Doorgaan naar hoofdcontent

Kip met prei en dragon

Dit is één van die handige receptjes om in je ‘arsenaal’ te hebben zitten voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken, maar je toch lekker en relatief gezond wilt eten.

Prei gaat goed samen met veel kruiden, maar één van de absolute toppers voor mij is dragon. En wanneer je dit gerechtje maakt, zal je begrijpen waarom.


Wat heb je nodig (2 personen)? 
  • 2 sjalotten
  • 1 grote of 2 kleine preien
  • 1 kipfilet
  • 6 dl bouillon (Lees: 6 dl water met 1 bouillonblokje. Ik nam een kruidenbouillonblokje, maar dat mag net zo goed een groente- of kippenbouillonblokje zijn.)
  • 1,5 dl (light)room
  • Limoen- of citroensap (Ik vind het met limoensap nog net iets lekkerder.)
  • 1 el dragon (Verse of gedroogde.)
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 125 g rijst
  • 1 teentje knoflook
 Wat moet je doen?

1. Begin met de rijst. Doe een beetje olijfolie in een antikleefpotje, snipper het teentje knoflook fijn (of plet het) en stoof het op een heel zacht vuurtje aan in de olijfolie.(*) Doe wanneer je knoflook lichtjes beige begint te worden de rijst erbij, roer zodat elk rijstkorreltje wat olie heeft gezien en blus het potje af met de helft van de bouillon: 3 dl dus. Zet een deksel op de pot en laat de rijst in ongeveer 20 minuutjes gaar pruttelen. Wanneer al het vocht is opgenomen, is de rijst klaar.

2. Pel de sjalotten en snijd ze in halve ringetjes. Stoof ze aan in wat olijfolie in je wok (of antikleefpan). Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de sjalot.

3. Snijd de kipfilet in stukjes of reepjes en doe ze na zo’n 5 minuutjes bij de prei en sjalot. Kruid met peper, zout en dragon en doe de andere helft van de bouillon erbij (3 dl). Laat alles in 15 minuutjes gaar sudderen, en roer er daarna 1,5 dl (light)room door. Werk het gerecht af met wat limoen- of citroensap voor een lekkere frisse toets.

4. Serveer de kip en prei met de rijst.

(*) Wanneer je vuur te hard gaat, wordt knoflook meteen bruin en bitter. Hoe zachter je vuur, hoe langer de knoflook kan stoven zonder bitter te worden en hoe meer smaak hij aan de olie kan geven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri