Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Zalm – Paula Ahlsén Söder

Dit boek nam ik een hele tijd geleden mee van het Boekenfestijn in Antwerpen. Dit is het enige kookboek dat ik toen meenam. Tussen de massa kookboeken daar, sprong de cover van dit ene boek er voor mij uit. Ik bekeek het pas echt goed in de trein naar huis. Wat was ik blij dat ik dit kookboek had meegenomen. Een superbron van inspiratie!


Indeling & inhoud

Het boek begint met een voorwoord van de Zweedse auteur en een stukje over zalm. Daarna beginnen de recepten. Eerst worden enkele basisrecepten gegeven waar daarna in meerdere recepten naar wordt verwezen. Bijvoorbeeld gravad lax, koudgerookte zalm, warmgerookte zalm en ga zo maar door. De rest van de recepten is ingedeeld in voorafjes en snacks, lunchgerechten en salades, en hoofdgerechten. Uiteraard geen dessertjes dus in dit kookboek.

 

Het boek eindigt met een register, de opsomming van alle recepten. Een klein puntje van kritiek is dat het handiger zou zijn geweest als in het register een opdeling was gemaakt op ingrediënt (bijvoorbeeld zalm met schaal- en schelpdieren, met vlees, met ei...) of soort gerecht (bijvoorbeeld brood, pasta, patatjes…).

Lay-out & foto’s

Normaal blader ik kookboeken altijd helemaal door vooraleer ik beslis om het al dan niet mee te nemen. Niet bij dit boek. Ik sloeg slechts enkele willekeurige bladzijden open en was meteen verkocht. Dit boek is zo mooi vormgegeven. Ik vind dat dit kookboek Zweden uitademt. Of toch het gevoel dat Zweden bij mij oproept: heel lichte kleuren, zachte contouren, rustige composities. Nu ja, omdat beelden meer spreken dan woorden kunnen doen…




Elk recept wordt vergezeld van een paginagrote foto. Een foto op de ene bladzijde, het recept op de bladzijde ernaast. Wat mij betreft ideaal. Hier en daar in kookboek staan ook leuke tekeningetjes. Op zich hebben ze geen functie, maar ik vind ze wel heel leuk. Bij een nieuw hoofdstuk hoort een foto in sepia. Leuke teaser van één van de recepten die je in dat hoofdstuk vindt.


Recepten & ingrediënten

Het hele kookboek bevat meer dan 70 recepten en ik wil ze allemaal maken! De meeste met kleine aanpassingen, gewoon omdat ik het niet kan laten. Maar zo heb ik het ook het liefst. De recepten in dit kookboek laten ruimte voor persoonlijke inbreng. Het zijn simpele receptjes die je makkelijk wat kan veranderen volgens je eigen smaak. De ingrediëntenlijst is kort en eenvoudig. Er wordt veel gewerkt met bekende combinaties, zoals zalm met dille, maar toch telkens op een iets andere manier dan je gewoon bent. Heel inspirerend!

De overgrote meerderheid van de recepten zijn zonder koolhydraten, dus gewoon zalm met groenten of vlees of andere vis… Heel vaak in de vorm van een salade. Dat vind ik een pluspunt aangezien inspiratie voor koken zonder koolhydraten wat mij betreft altijd welkom is.

De meeste recepten zijn voor vier personen, maar af en toe zit er een recept bij voor bijvoorbeeld vijf of acht personen. Op zich niet heel erg, maar je moet het dus wel altijd goed nakijken. Ook is het niet zo handig om de hoeveelheden van een recept voor vijf om te zetten naar bijvoorbeeld twee personen. Even getallen vind ik altijd het makkelijkst werken.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van zalm en graag experimenteert in de keuken. Of (dankzij het heel zachte prijsje) voor wie gewoon houdt van een mooi kookboek om in te bladeren.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten. Ik deel er snel eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden voor de prijs van € 12,50 (ja, echt zo weinig!)
  • Zalmtoast met gravad-laxsaus
  • Hete zalmspiesjes met peterselie en meloen
  • Zalmsalade met vijgen (het coverrecept)
  • Romige pastasalade met zalm
  • Gerookte zalm met doperwtenpuree
  • Zalmspiesjes met spek
  • Russische zalmpirozjki’s
  • Zalm met granaatappel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri