Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Honestly Healty – Natasha Corrett & Vicky Edgson

Toen ik dit boek kocht, had ik er nog nooit van gehoord. Dat is heel vreemd, aangezien ik geen boekenwinkel kan voorbijlopen zonder even naar de kookboeken te gaan kijken. Meestal duurt het bij mij ook eventjes voordat ik beslis om een bepaald kookboek te kopen. Ik heb er immers al zoveel. Waarom nam ik dit kookboek dan zo snel mee? Wel, allereerst ben ik een sucker voor alliteraties, dus de titel sprak me meteen aan. Daarnaast vind ik de foto op de cover ontzettend aantrekkelijk. En wat me verder over de streep trok, kom je in deze review te weten…


Indeling & inhoud

Honestly Healthy is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel – meer dan een vierde van het hele boek – wordt uitgelegd welk eetpatroon de twee dames achter dit boek promoten: een alkalisch eetpatroon. Verder wordt er uitgelegd wat alkalisch eten is. Daarover schreef ik zelf een aparte blogpost, die je gisteren zag voorbijkomen. Heel handig zijn de lijsten met voedingsmiddelen waarbij staat in welke mate ze alkalisch zijn.

De auteurs hebben een soort alkalisch dieet ontwikkeld dat bestaat uit twee fases: de Detox-fase – om je lichaam te zuiveren van schadelijke stoffen – en de Lifestyle-fase, waarin je een alkalisch eetpatroon aanleert dat je kan volhouden.

Hoewel ik na het lezen van dit boek oprecht geïnteresseerd ben geraakt in alkalische voeding en de theorie mij absoluut aannemelijk lijkt, gaan de twee fases mij een beetje te ver. Voor mezelf vind ik het gewoon voldoende om mij ervan bewust te zijn dat er zoiets bestaat als alkalische en zure voeding, om te begrijpen waarom het ene beter is dan het andere en om daar een beetje rekening mee te kunnen houden bij het samenstellen van maaltijden en weekmenu’s.


In het tweede deel van het kookboek staan dan de recepten. Die zijn opgedeeld in zes groepen:
 • Ontbijt
 • Vooraf en soep
 • Salades
 • Hoofdgerechten
 • Tussendoortjes
 • Desserts
Verdeeld over het hele boek, staan eetweetjes en tips. Dat vind ik een leuk pluspunt. Een voorbeeld van zo’n weetje: ‘Wist je dat het weken van noten en zaden (minstens 2 uur) de enzymen weer ‘tot leven wekt’? Dit maakt je snack, sapje en maaltijd makkelijker te verteren en heel erg voedzaam.’

Lay-out & foto’s

De lay-out van dit boek is ontzettend geslaagd. Er staan heel veel mooie foto’s in het boek. Het enige minpuntje is dat niet alle foto’s bij het recept in kwestie staan. Wanneer dat gebeurt, staat er boven het recept wel op welke bladzijde je de foto kan vinden. Dit is dus echt maar een heel klein puntje van kritiek, omdat ik anders alleen maar positief kan zijn over de lay-out. Nu ja, als het verdiend is, is er ook niets mis met enkel lovende woorden natuurlijk.

Zelfs mijn vriend – die totaal niet geïnteresseerd is in kookboeken maar wél iets kent van fotografie – zei spontaan dat hij het echt een heel mooi boek vond. Hij zat erin te bladeren nadat ik het net had gekocht en ik in een andere winkel iets stond te passen, trouwens. Voor de rest heb ik hem nog nooit in de buurt van een kookboek gezien.


Recepten & ingrediënten

Er staan meer dan 100 veggie gerechten in dit boek. Alle recepten zijn kort en duidelijk uitgelegd. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval vind ik de tussendoortjes en desserts het interessants. Het zijn stuk voor stuk gezonde verwenrecepten, een superbron van inspiratie.

Dat brengt me bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit boek. Ik zie mezelf de recepten vooral gebruiken als inspiratiebron, en niet als recept dat je tot op de letter kan volgen, omdat er nogal wat (moeilijk vindbare) ‘foodie-ingrediënten’ in het boek staan. Enkele voorbeelden zijn pijlwortelmeel, mizuna-blaadjes, galangal, spirulina, maca- en lucumapoeder, tarwegras…

Sommige van die ongewone ingrediënten staan wel ergens uitgelegd, maar niet telkens wanneer ze voorkomen. Ook wordt er niet naar de uitleg verwezen. Je moet dus toevallig op de bladzijde ‘vallen’ waar bijvoorbeeld wordt uitgelegd wat tamari is (een tarwevrij alternatief voor sojasaus, voor de geïnteresseerden).

Ik noem dit een nadeel omdat ik zeker weet dat sommige mensen worden afgeschrikt door vreemde namen. Zelf zie ik ook liever enkel ‘normale’ ingrediënten staan, maar ik heb dit boek toch gekocht, omdat lang niet elk recept ‘vreemde’ ingrediënten bevat en dat sommige van die dingen ook niet zo ongewoon zijn eens je weet wat ze zijn of waardoor je ze kan vervangen.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van gezonde vegetarische recepten, maar ook interesse heeft in de meer wetenschappelijke kant van voeding. En voor wie zich niet laat afschrikken door vreemd klinkende ingrediënten, natuurlijk!

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten uit het boek. Heel atypisch voor mij staat m’n favorietenlijstje vol bakrecepten. Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek onder andere vinden bij Fnac (zoals ik) of (online) bestellen. Richtprijs: € 21,95
 • Rauwe vanille-cashewroom
 • Notengranola
 • Flapjacks met pitjes
 • Chocolade-kokosballetjes
 • Notenkoekjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.