze in hapklare stukjes. Doe ze in een kom, samen met 2 el zongedroogde tomaten, wat olijfolie en peper en zout. Laat de smaken intrekken.
4. Maak de pistachepesto door alle ingrediënten daarvoor in de blender te doen. Leng de pistachepesto aan met de helft van de bouillon.
5. Neem wanneer de groentjes klaar zijn de ovenschotels uit de oven. Haal de teentjes knoflook uit hun pel (dat gaat nu heel makkelijk) en plet ze met een vork. Meng de geroosterde lookpulp onder de tomaten.
6. Haal de pompoen uit de ovenschotel en bouw de lasagne op. Omdat in de ovenschotel van de pompoen nog olijfolie en honing aanwezig zijn, gaan de lasagnebladen niet aan de bodem kleven. Begin met een laag lasagnebladen. Smeer daarop de pistachepesto en leg daarop de plakken pompoen. Leg weer een laag lasagnebladen. Leg daarop de champignons en giet de andere helft van de bouillon erover. Leg weer een laag lasagnebladen. Leg daarop de tomatenmengeling. Eindig met een laagje geraspte Grana Padano.
heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen