Doorgaan naar hoofdcontent

Venkelrisotto met dille en zalm

Dit was mijn voorlaatste maaltijd voor de Dagen Zonder Vlees 2014 begonnen. En het was een goede keuze! Ik lijk steeds weer te vergeten hoe lekker risotto wel is. De anijssmaak van de venkel wordt op één of andere manier getemperd door al de rest, waardoor deze risotto ook bij mijn lief, de zelfverklaarde venkelhater, ontzettend in de smaak viel.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 125 risottorijst (vb. Arborio)
  • 5 dl groentebouillon (5 dl water met 1 groentebouillonblokje.)
  • 1 venkel
  • 4 el zongedroogde tomaatjes
  • 2 stukken zalm
  • 50 g Grana Padano
  • Citroensap
  • 3 el dille (Verse of uit de diepvries.)
  • Peper & zout
  • Boter
Wat moet je doen?

1. Snijd de venkel in fijne reepjes (houd eventueel wat van het venkelgroen apart voor de afwerking) en bak ze in boter aan in een antikleefpotje. Laat de venkel bakken tot hij bruin begint te kleuren. Doe er dan de risottorijst bij en overgiet met de bouillon. Zet het deksel op het potje en laat op een zacht vuurtje garen. Dat duurt zo’n 20 minuten. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de rijst gaar.

2. Ondertussen kan je wat voorbereidingen doen. Rasp de Grana Padano en hak de dille fijn (als je verse gebruikt). Wanneer je hele zongedroogde tomaatjes gebruikt, kan je ook die in stukjes snijden. Hoeveel? Tot je een hoeveelheid bekomt die ongeveer 4 el bedraagt. Snijd ook de zalm in hapklare stukken.

3. Wanneer alle bouillon is opgenomen, kan je de risotto afwerken met een klontje boter, de geraspte Grana Padano, wat citroensap, de dille, de zongedroogde tomaatjes en wat peper en zout. Roer.

4. Leg nu de blokjes zalm bij in het potje en roer ze voorzichtig onder de risotto. Zet het deksel nog 2-3 minuutjes op het potje. De zalm kan nu garen door de warmte van de risotto, maar hij blijft sowieso nog lekker sappig.

5. Schep wat risotto op een bord en werk af met enkele plukjes venkelgroen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…