Doorgaan naar hoofdcontent

Hoera voor havermout

Ik begin (bijna) elke dag met een lekkere kom havermout. En soms eet ik het zelfs als lunch, gewoon omdat ik het zo lekker vind! Tijdens de koude maanden maak ik meestal warme havermoutpap, en wanneer het warm is, geniet ik van koude havermout, oftewel overnight oats. Een echt snoepontbijtje, maar dan waanzinnig gezond! En dankzij de vele variatiemogelijkheden wordt het nooit eentonig.

Overnight oats met lijnzaad, hennepzaad, aardbeien en amandelschilfers.

Warme havermout (1 portie)

De basis
  • 30 g havermout
  • 250 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
  • 2 zoetjes (type Canderel) of 1 el honing
De extra’s
  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft.

Het basisrecept
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing en alle extra’s die je wil (van A en B) in een grote kom(*). Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

(*) Wanneer je kom niet groot genoeg is, kan de havermout weleens overlopen.

De variaties
  • Appeltaarthavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A en B), 1 zoete appel in kleine blokjes gesneden en 1 kl kaneelpoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.
  • Chocoladehavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A) en 1 kl rauw cacaopoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

Overnight oats (1 portie)

De basis
  • 30 g havermout
  • 125 g (soja)yoghurt natuur of (magere) plattekaas
  • 125 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
  • Zoetstof (in poedervorm) of 1 el honing
De extra’s
  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
  • C. Vers fruit: banaan, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, braambessen…
  • D. Gedroogd fruit: dadels, abrikozen, pruimen, bananenschijfjes…
  • E. Noten en/of amandelschilfers
(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft.

Het basisrecept
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en als je wil ook extra’s van B in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil van A, C, D en E, en werk ze af met wat zoetstof of honing.

De variaties
  • Chocolade-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en 1 kl rauw cacaopoeder in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil (vooral banaan, aardbeien en dadels zijn lekker hierbij) en werk ze af met wat zoetstof of honing.
  • Bounty-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk, 1 kl rauw cacaopoeder en 1 el kokosschilfers in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Werk je oats de volgende ochtend af met wat zoetstof of honing.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.