Doorgaan naar hoofdcontent

Witloofsoep

Ik maak heel vaak soep, maar meestal doe ik dat op ’t zicht en gevoel. Omdat ik af en toe in functie van m’n blog probeer te denken, heb ik bij deze witloofsoep de hoeveelheden afgewogen. Gelukkig maar, want ze was pretty perfect naar mijn smaak. Nommings in a bowl, it was.

Misschien moet ik er wel bijzeggen dat ik meer fan ben van dikke dan van dunne soepen. Als dat bij jou omgekeerd is, moet je ofwel minder groentjes, ofwel meer bouillon gebruiken.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 grote uien
  • 8 grote stronkjes witloof (Zo’n 1,2 kg.)
  • 1 el rietsuiker (Vervang die rietsuiker zeker ook eens door 4 el witte balsamicoazijn. Witloof hartjes balsamicoazijn.)
  • 1,5 l bouillon (Ik gebruikte 1,5 l water met 3 kippenbouillonblokjes. Neem gerust een andere bouillonsoort als je dat liever hebt.)
  • Peper & zout
  • Bakboter (Ik gebruik steeds Alpro Soya.)
Wat moet je doen?

1. Pel de uien en hak ze grof. Stoof ze aan in wat boter.

2. Neem 6 van de 8 stronkjes witloof erbij. Snijd het onderste stukje eraf, verwijder eventueel de lelijkste buitenste blaadjes en snijd ze in willekeurige stukken. Doe ze bij in de pot met de uien en stoof ze aan tot ze bruin kleuren.

3. Kruid het witloof met peper en zout, en bestrooi het met de rietsuiker (of besprenkel het met de witte balsamicoazijn). Roer eventjes onder elkaar tot het witloof begint te karameliseren en overgiet met de bouillon.

4. Breng de soep aan de kook. Snipper ondertussen de overige 2 stronkjes witloof fijn. Mix de soep na 15-20 minuutjes en doe er daarna de witloofsnippers van de laatste 2 stronkjes bij. Die garen door de warmte van de soep.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri