Toen ik dit boek kocht, had ik er nog
nooit van gehoord. Dat is heel vreemd, aangezien ik geen boekenwinkel kan voorbijlopen
zonder even naar de kookboeken te gaan kijken. Meestal duurt het bij mij ook
eventjes voordat ik beslis om een bepaald kookboek te kopen. Ik heb er immers
al zoveel. Waarom nam ik dit kookboek dan zo snel mee? Wel, allereerst ben ik
een sucker voor alliteraties, dus de
titel sprak me meteen aan. Daarnaast vind ik de foto op de cover ontzettend
aantrekkelijk. En wat me verder over de streep trok, kom je in deze review te
weten…
Indeling & inhoud
Honestly
Healthy is opgedeeld in
twee delen. In het eerste deel – meer dan een vierde van het hele boek – wordt
uitgelegd welk eetpatroon de twee dames achter dit boek promoten: een alkalisch
eetpatroon. Verder wordt er uitgelegd wat alkalisch eten is. Daarover schreef
ik zelf een aparte blogpost, die je gisteren zag voorbijkomen. Heel handig zijn
de lijsten met voedingsmiddelen waarbij staat in welke mate ze alkalisch zijn.
De auteurs hebben een soort alkalisch dieet
ontwikkeld dat bestaat uit twee fases: de Detox-fase – om je lichaam te
zuiveren van schadelijke stoffen – en de Lifestyle-fase, waarin je een alkalisch
eetpatroon aanleert dat je kan volhouden.
Hoewel ik na het lezen van dit boek oprecht
geïnteresseerd ben geraakt in alkalische voeding en de theorie mij absoluut aannemelijk
lijkt, gaan de twee fases mij een beetje te ver. Voor mezelf vind ik het gewoon
voldoende om mij ervan bewust te zijn dat er zoiets bestaat als alkalische en
zure voeding, om te begrijpen waarom het ene beter is dan het andere en om daar
een beetje rekening mee te kunnen houden bij het samenstellen van maaltijden en
weekmenu’s.
In het tweede deel van het kookboek
staan dan de recepten. Die zijn opgedeeld in zes groepen:
- Ontbijt
- Vooraf en soep
- Salades
- Hoofdgerechten
- Tussendoortjes
- Desserts
Verdeeld over het hele boek, staan
eetweetjes en tips. Dat vind ik een leuk pluspunt. Een voorbeeld van zo’n
weetje: ‘Wist je dat het weken van noten en zaden (minstens 2 uur) de enzymen
weer ‘tot leven wekt’? Dit maakt je snack, sapje en maaltijd makkelijker te
verteren en heel erg voedzaam.’
Lay-out & foto’s
De lay-out van dit boek is ontzettend
geslaagd. Er staan heel veel mooie foto’s in het boek. Het enige minpuntje is
dat niet alle foto’s bij het recept in kwestie staan. Wanneer dat gebeurt,
staat er boven het recept wel op welke bladzijde je de foto kan vinden. Dit is dus
echt maar een heel klein puntje van kritiek, omdat ik anders alleen maar
positief kan zijn over de lay-out. Nu ja, als het verdiend is, is er ook niets
mis met enkel lovende woorden natuurlijk.
Zelfs mijn vriend – die totaal niet
geïnteresseerd is in kookboeken maar wél iets kent van fotografie – zei spontaan
dat hij het echt een heel mooi boek vond. Hij zat erin te bladeren nadat ik het
net had gekocht en ik in een andere winkel iets stond te passen, trouwens. Voor
de rest heb ik hem nog nooit in de buurt van een kookboek gezien.
Recepten & ingrediënten
Er
staan meer dan 100 veggie gerechten in dit boek. Alle recepten zijn kort en
duidelijk uitgelegd. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval vind ik de
tussendoortjes en desserts het interessants. Het zijn stuk voor stuk gezonde verwenrecepten,
een superbron van inspiratie.
Dat
brengt me bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit boek. Ik zie mezelf de
recepten vooral gebruiken als inspiratiebron, en niet als recept dat je tot op
de letter kan volgen, omdat er nogal wat (moeilijk vindbare) ‘foodie-ingrediënten’ in het boek staan.
Enkele voorbeelden zijn pijlwortelmeel, mizuna-blaadjes, galangal, spirulina,
maca- en lucumapoeder, tarwegras…
Sommige
van die ongewone ingrediënten staan wel ergens uitgelegd, maar niet telkens wanneer
ze voorkomen. Ook wordt er niet naar de uitleg verwezen. Je moet dus toevallig
op de bladzijde ‘vallen’ waar bijvoorbeeld wordt uitgelegd wat tamari is (een
tarwevrij alternatief voor sojasaus, voor de geïnteresseerden).
Ik
noem dit een nadeel omdat ik zeker weet dat sommige mensen worden afgeschrikt
door vreemde namen. Zelf zie ik ook liever enkel ‘normale’ ingrediënten staan,
maar ik heb dit boek toch gekocht, omdat lang niet elk recept ‘vreemde’
ingrediënten bevat en dat sommige van die dingen ook niet zo ongewoon zijn eens
je weet wat ze zijn of waardoor je ze kan vervangen.
aMuse ♥ ?
Ja!
Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van gezonde vegetarische
recepten, maar ook interesse heeft in de meer wetenschappelijke kant van
voeding. En voor wie zich niet laat afschrikken door vreemd klinkende
ingrediënten, natuurlijk!
Dit
zijn enkele van mijn favoriete recepten uit het boek. Heel atypisch voor mij
staat m’n favorietenlijstje vol bakrecepten. Morgen deel ik er eentje van op
m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek onder andere vinden bij
Fnac (zoals ik) of (online) bestellen. Richtprijs: € 21,95
- Rauwe vanille-cashewroom
- Notengranola
- Flapjacks met pitjes
- Chocolade-kokosballetjes
- Notenkoekjes
Reacties
Een reactie posten