Doorgaan naar hoofdcontent

Spaghettitaart

Een soort spaghettiquiche, dat is een beetje the best of two worlds, toch? *Hartje ovengerechten* en *hartje spaghetti*. Op voorhand dacht ik niet dat één taart genoeg zou zijn voor vier, van een ‘gewone’ quiche kan ikzelf immers gerust een helft op, maar van deze spaghettitaart bleek een kwart ruim voldoende.

Dit is niet het meest gezonde gerecht dat je kan maken, maar het is wel héél lekker en soms mag (moet) dàt voorop staan!


Wat heb je nodig (4 personen)? 
  • 1 pak (230 g) kruimeldeeg
  • 200 g spaghetti
  • 4 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g verse spinazie
  • 100 g zwarte olijven
  • 6 el zongedroogde tomaten (Ik gebruikte zongedroogde tomaten die al in kleine stukjes waren gesneden. Wanneer je hele zongedroogde tomaten gebruikt, moet je zelf een hoeveelheid in stukjes snijden die ongeveer 6 eetlepels oplevert.)
  • 6 eieren
  • 100 g geraspte Parmezaan of Grana Padano
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Bekleed een springvorm (het is echt belangrijk dat je een springvorm gebruikt!) met bakpapier en schik het kruimeldeeg erin. Leg daarop weer een vel bakpapier en vul de vorm met baklinzen of een ander ovenbestendig gewicht.(*) Zet het deeg 20-25 minuten in de oven op 180°. Neem de vorm daarna uit de oven en haal het bakpapier met daarop de baklinzen eruit.

2. Kook de spaghetti in ruim gezouten water en spoel de beetgare pasta onder koud stromend water.

3. Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze aan in olijfolie. Pel de teentjes knoflook en snijd of plet ze heel fijn. Doe de knoflook bij de uien. Ook de spinazie mag erbij. Kruid alles met peper en zout. Wanneer de spinazie is geslonken, mag het vuur uit. Het is de bedoeling dat alles op kamertemperatuur komt.

4. Hak de olijven grof en doe ze, samen met de zongedroogde tomaatjes, bij het spinaziemengsel.

5. Roer de eitjes los en doe er de Parmezaan bij.

6. Meng de koude spaghetti onder het spinaziemengsel en wanneer dat voldoende is afgekoeld (tot kamertemperatuur), mag ook het eimengsel met kaas erbij. Roer alles onder elkaar.

7. Stort het spaghettimengsel in de springvorm met het kruimeldeeg en zet de taart 30 minuten in de heteluchtoven op 180°. Zet daarna de oven uit, maar laat de taart er nog 15 minuten instaan.

8. Ontvorm de pastataart en serveer ze warm, lauw of koud met een lekkere salade, bijvoorbeeld spinazieblaadjes met rode biet, olijfolie en balsamicoazijn.

 
 (*) Zorg ervoor dat de steunvulling hoog genoeg komt, zodat de randen van het deeg niet naar beneden kunnen zakken tijdens het bakken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.