Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Zalm: Russische zalmpirozjki’s

Eens iets anders met zalm. Mijn vriend en ik vonden het allebei erg geslaagd. Door het bladerdeeg is het recept natuurlijk niet zo caloriearm, maar voor heel af en toe kan het best.

Dit recept heb  ik letterlijk overgenomen uit het kookboek Zalm van Paula Ahlsén Söder, waarvan ik een tijdje geleden een review schreef. Mijn opmerkingen zet ik cursief.

Onderstaand recept is voor vijf personen, maar ik maakte het voor twee. In het recept worden veel bijgerechtjes voorgesteld. Ik heb ervoor gekozen om er wat minder bij te serveren en de zalmpirozjki’s zelf wat meer te vullen.


Wat heb je nodig (5 personen)?
  • 225 g gravad lax, zie recept blz. 10 of kant-en-klaar (Voor twee personen nam ik twee zalmhaasjes uit de diepvries.)
  • 2 eieren
  • 450 g diepvriesbladerdeeg (10 plakjes), ontdooid (Ik nam één pak bladerdeeg van 230 g, dat sneed ik in twee, waardoor ik één goedgevulde zalmpirozjki per persoon kon maken.)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olie, om te bakken
  • 200 g verse spinazie
  • 50 g verse dille, fijngehakt (Ik gebruikte 2 el dille uit de diepvries.)
  • 50 g verse bieslook, fijngehakt (Dit liet ik weg.)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Eierdooier, losgeklopt, om te glazuren
VOOR ERBIJ:
  • Sla, rode-uiringen, gekookte rode biet, augurken in plakjes, kappertjes, champignons, gebakken uitjes
  • Zure room of smetana
  • Zuurdesembrood
(Ik mengde uiringetjes van één kleine rode ui en enkele grote augurken die ik had fijngehakt onder één potje zure room. Ik bracht het sausje op smaak met peper en zout en serveerde dat bij de pirozjki’s, verder niets.)

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 225 °C. Kook de eieren 7-8 minuten en laat ze afkoelen. Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad tweemaal zo dun uit. Bak de ui en knoflook in wat olie zacht, maar niet bruin. Zet opzij om af te koelen. Roerbak de spinazie.

Verdeel de gebakken ui, knoflook en spinazie, de dille en het bieslook over het uitgerolde deeg, een hoopje op de helft van ieder plakje. Snijd de zalm in stukjes en hak de gekookte eieren fijn. Verdeel de vis en eieren ook over het deeg. Breng de vulling op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.

Bestrijk de randen van het deeg met eierdooier en vouw het deeg dicht. Eventueel kunt u de flapjes een halvemaanvorm geven. Druk de randen met een vork dicht en bestrijk de pirozjki’s geheel met eierdooier.

Bak de pirozjki’s ongeveer 25 minuten in de oven. Dien de flapjes op met bijgerechten naar keuze; zure room (eventueel Russische smetana als u het kunt krijgen) en zuurdesembrood smaken er in ieder geval heerlijk bij.

Ik gebruikte zo’n groot rond vel bladerdeeg, en dat verdeelde ik in twee. Verder heb ik het niet extra uitgerold. De spinazie deed ik bij in het potje met de gebakken ui en knoflook. Wanneer de spinazie was geslonken, roerde ik er de dille door en kruidde ik het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Bieslook gebruikte ik dus niet.

Terwijl de zalmpirosjki’s in de oven stonden, maakte ik het sausje met de zure room, zoals ik ietsje hoger heb beschreven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…