Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is alkalisch eten?

Mijn uitleg is gebaseerd op het theoretische gedeelte van het kookboek Honestly Healthy van Natasha Corrett en Vicky Edgson. Morgen komt een review online van het kookboek zelf, maar eerst wil ik even de theorie van alkalisch eten uitleggen. Daarop zijn de recepten in het kookboek namelijk gebaseerd. Ik vind het een heel fascinerend denkpatroon en raak er hoe langer hoe meer voor gewonnen.


De basis is basisch

Bij een alkalisch eetpatroon wordt rekening gehouden met de zuurtegraad (pH-waarde) van voedsel. De pH-waarde van bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. De pH-waarde van alle voeding en drank ligt tussen 3 en 9. Voedsel met een lage pH-waarde is zuurvormend, voedsel met een hoge pH-waarde is alkalisch (ook wel ‘basisch’ genoemd). Uit de pH-waarde van het bloed wordt wel duidelijk dat de mens meer nood heeft aan alkalische dan aan zuurvormende voeding.

Zuurvormende voeding vraagt ontzettend veel van het lichaam. Het lichaam moet op volle toeren draaien op zichzelf basisch te houden. De nieren en de lever kunnen die voeding zelfs niet alleen afbreken, ze hebben hulp nodig van mineralen als calcium en magnesium. Wanneer je (te) veel zuurvormende voeding eet, kan je dan ook last hebben van een opgeblazen gevoel, gasvorming, indigestie of maagzuur.

Het is voor het lichaam veel makkelijker om alkalisch eten te verteren. Bovendien is een alkalisch eetpatroon beter voor de concentratie en het geheugen. Je voelt je energieker en lichter (letterlijk en figuurlijk) en je raakt ’s avonds makkelijker in slaap.


Citroenen zijn niet zuur

Er zijn twee soorten alkalisch voedsel. De eerste soort is het ‘echte’ alkalische voedsel, dat uit zichzelf een hoge pH-waarde heeft. De tweede soort is het alkalivormend voedsel. Dat wordt pas alkalisch wanneer het in contact komt met de verteringssappen in de mond, de maag en de dunne darm. Hoe raar het ook klinkt, een voorbeeld van alkalivormend voedsel is citrusfruit. Citroenen zijn niet zuur maar alkalisch.

Lichaam ♥ veggies

Over het algemeen geldt dat vegetarisch eten alkalisch is (groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volkoren granen…) en dierlijk voedsel zuurvormend (dierlijke producten, gefermenteerde voedingsmiddelen, cafeïne, bewerkt en gebakken voedsel…).


Hoe eet je alkalisch?

Door op zoek te gaan naar een goede alkalische balans tussen de drie soorten voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar daarvoor heb je eerst wat meer uitleg nodig. Welke soorten koolhydraten, eiwitten en vetten zijn er? En welke van die soorten zijn alkalisch of net zuurvormend?

1. Koolhydraten

Met koolhydraten worden granen, groenten en fruit bedoeld. Die worden door het lichaam omgezet in glucose. Die glucose wordt ofwel meteen omgezet in energie – fysiek of mentaal (concentratie) – ofwel wordt ze opgeslagen in de spieren en de lever tot je ze nodig hebt. Het hongergevoel is eigenlijk een signaal van het lichaam dat de glucosevoorraad bijna op is.

Granen (gerst, boekweit, gierst, haver, quinoa, rijst, rogge) barsten van de B-vitaminen en van de essentiële mineralen. Die B-vitaminen zijn ontzettend belangrijk voor de energieproductie, de essentiële mineralen voor de hartwerking, ademhaling, stofwisseling, lichaamsopbouw, het lichaamsherstel en het immuunsysteem. Wanneer je geen granen eet, spreekt het lichaam de eigen vetreserves en het spierweefsel aan, waardoor je afvalt. Maar doordat granen essentieel zijn voor het lichaam, schrap je ze best niet te lang uit je menu!

Groenten zitten boordevol voedingsstoffen die ze uit de grond halen. En groentjes die boven de grond groeien, ‘slurpen’ nog eens extra zonne-energie op. Daardoor zitten alle groenten tjokvol antioxidanten (die de cellen beschermen) en mineralen (die de weerstand versterken). Bovendien barsten groene groenten van de chlorofyl, één van de meest alkalische voedingsstoffen die bestaan.

2. Eiwitten

Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Er zijn acht essentiële aminozuren voor de mens. Die zitten allemaal in dierlijke producten, wat op zich pleit voor een niet-vegetarisch eetpatroon. Maar… er is een maar! Doordat dierlijke producten zuurvormend zijn, duurt het ontzettend lang voor ons lichaam om ze af te breken. Ze zijn dus lang ‘onderweg’ in het spijsverteringskanaal, waar ze vaak beginnen te rotten en afvalstoffen produceren die giftig en uitputtend zijn, en zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Een veel beter alternatief zijn daarom plantaardige eiwitten. Die zitten in alles wat groeit uit een zaadje: bonen, noten, zaden, peulvruchten, sojaproducten… Waar je wel op moet letten, is dat je genoeg afwisselt zodat je alle acht essentiële aminozuren (voldoende) binnenkrijgt. Edamame (sojabonen) en spirulina (een zoutwateralg, je kan het ‘eten’ in pil- of poedervorm) bevatten net als dierlijke producten alle acht essentiële aminozuren. In een vegetarisch eetpatroon is het dus een heel goed idee om die twee regelmatig op het menu te zetten.

3. Vetten

Er zijn twee soorten vetten: essentiële vetzuren (vetten die goed voor je zijn) en verzadigde vetzuren (vetten die slecht voor je zijn).

De essentiële vetzuren – de bekende omega-3, -6, -9 en -12 ondersteunen het zenuwstelsel en verbeteren het geheugen, de concentratie en alertheid. Essentiële vetzuren zijn bovendien ontstekingsremmend. Als je nagaat dat 75% van de hersenen is opgebouwd uit essentiële vetzuren, begrijp je wel hoe belangrijk die zijn. Oók voor de vetlaag trouwens. Essentiële vetzuren houden de cellen soepel, waardoor je minder (snel) last krijgt van rimpels of een droge huid. Essentiële vetzuren zitten onder andere in noten en zaden en de oliën ervan (zonnebloem-, pompoenzaad-, macademia-, walnoot- en hazelnootolie, maar ook olijfolie en kokosolie).

De verzadigde vetzuren – die slecht voor je zijn – zijn daarentegen volop aanwezig in dierlijke producten. Die zijn bovendien ontstekingsbevorderend en werken dus ziektes in de hand.


Het beste is dus om voedingspatroon op te bouwen uit koolhydraten, eiwitten en vetten die zoveel mogelijk alkalisch zijn. Verminder zuurvormende voeding (dierlijke producten) of breng – wanneer je dat niet wil of kan – je alkalinegehalte in balans door zuurvormende voeding te combineren met heel erg alkalische voeding (voedsel met een zo hoog mogelijke pH-waarde).

In het boek Honestly Healthy – waarvan morgen een review online komt – vind je veel goede voorbeelden van alkalische recepten en een heel uitgebreid overzicht van de pH-waarden van verschillende etenswaren.

Reacties

  1. Een vaatwasblokje is ook alkalisch....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier moet iemand hoog nodig een lesje scheikunde voor beginners volgen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.