Doorgaan naar hoofdcontent

Beulingtaart met rodekool

Hier had ik nu eens echt al weken zin in. Ik was van plan om te wachten tot het echt koud werd, omdat dit naar mijn mening echte winterkost is die het beste smaakt wanneer het buiten vriest dat het kraakt, maar het weer werkte niet mee. Aangezien de Dagen Zonder Vlees dichterbij kwamen en we de winter waarschijnlijk gewoon echt wel hebben overgeslagen, besloot ik dan maar om het op het menu te zetten op een februaridag die dacht dat hij midden in de lente lag.

Ik haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit Menu Maison, het allereerste kookboek dat ik ooit van mijn vriend Merlot heb gekregen. Dat was op kerstavond in 2010. En kijk maar eens hoe blij ik ermee was!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • Kruimeldeeg
  • 300 g rodekool
  • 1 zwarte beuling
  • 1 witte beuling
  • 1 zoete appel (vb. Kanzi)
  • 3 el rozijnen
  • 5 el appelazijn
  • 3 el pijnboompitten
  • 1,5 el rietsuiker
  • 1 tl kaneel
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Scheutje water
Wat moet je doen?

1. Bedek een quichevorm met bakpapier en drapeer het kruimeldeeg erin. Bedek ook het deeg met bakpapier en vul het met baklinzen (of gedroogde kikkererwten, bakbonen…). Zet het in de oven, draai de oven op 200° en reken 20 minuten vanaf het moment dat de oven op temperatuur is.(*)

2. Snijd ongeveer 300 g rodekool fijn en stoof de rodekoolsnippers aan in wat bakboter. Voeg 3 eetlepels rozijntjes, 1 eetlepel rietsuiker, 1 theelepel kaneel en wat peper en zout toe.

3. Blus het potje met de rodekool na 5-10 minuutjes af met 5 eetelepels appelazijn en een klein scheutje water. Laat de rodekool nog 15 minuten gaarstoven.

4. Snijd ondertussen de beulingen in schijfjes. Was de appel en snijd hem in blokjes.

5. Haal het kruimeldeeg wanneer het 20 minuten heeft gebakken op 200° uit de oven. Haal de baklinzen eruit en vul het deeg met de rodekool. Leg daarop de blokjes appel en bestrooi ze met een halve eetlepel rietsuiker. Bedek de taart met de schijfjes beuling. Zet ze 20-25 minuutjes in de heteluchtoven op 200°.

6. Rooster 3 eetlepels pijnboompitjes in een antikleefpannetje zonder vetstof en werk de taart ermee af.

(*) Natuurlijk mag je de oven ook voorverwarmen, maar om energie te sparen doe ik dat zelf alleen wanneer ik desserts maak. In andere gerechten maken exacte tijden en temperaturen naar mijn ervaring minder uit.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept

Salade met scampi’s en mangodressing (no carbs)

Vooraleer je eraan begint te twijfelen of het hier wel kookblog is: vandaag nog eens een receptje! Slaatjestijd komt er weer aan, en ik heb er vandaag een goe’ke. Het is nog iets meer dan een maand wachten op het mooiste seizoen van het jaar, maar dankzij dit recept kan je de zomer al proeven. Dankzij de gezonde vetten van de avocado en de (weliswaar iets minder gezonde) vetten van de spekblokjes, vult deze salade voldoende zonder koolhydraten. Wat heb je nodig (2 personen)? 20-tal scampi’s, gepeld en schoongemaakt 100 g spekjes Gemengde sla ½ komkommer 1 avocado 1 kleine rode ui ½ citroen Zout Optioneel: ½ Granny Smith-appel Optioneel: verse basilicum Mangodressing ½ mango 4 el zonnebloemolie 2 el witte wijnazijn 1 kl currypoeder Snuifje pili-pili of chilipoeder Zout Wat moet je doen? 1. Was de sla en zwier hem droog. Was ook de halve komkommer en snijd die in fijne plakjes. Pel de rode ui en snijd hem in flinterdunne ringen. 2.