Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Zalm: Russische zalmpirozjki’s

Eens iets anders met zalm. Mijn vriend en ik vonden het allebei erg geslaagd. Door het bladerdeeg is het recept natuurlijk niet zo caloriearm, maar voor heel af en toe kan het best.

Dit recept heb  ik letterlijk overgenomen uit het kookboek Zalm van Paula Ahlsén Söder, waarvan ik een tijdje geleden een review schreef. Mijn opmerkingen zet ik cursief.

Onderstaand recept is voor vijf personen, maar ik maakte het voor twee. In het recept worden veel bijgerechtjes voorgesteld. Ik heb ervoor gekozen om er wat minder bij te serveren en de zalmpirozjki’s zelf wat meer te vullen.


Wat heb je nodig (5 personen)?
  • 225 g gravad lax, zie recept blz. 10 of kant-en-klaar (Voor twee personen nam ik twee zalmhaasjes uit de diepvries.)
  • 2 eieren
  • 450 g diepvriesbladerdeeg (10 plakjes), ontdooid (Ik nam één pak bladerdeeg van 230 g, dat sneed ik in twee, waardoor ik één goedgevulde zalmpirozjki per persoon kon maken.)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olie, om te bakken
  • 200 g verse spinazie
  • 50 g verse dille, fijngehakt (Ik gebruikte 2 el dille uit de diepvries.)
  • 50 g verse bieslook, fijngehakt (Dit liet ik weg.)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Eierdooier, losgeklopt, om te glazuren
VOOR ERBIJ:
  • Sla, rode-uiringen, gekookte rode biet, augurken in plakjes, kappertjes, champignons, gebakken uitjes
  • Zure room of smetana
  • Zuurdesembrood
(Ik mengde uiringetjes van één kleine rode ui en enkele grote augurken die ik had fijngehakt onder één potje zure room. Ik bracht het sausje op smaak met peper en zout en serveerde dat bij de pirozjki’s, verder niets.)

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 225 °C. Kook de eieren 7-8 minuten en laat ze afkoelen. Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad tweemaal zo dun uit. Bak de ui en knoflook in wat olie zacht, maar niet bruin. Zet opzij om af te koelen. Roerbak de spinazie.

Verdeel de gebakken ui, knoflook en spinazie, de dille en het bieslook over het uitgerolde deeg, een hoopje op de helft van ieder plakje. Snijd de zalm in stukjes en hak de gekookte eieren fijn. Verdeel de vis en eieren ook over het deeg. Breng de vulling op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.

Bestrijk de randen van het deeg met eierdooier en vouw het deeg dicht. Eventueel kunt u de flapjes een halvemaanvorm geven. Druk de randen met een vork dicht en bestrijk de pirozjki’s geheel met eierdooier.

Bak de pirozjki’s ongeveer 25 minuten in de oven. Dien de flapjes op met bijgerechten naar keuze; zure room (eventueel Russische smetana als u het kunt krijgen) en zuurdesembrood smaken er in ieder geval heerlijk bij.

Ik gebruikte zo’n groot rond vel bladerdeeg, en dat verdeelde ik in twee. Verder heb ik het niet extra uitgerold. De spinazie deed ik bij in het potje met de gebakken ui en knoflook. Wanneer de spinazie was geslonken, roerde ik er de dille door en kruidde ik het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Bieslook gebruikte ik dus niet.

Terwijl de zalmpirosjki’s in de oven stonden, maakte ik het sausje met de zure room, zoals ik ietsje hoger heb beschreven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.