Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Zalm – Paula Ahlsén Söder

Dit boek nam ik een hele tijd geleden mee van het Boekenfestijn in Antwerpen. Dit is het enige kookboek dat ik toen meenam. Tussen de massa kookboeken daar, sprong de cover van dit ene boek er voor mij uit. Ik bekeek het pas echt goed in de trein naar huis. Wat was ik blij dat ik dit kookboek had meegenomen. Een superbron van inspiratie!


Indeling & inhoud

Het boek begint met een voorwoord van de Zweedse auteur en een stukje over zalm. Daarna beginnen de recepten. Eerst worden enkele basisrecepten gegeven waar daarna in meerdere recepten naar wordt verwezen. Bijvoorbeeld gravad lax, koudgerookte zalm, warmgerookte zalm en ga zo maar door. De rest van de recepten is ingedeeld in voorafjes en snacks, lunchgerechten en salades, en hoofdgerechten. Uiteraard geen dessertjes dus in dit kookboek.

 

Het boek eindigt met een register, de opsomming van alle recepten. Een klein puntje van kritiek is dat het handiger zou zijn geweest als in het register een opdeling was gemaakt op ingrediënt (bijvoorbeeld zalm met schaal- en schelpdieren, met vlees, met ei...) of soort gerecht (bijvoorbeeld brood, pasta, patatjes…).

Lay-out & foto’s

Normaal blader ik kookboeken altijd helemaal door vooraleer ik beslis om het al dan niet mee te nemen. Niet bij dit boek. Ik sloeg slechts enkele willekeurige bladzijden open en was meteen verkocht. Dit boek is zo mooi vormgegeven. Ik vind dat dit kookboek Zweden uitademt. Of toch het gevoel dat Zweden bij mij oproept: heel lichte kleuren, zachte contouren, rustige composities. Nu ja, omdat beelden meer spreken dan woorden kunnen doen…
Elk recept wordt vergezeld van een paginagrote foto. Een foto op de ene bladzijde, het recept op de bladzijde ernaast. Wat mij betreft ideaal. Hier en daar in kookboek staan ook leuke tekeningetjes. Op zich hebben ze geen functie, maar ik vind ze wel heel leuk. Bij een nieuw hoofdstuk hoort een foto in sepia. Leuke teaser van één van de recepten die je in dat hoofdstuk vindt.


Recepten & ingrediënten

Het hele kookboek bevat meer dan 70 recepten en ik wil ze allemaal maken! De meeste met kleine aanpassingen, gewoon omdat ik het niet kan laten. Maar zo heb ik het ook het liefst. De recepten in dit kookboek laten ruimte voor persoonlijke inbreng. Het zijn simpele receptjes die je makkelijk wat kan veranderen volgens je eigen smaak. De ingrediëntenlijst is kort en eenvoudig. Er wordt veel gewerkt met bekende combinaties, zoals zalm met dille, maar toch telkens op een iets andere manier dan je gewoon bent. Heel inspirerend!

De overgrote meerderheid van de recepten zijn zonder koolhydraten, dus gewoon zalm met groenten of vlees of andere vis… Heel vaak in de vorm van een salade. Dat vind ik een pluspunt aangezien inspiratie voor koken zonder koolhydraten wat mij betreft altijd welkom is.

De meeste recepten zijn voor vier personen, maar af en toe zit er een recept bij voor bijvoorbeeld vijf of acht personen. Op zich niet heel erg, maar je moet het dus wel altijd goed nakijken. Ook is het niet zo handig om de hoeveelheden van een recept voor vijf om te zetten naar bijvoorbeeld twee personen. Even getallen vind ik altijd het makkelijkst werken.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van zalm en graag experimenteert in de keuken. Of (dankzij het heel zachte prijsje) voor wie gewoon houdt van een mooi kookboek om in te bladeren.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten. Ik deel er snel eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden voor de prijs van € 12,50 (ja, echt zo weinig!)
  • Zalmtoast met gravad-laxsaus
  • Hete zalmspiesjes met peterselie en meloen
  • Zalmsalade met vijgen (het coverrecept)
  • Romige pastasalade met zalm
  • Gerookte zalm met doperwtenpuree
  • Zalmspiesjes met spek
  • Russische zalmpirozjki’s
  • Zalm met granaatappel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.