Mijn allereerste kookboekreview gaat
over I ♥ groente van de Nederlandse
columniste Janneke Vreugdenhil. Misschien ken je haar wel van Hoge hakken in de keuken, Eten
enzo en Comfort food.
Indeling & inhoud
De indeling van het boek doet me denken
aan Plenty van Ottolenghi. De
hoofdstukken zijn opgebouwd rond een groente(familie): I ♥ groene blaadjes, I ♥
aubergines & courgettes, I ♥ de familie ui… Het hartje uit de titel komt in
elk hoofdstuk terug. De liefde voor groenten staat dan ook centraal in dit kookboek.
Alle recepten zijn vegetarisch, hoewel dat eerder ‘per ongeluk’ is. Niet omdat
het moet (zelf is Janneke helemaal geen vegetariër), maar gewoon omdat het kan.
Ik ben een alleseter, een overtuigd omnivoor. Maar wel eentje die verliefd is op groente. Als je me het mes op de keel zou zetten zou ik misschien zelfs liever vlees en vis laten staan dan groenten. Niet zozeer omdat ze zo gezond zijn, wat ze natuurlijk wel zijn. Of omdat ze zo mooi zijn, wat ook ontegenzeggelijk zo is. Maar vooral omdat ze zo wonderlijk veelzijdig zijn. Met groente kun je echt een beetje toveren. – Janneke Vreugdenhil
Vooraan in het boek staat een overzicht
van alle recepten, met bijbehorende bladzijde, en achteraan een register van
ingrediënten, ook met bijbehorende bladzijden. Heel overzichtelijk en handig om
recepten terug te vinden.
Lay-out & foto’s
Kookboeken moeten voor mij foto’s
hebben. Veel foto’s én mooie foto’s. En dat heeft dit kookboek zeker. Bij elk
recept staat minstens één en vaak zelfs meerdere foto’s. Niet alleen foto’s van
het gerecht, maar ook van ingrediënten of de auteur. Hoewel dat laatste voor
mij geen meerwaarde biedt, stoor ik er mij ook niet aan. De foto’s nemen overal
meer plek in dan de tekst.
Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een
vrolijke gekleurde tussenpagina. Elke groente krijgt haar eigen kleurtje. Leuk
gedaan!
Recepten & ingrediënten
In totaal staan er 86 recepten in dit
kookboek. Het is een mooie mix van vrij gewone dingen als waterkerssoep, paddenstoelenrisotto
en gratin van aardperen, en meer exotische (klinkende) gerechten als kabak mücver
(Turkse mezze), kedgeree (Indiaas gerecht met rijst en linzen) en socca (soort hartige
pannenkoek).
Kedgeree
Alle recepten zijn voor twee personen,
met uitzondering van – logisch – dingen als taart of soep. De recepten lijken
me stuk voor stuk vrij eenvoudig en snel klaar. Volgens Janneke Vreugdenhil neemt
geen enkel recept in haar boek langer dan 30 minuten in beslag, tenzij er een
oven aan te pas komt. Ik heb dat natuurlijk (nog) niet getest, maar heb wel de
neiging haar te geloven.
Alle recepten hebben een vrij korte
ingrediëntenlijst en de meeste van die ingrediënten zijn vrij alledaags of –
wanneer dat niet zo is – te vervangen door meer alledaagse ingrediënten. Soms
schrijft Janneke dat er zelf bij, soms heb je Google nodig. Zo staat er bij Hindoestaanse
kerrie masala dat je die best mag vervangen door een ander pittig kerriepoeder (gelukkig maar!). Maar bij dagoeblad of sereh staat helemaal geen uitleg, al kan
het verschil tussen Nederlands en Vlaams daar ook wel voor iets tussen zitten.
Sereh blijkt namelijk een andere naam te zijn voor citroengras, en dagoeblad is
hoe ze in Suriname waterspinazie noemen. Nog steeds geen idee wat dat is
eigenlijk, maar ik heb het woord spinazie gezien en zou zelf dan ook gewoon de
vrijheid nemen om dat te gebruiken.
Elk recept begint met een klein ‘verhaaltje’
waarin Janneke bijvoorbeeld iets vertelt over de herkomst van het recept of hoe
ze op het idee is gekomen. Soms geeft ze in dat stukje tekst ook een suggestie
over wat je erbij kan eten. Dat laatste mag ze wat mij betreft wat vaker doen.
Heel wat van haar recepten gelden namelijk niet als hele maaltijd. Je hebt zelf
dan ook best wel wat inspiratie nodig om sommige van haar recepten in te passen
in een compleet middag- of avondmaal. Dat is meteen ook mijn enige puntje van
kritiek. Het feit dat elk recept een kleine inleiding krijgt, vind ik alleen
maar leuk. *kuch* Dat doe ik zelf ook. *kuch*
De recepten zelf zijn heel kort en
duidelijk uitgelegd. Elk recept bestaat letterlijk uit één alinea. Zelf ben ik
fan van witregels, maar meestal zijn de blokjes tekst zo kort dat het ontbreken
daarvan niet echt stoort.
Wat
Janneke Vreugendenhil in haar voorwoord beweert – met groente kun je echt een
beetje toveren – bewijst ze in dit kookboek. Op een manier die mij een beetje aan Yotam Ottolenghi doet
denken. En ik denk niet dat ik deze review met een groter compliment kan
afsluiten.
aMuse ♥ ?
Ja!
Dit boek is een aanrader voor iedereen die van groentjes houdt en openstaat
voor andere dingen dan dagelijkse boerenkost.
Dit
zijn enkele van mijn favoriete recepten uit het boek.
- Quiche-die-geen-quiche-is van spinazie, yoghurt en kaas
- Voorgerechtje van venkel en hazelnoten met dadelmayonaise
- Bieten-chocoladetaart met barbieroze kardemomglazuur
- Broodje gegrilde aubergine, halloumi en pistachetapenade
- Uien uit de oven met zoete balsamico
- Risotto met geblakerde prei
- Bruschetta met romige wittebonenpuree en pittige groene kool
Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek kopen bij de meeste boekhandels of (online) bestellen. Richtprijs: € 17,95
Reacties
Een reactie posten