Ik begin (bijna) elke dag met een
lekkere kom havermout. En soms eet ik het zelfs als lunch, gewoon omdat ik het
zo lekker vind! Tijdens de koude maanden maak ik meestal warme havermoutpap, en
wanneer het warm is, geniet ik van koude havermout, oftewel overnight oats. Een
echt snoepontbijtje, maar dan waanzinnig gezond! En dankzij de vele variatiemogelijkheden
wordt het nooit eentonig.
Warme havermout (1 portie)
De basis
- 30 g havermout
- 250 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
- 2 zoetjes (type Canderel) of 1 el honing
De extra’s
- A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
- B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
(*)
Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en
alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad
gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een
nootachtige smaak heeft.
Het basisrecept
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el
honing en alle extra’s die je wil (van A en B) in een grote kom(*). Giet er 250
ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.
(*)
Wanneer je kom niet groot genoeg is, kan de havermout weleens overlopen.
De variaties
- Appeltaarthavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el
honing, alle extra’s die je wil (van A en B), 1 zoete appel in kleine blokjes gesneden en 1 kl kaneelpoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet
gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.
- Chocoladehavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el
honing, alle extra’s die je wil (van A) en 1
kl rauw cacaopoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet
gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.
Overnight oats (1 portie)
De basis
- 30 g havermout
- 125 g (soja)yoghurt natuur of (magere) plattekaas
- 125 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
- Zoetstof (in poedervorm) of 1 el honing
De extra’s
- A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
- B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
- C. Vers fruit: banaan, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, braambessen…
- D. Gedroogd fruit: dadels, abrikozen, pruimen, bananenschijfjes…
- E. Noten en/of amandelschilfers
(*)
Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en
alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad
gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een
nootachtige smaak heeft.
Het basisrecept
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g
yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en als je wil ook extra’s van B in een kom.
Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met
alle extra’s die je wil van A, C, D en E, en werk ze af met wat zoetstof of
honing.
De variaties
- Chocolade-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g
yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en 1
kl rauw cacaopoeder in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de
volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s
die je wil (vooral banaan, aardbeien en dadels zijn lekker hierbij) en werk ze
af met wat zoetstof of honing.
- Bounty-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g
yoghurt of plattekaas, 125 ml melk, 1 kl
rauw cacaopoeder en 1 el kokosschilfers
in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Werk je oats
de volgende ochtend af met wat zoetstof of honing.
Reacties
Een reactie posten