Doorgaan naar hoofdcontent

Slim Concept-recept: courgettisalade

Lekker fris,’ was de eerste reactie van mijn vriend, toen hij deze courgettisalade proefde. Ook ik was aangenaam verrast. Ik had wel verwacht dat het lekker zou zijn, maar zó lekker… Ik bedoel, geef toe: uiteindelijk zit je voornamelijk courgette te eten. Het is bijna absurd hoe wat afzonderlijke groentjes samen zo lekker kunnen zijn. En vullend! Want vooral daarnaar was ik benieuwd. Ik dacht dat enkel groentjes misschien snel zouden verteren, maar de ‘midnight munchies’ bleven uit. Helemaal goedgekeurd dus, deze courgettisalade, door mezelf, door m’n vriend én door Slim Concept.

Een stukje gegrilde of gestoomde zalm zou hier ook lekker bij zijn, maar omwille van de Dagen Zonder Vlees kon ik dit zelf niet doen.

Met dank aan Rubis voor de inspiratie.

Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 courgettes
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • Rucola
  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • Citroensap
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Maak met een juliennesnijder ‘spaghetti’ van de courgettes: courgetti! Een juliennesnijder kan eruitzien als een dunschiller met tandjes, zoals die van mij, maar je hebt er ook die eruit zien als een slijper in de vorm van een zandloper. Google maar eens even. Wanneer je de eerste soort gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Dat is niet erg, die restjes gebruiken we straks nog. Doe de courgetti in een kom, besprenkel met 2 el witte balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Roer alles goed onder elkaar en zet de courgetti in de ijskast.

2. Zet alvast een grillpan op het vuur. Was en schil de paprika, snijd hem in 3 of 4 stukken, verwijder de zaadlijsten en grill hem in de hete pan. Snijd de overschot van je courgettes in stukken en leg ook die bij in de grillpan. De courgette zal eerder gegrild zijn dan de paprika, dus houd die eventjes in de gaten. De paprika mag echt zwartgeblakerde stukken hebben, dat is net lekker (vind ik).

3. Ontvel ondertussen de tomaten door een kruiselingse inkeping te maken en ze eventjes in kokend water te leggen. Snijd de ontvelde tomaten in blokjes. Snijd ook de gegrilde paprika in blokjes en doe die bij de tomaten. Kruid met peper en zout.

4. Maak de saus door de gegrilde courgette, een avocado en een teentje knoflook te mengen in de blender. Kruid de saus met peper en zout, en werk af met wat citroensap.

5. Haal de courgetti uit de ijskast en meng de saus eronder. Leg wat rucola op een bord, schep daarop de courgetti en werk af met de tomaten- en paprikablokjes.


Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri