Ik
maak heel vaak soep, maar meestal doe ik dat op ’t zicht en gevoel. Omdat ik af
en toe in functie van m’n blog probeer te denken, heb ik bij deze witloofsoep
de hoeveelheden afgewogen. Gelukkig maar, want ze was pretty perfect naar mijn smaak. Nommings in a bowl, it was.
Misschien
moet ik er wel bijzeggen dat ik meer fan ben van dikke dan van dunne soepen.
Als dat bij jou omgekeerd is, moet je ofwel minder groentjes, ofwel meer
bouillon gebruiken.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 grote uien
- 8 grote stronkjes witloof (Zo’n 1,2 kg.)
- 1 el rietsuiker (Vervang die rietsuiker zeker ook eens door 4 el witte balsamicoazijn. Witloof hartjes balsamicoazijn.)
- 1,5 l bouillon (Ik gebruikte 1,5 l water met 3 kippenbouillonblokjes. Neem gerust een andere bouillonsoort als je dat liever hebt.)
- Peper & zout
- Bakboter (Ik gebruik steeds Alpro Soya.)
Wat moet je doen?
1. Pel de uien en hak ze grof. Stoof ze
aan in wat boter.
2. Neem 6 van de 8 stronkjes witloof
erbij. Snijd het onderste stukje eraf, verwijder eventueel de lelijkste
buitenste blaadjes en snijd ze in willekeurige stukken. Doe ze bij in de pot
met de uien en stoof ze aan tot ze bruin kleuren.
3. Kruid het witloof met peper en zout,
en bestrooi het met de rietsuiker (of besprenkel het met de witte
balsamicoazijn). Roer eventjes onder elkaar tot het witloof begint te
karameliseren en overgiet met de bouillon.
4. Breng de soep aan de kook. Snipper
ondertussen de overige 2 stronkjes witloof fijn. Mix de soep na 15-20 minuutjes
en doe er daarna de witloofsnippers van de laatste 2 stronkjes bij. Die garen
door de warmte van de soep.
Reacties
Een reactie posten