Koken met quinoa is de laatste tijd een
beetje dubbel geworden. Ik leg eventjes uit waarom.
Quinoa is de laatste maanden immens
populair geworden. Iedereen ontdekte het superzaadje uit Zuid-Amerika en zette
het steeds vaker op het menu. Helaas is de vraag groter geworden dan het
aanbod. De landbouwgrond in Bolivia en Peru, waar quinoa wordt gecultiveerd,
raakt stilaan uitgeput en de prijs schiet de hoogte in. Door de enorme prijsstijging
is quinoa voor de mensen in Zuid-Amerika zelf onbetaalbaar geworden. Een enorm
groot probleem waar een oplossing voor moét komen. Daarom zijn de VS en
West-Europa aan het proberen de quinoateelt over te nemen…
Ik hoop dat dit hele verhaal snel wordt vervolgd
met positief nieuws, want ik voel me de laatste tijd steeds schuldig wanneer ik
iets met quinoa maak.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 125 g quinoa
- 3 dl vis- of groentebouillon (3 dl water met 1/2de bouillonblokje.)
- 1 blikje tonijn in eigen nat
- 1 Granny Smith-appel
- Opgelegde rode biet
- Optioneel: 2 eieren
- 2 el pijnboompitten
- 1 avocado
- 2 el Griekse/Turkse/Bulgaarse yoghurt
- 1 el (light)mayonaise
- Citroensap
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1. Doe de quinoa en de bouillon in een
antikleefpotje. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje in 18-20
minuutjes garen. De quinoa is klaar wanneer al het vocht is opgenomen. Laat de
quinoa afkoelen.
2. Optioneel: kook 2 eitjes gedurende 8
minuutjes en laat ze daarna afkoelen in koud water.(*)
3. Ga wanneer de quinoa is afgekoeld
verder met de rest van het gerecht. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Rooster
de pijnboompitjes in een antikleefpannetje zonder vetstof. Was de appel en
snijd hem in kleine blokjes. Maak de avocadosaus door alle ingrediënten
daarvoor te blenden.
4. Roer de avocadosaus onder de quinoa
en meng ook de tonijn en appelblokjes erdoor. Verdeel de quinoa over twee
borden. Leg er de eitjes en wat opgelegde rode biet op, en werk af met wat
geroosterde pijnboompitten.
(*)
De eitjes maken het gerecht extra vullend. Daarom zou ik ze enkel gebruiken wanneer je veel honger hebt.
Klinkt niet slecht! Alleen die rode biet... ik weet niet of ik daar zo'n fan van ben.
BeantwoordenVerwijderenOm daarachter te komen, kan je het alleen maar eens proberen natuurlijk. :-) En mocht je toch geen fan blijken, kan je de rode biet gewoon weglaten. Dan zou ik wel zeker de eitjes gebruiken, omdat het anders misschien wat eentonig wordt... :-)
BeantwoordenVerwijderen