Doorgaan naar hoofdcontent

Witloofsoep

Ik maak heel vaak soep, maar meestal doe ik dat op ’t zicht en gevoel. Omdat ik af en toe in functie van m’n blog probeer te denken, heb ik bij deze witloofsoep de hoeveelheden afgewogen. Gelukkig maar, want ze was pretty perfect naar mijn smaak. Nommings in a bowl, it was.

Misschien moet ik er wel bijzeggen dat ik meer fan ben van dikke dan van dunne soepen. Als dat bij jou omgekeerd is, moet je ofwel minder groentjes, ofwel meer bouillon gebruiken.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 grote uien
  • 8 grote stronkjes witloof (Zo’n 1,2 kg.)
  • 1 el rietsuiker (Vervang die rietsuiker zeker ook eens door 4 el witte balsamicoazijn. Witloof hartjes balsamicoazijn.)
  • 1,5 l bouillon (Ik gebruikte 1,5 l water met 3 kippenbouillonblokjes. Neem gerust een andere bouillonsoort als je dat liever hebt.)
  • Peper & zout
  • Bakboter (Ik gebruik steeds Alpro Soya.)
Wat moet je doen?

1. Pel de uien en hak ze grof. Stoof ze aan in wat boter.

2. Neem 6 van de 8 stronkjes witloof erbij. Snijd het onderste stukje eraf, verwijder eventueel de lelijkste buitenste blaadjes en snijd ze in willekeurige stukken. Doe ze bij in de pot met de uien en stoof ze aan tot ze bruin kleuren.

3. Kruid het witloof met peper en zout, en bestrooi het met de rietsuiker (of besprenkel het met de witte balsamicoazijn). Roer eventjes onder elkaar tot het witloof begint te karameliseren en overgiet met de bouillon.

4. Breng de soep aan de kook. Snipper ondertussen de overige 2 stronkjes witloof fijn. Mix de soep na 15-20 minuutjes en doe er daarna de witloofsnippers van de laatste 2 stronkjes bij. Die garen door de warmte van de soep.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.