Doorgaan naar hoofdcontent

Quinoasalade met tonijn en avocado

Koken met quinoa is de laatste tijd een beetje dubbel geworden. Ik leg eventjes uit waarom.

Quinoa is de laatste maanden immens populair geworden. Iedereen ontdekte het superzaadje uit Zuid-Amerika en zette het steeds vaker op het menu. Helaas is de vraag groter geworden dan het aanbod. De landbouwgrond in Bolivia en Peru, waar quinoa wordt gecultiveerd, raakt stilaan uitgeput en de prijs schiet de hoogte in. Door de enorme prijsstijging is quinoa voor de mensen in Zuid-Amerika zelf onbetaalbaar geworden. Een enorm groot probleem waar een oplossing voor moét komen. Daarom zijn de VS en West-Europa aan het proberen de quinoateelt over te nemen…

Ik hoop dat dit hele verhaal snel wordt vervolgd met positief nieuws, want ik voel me de laatste tijd steeds schuldig wanneer ik iets met quinoa maak.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 125 g quinoa
 • 3 dl vis- of groentebouillon (3 dl water met 1/2de bouillonblokje.)
 • 1 blikje tonijn in eigen nat
 • 1 Granny Smith-appel
 • Opgelegde rode biet
 • Optioneel: 2 eieren
 • 2 el pijnboompitten
 • 1 avocado
 • 2 el Griekse/Turkse/Bulgaarse yoghurt
 • 1 el (light)mayonaise
 • Citroensap
 • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Doe de quinoa en de bouillon in een antikleefpotje. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje in 18-20 minuutjes garen. De quinoa is klaar wanneer al het vocht is opgenomen. Laat de quinoa afkoelen.

2. Optioneel: kook 2 eitjes gedurende 8 minuutjes en laat ze daarna afkoelen in koud water.(*)

3. Ga wanneer de quinoa is afgekoeld verder met de rest van het gerecht. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Rooster de pijnboompitjes in een antikleefpannetje zonder vetstof. Was de appel en snijd hem in kleine blokjes. Maak de avocadosaus door alle ingrediënten daarvoor te blenden.

4. Roer de avocadosaus onder de quinoa en meng ook de tonijn en appelblokjes erdoor. Verdeel de quinoa over twee borden. Leg er de eitjes en wat opgelegde rode biet op, en werk af met wat geroosterde pijnboompitten.

(*) De eitjes maken het gerecht extra vullend. Daarom zou ik ze enkel gebruiken wanneer je veel honger hebt.

Reacties

 1. Klinkt niet slecht! Alleen die rode biet... ik weet niet of ik daar zo'n fan van ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om daarachter te komen, kan je het alleen maar eens proberen natuurlijk. :-) En mocht je toch geen fan blijken, kan je de rode biet gewoon weglaten. Dan zou ik wel zeker de eitjes gebruiken, omdat het anders misschien wat eentonig wordt... :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…