Doorgaan naar hoofdcontent

Pastasalade met asperges en haloumi

Asperges zonder eitjes, boter, hesp of zalm zijn ook lekker! Dat bewijst deze aparte pastasalade wel. Ons witte goud blijkt ook te schitteren in een mediterrane setting.

Dit is een ideaal gerechtje voor een zonovergoten dag in België. Wij luidden er alvast het buiten-etenseizoen mee in!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 120 g pasta (Kies een kleine pastasoort, zoals spirelli.)
  • 8 witte asperges
  • 1 pakje (250 g) haloumi (Cypriotische kaas die niet smelt.)
  • 50 g rucola
  • 4 el zongedroogde tomaatjes
  • Optioneel: 100 g spekjes
Dressing
  • 1 el mosterd
  • 1 el lopende honing
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Kook de pasta beetgaar in ruim gezouten water. Haal hem wanneer hij klaar is uit het water met een schuimspaan, spoel hem onder de koude kraan en laat hem uitlekken in een vergiet. Doe hem daarna in een grote kom.

2. Schil terwijl de pasta opstaat de asperges en snijd ze allemaal in drie stukken. Zorg ervoor dat het stuk met het kopje het grootst is. Dat is immers het snelst gaar, en wanneer dat stuk wat groter is, is de kooktijd dus hetzelfde. Kook de asperges beetgaar in hetzelfde water als de pasta. Bij mij duurde dat zo’n 10 minuutjes, maar aangezien ik niet getimed heb, kan je best op tijd al eens checken door met een scherp mes in het dikste stuk te steken. Laat de asperges wanneer ze klaar zijn uitlekken en een beetje afkoelen in een vergiet.

3. Bak de spekjes als je die gebruikt. Tip voor minder afwas: gebruik een grillpan, je hebt die daarna sowieso nog nodig voor de haloumi. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.

4. Maak de dressing door alle ingrediënten daarvoor te mengen. Let wel op met het zout. Zowel de haloumi als de spekjes hebben al een vrij zoute smaak.

5. Snijd de haloumi in plakjes en grill ze goudbruin in de pan.

6. Doe de spekjes en de zongedroogde tomaten bij de afgekoelde pasta en roer de dressing eronder. Meng ook de rucola en asperges door de pastasalade en werk hem af met de gegrilde haloumi.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…