Doorgaan naar hoofdcontent

Spaghettitaart

Een soort spaghettiquiche, dat is een beetje the best of two worlds, toch? *Hartje ovengerechten* en *hartje spaghetti*. Op voorhand dacht ik niet dat één taart genoeg zou zijn voor vier, van een ‘gewone’ quiche kan ikzelf immers gerust een helft op, maar van deze spaghettitaart bleek een kwart ruim voldoende.

Dit is niet het meest gezonde gerecht dat je kan maken, maar het is wel héél lekker en soms mag (moet) dàt voorop staan!


Wat heb je nodig (4 personen)? 
  • 1 pak (230 g) kruimeldeeg
  • 200 g spaghetti
  • 4 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g verse spinazie
  • 100 g zwarte olijven
  • 6 el zongedroogde tomaten (Ik gebruikte zongedroogde tomaten die al in kleine stukjes waren gesneden. Wanneer je hele zongedroogde tomaten gebruikt, moet je zelf een hoeveelheid in stukjes snijden die ongeveer 6 eetlepels oplevert.)
  • 6 eieren
  • 100 g geraspte Parmezaan of Grana Padano
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Bekleed een springvorm (het is echt belangrijk dat je een springvorm gebruikt!) met bakpapier en schik het kruimeldeeg erin. Leg daarop weer een vel bakpapier en vul de vorm met baklinzen of een ander ovenbestendig gewicht.(*) Zet het deeg 20-25 minuten in de oven op 180°. Neem de vorm daarna uit de oven en haal het bakpapier met daarop de baklinzen eruit.

2. Kook de spaghetti in ruim gezouten water en spoel de beetgare pasta onder koud stromend water.

3. Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze aan in olijfolie. Pel de teentjes knoflook en snijd of plet ze heel fijn. Doe de knoflook bij de uien. Ook de spinazie mag erbij. Kruid alles met peper en zout. Wanneer de spinazie is geslonken, mag het vuur uit. Het is de bedoeling dat alles op kamertemperatuur komt.

4. Hak de olijven grof en doe ze, samen met de zongedroogde tomaatjes, bij het spinaziemengsel.

5. Roer de eitjes los en doe er de Parmezaan bij.

6. Meng de koude spaghetti onder het spinaziemengsel en wanneer dat voldoende is afgekoeld (tot kamertemperatuur), mag ook het eimengsel met kaas erbij. Roer alles onder elkaar.

7. Stort het spaghettimengsel in de springvorm met het kruimeldeeg en zet de taart 30 minuten in de heteluchtoven op 180°. Zet daarna de oven uit, maar laat de taart er nog 15 minuten instaan.

8. Ontvorm de pastataart en serveer ze warm, lauw of koud met een lekkere salade, bijvoorbeeld spinazieblaadjes met rode biet, olijfolie en balsamicoazijn.

 
 (*) Zorg ervoor dat de steunvulling hoog genoeg komt, zodat de randen van het deeg niet naar beneden kunnen zakken tijdens het bakken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…