Doorgaan naar hoofdcontent

Veggie Zuiderse stamppot met een gepocheerd eitje

Soms ontstaan gerechtjes door een bizarre samenloop van omstandigheden. Het verhaal achter deze stamppot begint bij de dokter

Op woensdag had ik een afspraak bij mijn huisdokter. Die is in de buurt van waar mijn mama woont, dus na mijn doktersafspraak sprong ik eventjes bij haar binnen. Zij gaf mij een potje zure room mee. Ze had enkele dagen daarvoor immers iets nieuws gemaakt waarvoor ze zure room nodig had. Toen ze in de winkel stond, wist ze echter niet hoeveel precies. Ze had dan maar twee potjes meegenomen, maar bleek er uiteindelijk slechts eentje nodig te hebben. Met het tweede wist ze niet wat doen. Ik ook niet meteen, maar terwijl ik naar huis fietste begon ik op een receptje te broeden voor dat weekend…

Ik heb al vaak zure room in pasta’s gebruikt. Ik wilde het eens anders combineren. Met patatjes! Dat was lang geleden. Nu ja, patatjes zijn bij mij altijd lang geleden. Maar wat zou ik erbij maken? Het moest sowieso veggie zijn omwille van de Dagen Zonder Vlees. Toen ik op donderdag in de Colruyt kwam, viel mijn oog op iets nieuws in hun gamma: veggie spekreepjes. Het universum wilde duidelijk dat ik een stamppot zou maken.

Op vrijdag kwamen Ettie en Ecarlate bij me eten. Ik maakte deze super spaghettitaart, waarvoor ik onder andere olijven en zongedroogde tomaatjes nodig had. Maar ik had er nog over… Op zaterdag wilde Merlot naar de Aldi, omdat ze sportschoenen in de aanbieding hadden. Toen ik daar de verse basilicum zag staan, nam ik een plantje mee.

Zure room, veggie spekjes, olijven, zongedroogde tomaten en basilicum… Dat blijkt te zijn waarvan een toppertje is gemaakt. Een gepocheerd eitje (wat ik al heel lang eens wilde proberen) was de kers op de taart puree.

Begin snel ingrediënten te sprokkelen, dit moet je echt eens proberen!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 500 g patatjes
  • 125 g vegetarische spekreepjes
  • 1 potje (20 cl) zure room
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • 4 el pijnboompitten
  • 40 g zwarte olijven
  • 40 g rucola
  • Enkele blaadjes verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 2 eieren
  • Scheut azijn
Wat moet je doen?

1. Schil de patatjes, spoel ze in koud water, snijd ze in kleinere stukjes die allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben en stoom of kook ze gaar.

2. Rooster de pijnboompitjes in een pan zonder vetstof. Houd ze goed in de gaten en haal ze meteen uit de pan wanneer ze gekleurd zijn. Anders kunnen ze verbranden door de warmte van de pan.

3. Doe een klein beetje olijfolie in dezelfde pan en bak er de veggie spekreepjes in aan. (*)

4. Hak de olijven grof en doe hetzelfde met de zongedroogde tomaatjes.

5. Wanneer de patatjes gaar zijn, kan je de stamppot gaan samenstellen. Plet de patatjes met de zure room. Voeg de veggie spekreepjes, olijven, zongedroogde tomaten en pijnboompitten toe. Meng alles onder elkaar en kruid bij met peper en zout.

6. Pocheer de eitjes. Breng daarvoor een hoge pot water aan de kook. Tenzij je een geoefend ei-pocheerder… ei-pocheur (?) bent, zorg je er best voor dat je water voor twee eitjes minstens zo’n 20 cm hoog komt. Zet het vuur stiller wanneer het water kookt, zodat er enkel nog kleine belletjes aan het oppervlak verschijnen. Doe een genereuze scheut azijn in het water. Je moet de azijn duidelijk ruiken wanneer je boven de pot hangt. Maak een waterkolk door met een garde in het water te roeren. Doe ondertussen de eitjes in een klein tasje. Elk eitje in een apart tasje. Wanneer je draaikolk enkel nog rustigjes aan het draaien is, mag je de eitjes één voor één voorzichtig in het water laten glijden. Zet je timer op 3,5 minuten en wacht geduldig af. Eerst lijkt het erop alsof het eiwit nooit mooi rond de dooier zal gaan zitten, maar dat doet het wel. Haal de eitjes na 3,5 minuten uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

7. Werk de stamppot af door er rucola en verse basilicum onder te mengen. Leg een schep puree op een bord, leg daarop een eitje en geniet intens van dit moment…


(*) Wanneer je gewoon spek gebruikt, heb je geen vetstof nodig.

Reacties

  1. Deze komt op mijn pinterest om zeker eens uit te proberen. Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was echt heel heel lekker! Super dat jij zo'n gerechtjes zelf kan bedenken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het altijd keileuk als mensen m'n receptjes ook echt maken! En al helemaal als ze er lovend over zijn, natuurlijk. Bedankt om dit eventjes te laten weten, doet me echt veel plezier! :-)

      Verwijderen
  3. Oh dat ziet er smakelijk uit! Heb het nog nooit aangedurfd om een ei te pocheren, maar de foto ziet er nu toch te smakelijk uit om het niet te proberen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept

Salade met scampi’s en mangodressing (no carbs)

Vooraleer je eraan begint te twijfelen of het hier wel kookblog is: vandaag nog eens een receptje! Slaatjestijd komt er weer aan, en ik heb er vandaag een goe’ke. Het is nog iets meer dan een maand wachten op het mooiste seizoen van het jaar, maar dankzij dit recept kan je de zomer al proeven. Dankzij de gezonde vetten van de avocado en de (weliswaar iets minder gezonde) vetten van de spekblokjes, vult deze salade voldoende zonder koolhydraten. Wat heb je nodig (2 personen)? 20-tal scampi’s, gepeld en schoongemaakt 100 g spekjes Gemengde sla ½ komkommer 1 avocado 1 kleine rode ui ½ citroen Zout Optioneel: ½ Granny Smith-appel Optioneel: verse basilicum Mangodressing ½ mango 4 el zonnebloemolie 2 el witte wijnazijn 1 kl currypoeder Snuifje pili-pili of chilipoeder Zout Wat moet je doen? 1. Was de sla en zwier hem droog. Was ook de halve komkommer en snijd die in fijne plakjes. Pel de rode ui en snijd hem in flinterdunne ringen. 2.