Doorgaan naar hoofdcontent

Kip met prei en dragon

Dit is één van die handige receptjes om in je ‘arsenaal’ te hebben zitten voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken, maar je toch lekker en relatief gezond wilt eten.

Prei gaat goed samen met veel kruiden, maar één van de absolute toppers voor mij is dragon. En wanneer je dit gerechtje maakt, zal je begrijpen waarom.


Wat heb je nodig (2 personen)? 
 • 2 sjalotten
 • 1 grote of 2 kleine preien
 • 1 kipfilet
 • 6 dl bouillon (Lees: 6 dl water met 1 bouillonblokje. Ik nam een kruidenbouillonblokje, maar dat mag net zo goed een groente- of kippenbouillonblokje zijn.)
 • 1,5 dl (light)room
 • Limoen- of citroensap (Ik vind het met limoensap nog net iets lekkerder.)
 • 1 el dragon (Verse of gedroogde.)
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • 125 g rijst
 • 1 teentje knoflook
 Wat moet je doen?

1. Begin met de rijst. Doe een beetje olijfolie in een antikleefpotje, snipper het teentje knoflook fijn (of plet het) en stoof het op een heel zacht vuurtje aan in de olijfolie.(*) Doe wanneer je knoflook lichtjes beige begint te worden de rijst erbij, roer zodat elk rijstkorreltje wat olie heeft gezien en blus het potje af met de helft van de bouillon: 3 dl dus. Zet een deksel op de pot en laat de rijst in ongeveer 20 minuutjes gaar pruttelen. Wanneer al het vocht is opgenomen, is de rijst klaar.

2. Pel de sjalotten en snijd ze in halve ringetjes. Stoof ze aan in wat olijfolie in je wok (of antikleefpan). Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de sjalot.

3. Snijd de kipfilet in stukjes of reepjes en doe ze na zo’n 5 minuutjes bij de prei en sjalot. Kruid met peper, zout en dragon en doe de andere helft van de bouillon erbij (3 dl). Laat alles in 15 minuutjes gaar sudderen, en roer er daarna 1,5 dl (light)room door. Werk het gerecht af met wat limoen- of citroensap voor een lekkere frisse toets.

4. Serveer de kip en prei met de rijst.

(*) Wanneer je vuur te hard gaat, wordt knoflook meteen bruin en bitter. Hoe zachter je vuur, hoe langer de knoflook kan stoven zonder bitter te worden en hoe meer smaak hij aan de olie kan geven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…