Doorgaan naar hoofdcontent

Veggie Zuiderse stamppot met een gepocheerd eitje

Soms ontstaan gerechtjes door een bizarre samenloop van omstandigheden. Het verhaal achter deze stamppot begint bij de dokter

Op woensdag had ik een afspraak bij mijn huisdokter. Die is in de buurt van waar mijn mama woont, dus na mijn doktersafspraak sprong ik eventjes bij haar binnen. Zij gaf mij een potje zure room mee. Ze had enkele dagen daarvoor immers iets nieuws gemaakt waarvoor ze zure room nodig had. Toen ze in de winkel stond, wist ze echter niet hoeveel precies. Ze had dan maar twee potjes meegenomen, maar bleek er uiteindelijk slechts eentje nodig te hebben. Met het tweede wist ze niet wat doen. Ik ook niet meteen, maar terwijl ik naar huis fietste begon ik op een receptje te broeden voor dat weekend…

Ik heb al vaak zure room in pasta’s gebruikt. Ik wilde het eens anders combineren. Met patatjes! Dat was lang geleden. Nu ja, patatjes zijn bij mij altijd lang geleden. Maar wat zou ik erbij maken? Het moest sowieso veggie zijn omwille van de Dagen Zonder Vlees. Toen ik op donderdag in de Colruyt kwam, viel mijn oog op iets nieuws in hun gamma: veggie spekreepjes. Het universum wilde duidelijk dat ik een stamppot zou maken.

Op vrijdag kwamen Ettie en Ecarlate bij me eten. Ik maakte deze super spaghettitaart, waarvoor ik onder andere olijven en zongedroogde tomaatjes nodig had. Maar ik had er nog over… Op zaterdag wilde Merlot naar de Aldi, omdat ze sportschoenen in de aanbieding hadden. Toen ik daar de verse basilicum zag staan, nam ik een plantje mee.

Zure room, veggie spekjes, olijven, zongedroogde tomaten en basilicum… Dat blijkt te zijn waarvan een toppertje is gemaakt. Een gepocheerd eitje (wat ik al heel lang eens wilde proberen) was de kers op de taart puree.

Begin snel ingrediënten te sprokkelen, dit moet je echt eens proberen!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 500 g patatjes
  • 125 g vegetarische spekreepjes
  • 1 potje (20 cl) zure room
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • 4 el pijnboompitten
  • 40 g zwarte olijven
  • 40 g rucola
  • Enkele blaadjes verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 2 eieren
  • Scheut azijn
Wat moet je doen?

1. Schil de patatjes, spoel ze in koud water, snijd ze in kleinere stukjes die allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben en stoom of kook ze gaar.

2. Rooster de pijnboompitjes in een pan zonder vetstof. Houd ze goed in de gaten en haal ze meteen uit de pan wanneer ze gekleurd zijn. Anders kunnen ze verbranden door de warmte van de pan.

3. Doe een klein beetje olijfolie in dezelfde pan en bak er de veggie spekreepjes in aan. (*)

4. Hak de olijven grof en doe hetzelfde met de zongedroogde tomaatjes.

5. Wanneer de patatjes gaar zijn, kan je de stamppot gaan samenstellen. Plet de patatjes met de zure room. Voeg de veggie spekreepjes, olijven, zongedroogde tomaten en pijnboompitten toe. Meng alles onder elkaar en kruid bij met peper en zout.

6. Pocheer de eitjes. Breng daarvoor een hoge pot water aan de kook. Tenzij je een geoefend ei-pocheerder… ei-pocheur (?) bent, zorg je er best voor dat je water voor twee eitjes minstens zo’n 20 cm hoog komt. Zet het vuur stiller wanneer het water kookt, zodat er enkel nog kleine belletjes aan het oppervlak verschijnen. Doe een genereuze scheut azijn in het water. Je moet de azijn duidelijk ruiken wanneer je boven de pot hangt. Maak een waterkolk door met een garde in het water te roeren. Doe ondertussen de eitjes in een klein tasje. Elk eitje in een apart tasje. Wanneer je draaikolk enkel nog rustigjes aan het draaien is, mag je de eitjes één voor één voorzichtig in het water laten glijden. Zet je timer op 3,5 minuten en wacht geduldig af. Eerst lijkt het erop alsof het eiwit nooit mooi rond de dooier zal gaan zitten, maar dat doet het wel. Haal de eitjes na 3,5 minuten uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

7. Werk de stamppot af door er rucola en verse basilicum onder te mengen. Leg een schep puree op een bord, leg daarop een eitje en geniet intens van dit moment…


(*) Wanneer je gewoon spek gebruikt, heb je geen vetstof nodig.

Reacties

  1. Deze komt op mijn pinterest om zeker eens uit te proberen. Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was echt heel heel lekker! Super dat jij zo'n gerechtjes zelf kan bedenken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het altijd keileuk als mensen m'n receptjes ook echt maken! En al helemaal als ze er lovend over zijn, natuurlijk. Bedankt om dit eventjes te laten weten, doet me echt veel plezier! :-)

      Verwijderen
  3. Oh dat ziet er smakelijk uit! Heb het nog nooit aangedurfd om een ei te pocheren, maar de foto ziet er nu toch te smakelijk uit om het niet te proberen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…