Doorgaan naar hoofdcontent

Beulingtaart met rodekool

Hier had ik nu eens echt al weken zin in. Ik was van plan om te wachten tot het echt koud werd, omdat dit naar mijn mening echte winterkost is die het beste smaakt wanneer het buiten vriest dat het kraakt, maar het weer werkte niet mee. Aangezien de Dagen Zonder Vlees dichterbij kwamen en we de winter waarschijnlijk gewoon echt wel hebben overgeslagen, besloot ik dan maar om het op het menu te zetten op een februaridag die dacht dat hij midden in de lente lag.

Ik haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit Menu Maison, het allereerste kookboek dat ik ooit van mijn vriend Merlot heb gekregen. Dat was op kerstavond in 2010. En kijk maar eens hoe blij ik ermee was!


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • Kruimeldeeg
 • 300 g rodekool
 • 1 zwarte beuling
 • 1 witte beuling
 • 1 zoete appel (vb. Kanzi)
 • 3 el rozijnen
 • 5 el appelazijn
 • 3 el pijnboompitten
 • 1,5 el rietsuiker
 • 1 tl kaneel
 • Peper & zout
 • Bakboter
 • Scheutje water
Wat moet je doen?

1. Bedek een quichevorm met bakpapier en drapeer het kruimeldeeg erin. Bedek ook het deeg met bakpapier en vul het met baklinzen (of gedroogde kikkererwten, bakbonen…). Zet het in de oven, draai de oven op 200° en reken 20 minuten vanaf het moment dat de oven op temperatuur is.(*)

2. Snijd ongeveer 300 g rodekool fijn en stoof de rodekoolsnippers aan in wat bakboter. Voeg 3 eetlepels rozijntjes, 1 eetlepel rietsuiker, 1 theelepel kaneel en wat peper en zout toe.

3. Blus het potje met de rodekool na 5-10 minuutjes af met 5 eetelepels appelazijn en een klein scheutje water. Laat de rodekool nog 15 minuten gaarstoven.

4. Snijd ondertussen de beulingen in schijfjes. Was de appel en snijd hem in blokjes.

5. Haal het kruimeldeeg wanneer het 20 minuten heeft gebakken op 200° uit de oven. Haal de baklinzen eruit en vul het deeg met de rodekool. Leg daarop de blokjes appel en bestrooi ze met een halve eetlepel rietsuiker. Bedek de taart met de schijfjes beuling. Zet ze 20-25 minuutjes in de heteluchtoven op 200°.

6. Rooster 3 eetlepels pijnboompitjes in een antikleefpannetje zonder vetstof en werk de taart ermee af.

(*) Natuurlijk mag je de oven ook voorverwarmen, maar om energie te sparen doe ik dat zelf alleen wanneer ik desserts maak. In andere gerechten maken exacte tijden en temperaturen naar mijn ervaring minder uit.Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…