Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek I ♥ groente – Janneke Vreugdenhil

Mijn allereerste kookboekreview gaat over I ♥ groente van de Nederlandse columniste Janneke Vreugdenhil. Misschien ken je haar wel van Hoge hakken in de keuken, Eten enzo en Comfort food.


Indeling & inhoud

De indeling van het boek doet me denken aan Plenty van Ottolenghi. De hoofdstukken zijn opgebouwd rond een groente(familie): I ♥ groene blaadjes, I ♥ aubergines & courgettes, I ♥ de familie ui… Het hartje uit de titel komt in elk hoofdstuk terug. De liefde voor groenten staat dan ook centraal in dit kookboek. Alle recepten zijn vegetarisch, hoewel dat eerder ‘per ongeluk’ is. Niet omdat het moet (zelf is Janneke helemaal geen vegetariër), maar gewoon omdat het kan.
Ik ben een alleseter, een overtuigd omnivoor. Maar wel eentje die verliefd is op groente. Als je me het mes op de keel zou zetten zou ik misschien zelfs liever vlees en vis laten staan dan groenten. Niet zozeer omdat ze zo gezond zijn, wat ze natuurlijk wel zijn. Of omdat ze zo mooi zijn, wat ook ontegenzeggelijk zo is. Maar vooral omdat ze zo wonderlijk veelzijdig zijn. Met groente kun je echt een beetje toveren. – Janneke Vreugdenhil
Vooraan in het boek staat een overzicht van alle recepten, met bijbehorende bladzijde, en achteraan een register van ingrediënten, ook met bijbehorende bladzijden. Heel overzichtelijk en handig om recepten terug te vinden.

Lay-out & foto’s

Kookboeken moeten voor mij foto’s hebben. Veel foto’s én mooie foto’s. En dat heeft dit kookboek zeker. Bij elk recept staat minstens één en vaak zelfs meerdere foto’s. Niet alleen foto’s van het gerecht, maar ook van ingrediënten of de auteur. Hoewel dat laatste voor mij geen meerwaarde biedt, stoor ik er mij ook niet aan. De foto’s nemen overal meer plek in dan de tekst.


Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een vrolijke gekleurde tussenpagina. Elke groente krijgt haar eigen kleurtje. Leuk gedaan!


Recepten & ingrediënten

In totaal staan er 86 recepten in dit kookboek. Het is een mooie mix van vrij gewone dingen als waterkerssoep, paddenstoelenrisotto en gratin van aardperen, en meer exotische (klinkende) gerechten als kabak mücver (Turkse mezze), kedgeree (Indiaas gerecht met rijst en linzen) en socca (soort hartige pannenkoek).

Kedgeree

Alle recepten zijn voor twee personen, met uitzondering van – logisch – dingen als taart of soep. De recepten lijken me stuk voor stuk vrij eenvoudig en snel klaar. Volgens Janneke Vreugdenhil neemt geen enkel recept in haar boek langer dan 30 minuten in beslag, tenzij er een oven aan te pas komt. Ik heb dat natuurlijk (nog) niet getest, maar heb wel de neiging haar te geloven.


Alle recepten hebben een vrij korte ingrediëntenlijst en de meeste van die ingrediënten zijn vrij alledaags of – wanneer dat niet zo is – te vervangen door meer alledaagse ingrediënten. Soms schrijft Janneke dat er zelf bij, soms heb je Google nodig. Zo staat er bij Hindoestaanse kerrie masala dat je die best mag vervangen door een ander pittig kerriepoeder (gelukkig maar!). Maar bij dagoeblad of sereh staat helemaal geen uitleg, al kan het verschil tussen Nederlands en Vlaams daar ook wel voor iets tussen zitten. Sereh blijkt namelijk een andere naam te zijn voor citroengras, en dagoeblad is hoe ze in Suriname waterspinazie noemen. Nog steeds geen idee wat dat is eigenlijk, maar ik heb het woord spinazie gezien en zou zelf dan ook gewoon de vrijheid nemen om dat te gebruiken.


Elk recept begint met een klein ‘verhaaltje’ waarin Janneke bijvoorbeeld iets vertelt over de herkomst van het recept of hoe ze op het idee is gekomen. Soms geeft ze in dat stukje tekst ook een suggestie over wat je erbij kan eten. Dat laatste mag ze wat mij betreft wat vaker doen. Heel wat van haar recepten gelden namelijk niet als hele maaltijd. Je hebt zelf dan ook best wel wat inspiratie nodig om sommige van haar recepten in te passen in een compleet middag- of avondmaal. Dat is meteen ook mijn enige puntje van kritiek. Het feit dat elk recept een kleine inleiding krijgt, vind ik alleen maar leuk. *kuch* Dat doe ik zelf ook. *kuch*

De recepten zelf zijn heel kort en duidelijk uitgelegd. Elk recept bestaat letterlijk uit één alinea. Zelf ben ik fan van witregels, maar meestal zijn de blokjes tekst zo kort dat het ontbreken daarvan niet echt stoort.


Wat Janneke Vreugendenhil in haar voorwoord beweert – met groente kun je echt een beetje toveren – bewijst ze in dit kookboek. Op een manier die mij een beetje aan Yotam Ottolenghi doet denken. En ik denk niet dat ik deze review met een groter compliment kan afsluiten.

aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die van groentjes houdt en openstaat voor andere dingen dan dagelijkse boerenkost.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten uit het boek. 
  • Quiche-die-geen-quiche-is van spinazie, yoghurt en kaas
  • Voorgerechtje van venkel en hazelnoten met dadelmayonaise
  • Bieten-chocoladetaart met barbieroze kardemomglazuur
  • Broodje gegrilde aubergine, halloumi en pistachetapenade
  • Uien uit de oven met zoete balsamico
  • Risotto met geblakerde prei
  • Bruschetta met romige wittebonenpuree en pittige groene kool
Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek kopen bij de meeste boekhandels of (online) bestellen. Richtprijs: € 17,95

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.