Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Zalm: Russische zalmpirozjki’s

Eens iets anders met zalm. Mijn vriend en ik vonden het allebei erg geslaagd. Door het bladerdeeg is het recept natuurlijk niet zo caloriearm, maar voor heel af en toe kan het best.

Dit recept heb  ik letterlijk overgenomen uit het kookboek Zalm van Paula Ahlsén Söder, waarvan ik een tijdje geleden een review schreef. Mijn opmerkingen zet ik cursief.

Onderstaand recept is voor vijf personen, maar ik maakte het voor twee. In het recept worden veel bijgerechtjes voorgesteld. Ik heb ervoor gekozen om er wat minder bij te serveren en de zalmpirozjki’s zelf wat meer te vullen.


Wat heb je nodig (5 personen)?
  • 225 g gravad lax, zie recept blz. 10 of kant-en-klaar (Voor twee personen nam ik twee zalmhaasjes uit de diepvries.)
  • 2 eieren
  • 450 g diepvriesbladerdeeg (10 plakjes), ontdooid (Ik nam één pak bladerdeeg van 230 g, dat sneed ik in twee, waardoor ik één goedgevulde zalmpirozjki per persoon kon maken.)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olie, om te bakken
  • 200 g verse spinazie
  • 50 g verse dille, fijngehakt (Ik gebruikte 2 el dille uit de diepvries.)
  • 50 g verse bieslook, fijngehakt (Dit liet ik weg.)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Eierdooier, losgeklopt, om te glazuren
VOOR ERBIJ:
  • Sla, rode-uiringen, gekookte rode biet, augurken in plakjes, kappertjes, champignons, gebakken uitjes
  • Zure room of smetana
  • Zuurdesembrood
(Ik mengde uiringetjes van één kleine rode ui en enkele grote augurken die ik had fijngehakt onder één potje zure room. Ik bracht het sausje op smaak met peper en zout en serveerde dat bij de pirozjki’s, verder niets.)

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 225 °C. Kook de eieren 7-8 minuten en laat ze afkoelen. Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad tweemaal zo dun uit. Bak de ui en knoflook in wat olie zacht, maar niet bruin. Zet opzij om af te koelen. Roerbak de spinazie.

Verdeel de gebakken ui, knoflook en spinazie, de dille en het bieslook over het uitgerolde deeg, een hoopje op de helft van ieder plakje. Snijd de zalm in stukjes en hak de gekookte eieren fijn. Verdeel de vis en eieren ook over het deeg. Breng de vulling op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.

Bestrijk de randen van het deeg met eierdooier en vouw het deeg dicht. Eventueel kunt u de flapjes een halvemaanvorm geven. Druk de randen met een vork dicht en bestrijk de pirozjki’s geheel met eierdooier.

Bak de pirozjki’s ongeveer 25 minuten in de oven. Dien de flapjes op met bijgerechten naar keuze; zure room (eventueel Russische smetana als u het kunt krijgen) en zuurdesembrood smaken er in ieder geval heerlijk bij.

Ik gebruikte zo’n groot rond vel bladerdeeg, en dat verdeelde ik in twee. Verder heb ik het niet extra uitgerold. De spinazie deed ik bij in het potje met de gebakken ui en knoflook. Wanneer de spinazie was geslonken, roerde ik er de dille door en kruidde ik het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Bieslook gebruikte ik dus niet.

Terwijl de zalmpirosjki’s in de oven stonden, maakte ik het sausje met de zure room, zoals ik ietsje hoger heb beschreven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri