Dit boek nam ik een hele tijd geleden
mee van het Boekenfestijn in Antwerpen. Dit is het enige kookboek dat ik toen
meenam. Tussen de massa kookboeken daar, sprong de cover van dit ene boek er
voor mij uit. Ik bekeek het pas echt goed in de trein naar huis. Wat was ik
blij dat ik dit kookboek had meegenomen. Een superbron van inspiratie!
Indeling & inhoud
Het boek begint met een voorwoord van de
Zweedse auteur en een stukje over zalm. Daarna beginnen de recepten. Eerst
worden enkele basisrecepten gegeven waar daarna in meerdere recepten naar wordt
verwezen. Bijvoorbeeld gravad lax, koudgerookte zalm, warmgerookte zalm en ga
zo maar door. De rest van de recepten is ingedeeld in voorafjes en snacks,
lunchgerechten en salades, en hoofdgerechten. Uiteraard geen dessertjes dus in
dit kookboek.
Het boek eindigt met een register, de
opsomming van alle recepten. Een klein puntje van kritiek is dat het handiger
zou zijn geweest als in het register een opdeling was gemaakt op ingrediënt
(bijvoorbeeld zalm met schaal- en schelpdieren, met vlees, met ei...) of soort
gerecht (bijvoorbeeld brood, pasta, patatjes…).
Lay-out & foto’s
Normaal blader ik kookboeken altijd
helemaal door vooraleer ik beslis om het al dan niet mee te nemen. Niet bij dit
boek. Ik sloeg slechts enkele willekeurige bladzijden open en was meteen
verkocht. Dit boek is zo mooi vormgegeven. Ik vind dat dit kookboek Zweden
uitademt. Of toch het gevoel dat Zweden bij mij oproept: heel lichte kleuren,
zachte contouren, rustige composities. Nu ja, omdat beelden meer spreken dan
woorden kunnen doen…
Elk recept wordt vergezeld van een
paginagrote foto. Een foto op de ene bladzijde, het recept op de bladzijde
ernaast. Wat mij betreft ideaal. Hier en daar in kookboek staan ook leuke
tekeningetjes. Op zich hebben ze geen functie, maar ik vind ze wel heel leuk.
Bij een nieuw hoofdstuk hoort een foto in sepia. Leuke teaser van één van de recepten die je in dat hoofdstuk vindt.
Recepten & ingrediënten
Het hele kookboek bevat meer dan 70
recepten en ik wil ze allemaal maken! De meeste met kleine aanpassingen, gewoon
omdat ik het niet kan laten. Maar zo heb ik het ook het liefst. De recepten in
dit kookboek laten ruimte voor persoonlijke inbreng. Het zijn simpele receptjes
die je makkelijk wat kan veranderen volgens je eigen smaak. De ingrediëntenlijst
is kort en eenvoudig. Er wordt veel gewerkt met bekende combinaties, zoals zalm
met dille, maar toch telkens op een iets andere manier dan je gewoon bent. Heel
inspirerend!
De
overgrote meerderheid van de recepten zijn zonder koolhydraten, dus gewoon zalm
met groenten of vlees of andere vis… Heel vaak in de vorm van een salade. Dat
vind ik een pluspunt aangezien inspiratie voor koken zonder koolhydraten wat mij betreft altijd welkom is.
De meeste recepten zijn voor vier personen, maar af en toe zit er een recept bij voor bijvoorbeeld vijf of acht personen. Op zich niet heel erg, maar je moet het dus wel altijd goed nakijken. Ook is het niet zo handig om de hoeveelheden van een recept voor vijf om te zetten naar bijvoorbeeld twee personen. Even getallen vind ik altijd het makkelijkst werken.
De meeste recepten zijn voor vier personen, maar af en toe zit er een recept bij voor bijvoorbeeld vijf of acht personen. Op zich niet heel erg, maar je moet het dus wel altijd goed nakijken. Ook is het niet zo handig om de hoeveelheden van een recept voor vijf om te zetten naar bijvoorbeeld twee personen. Even getallen vind ik altijd het makkelijkst werken.
aMuse ♥ ?
Ja! Dit boek is een aanrader voor
iedereen die houdt van zalm en graag experimenteert in de keuken. Of (dankzij
het heel zachte prijsje) voor wie gewoon houdt van een mooi kookboek om in te
bladeren.
Dit zijn enkele van mijn favoriete
recepten. Ik deel er snel eentje van op
m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste
boekhandels of online vinden voor de prijs van € 12,50 (ja, echt zo weinig!)
- Zalmtoast met gravad-laxsaus
- Hete zalmspiesjes met peterselie en meloen
- Zalmsalade met vijgen (het coverrecept)
- Romige pastasalade met zalm
- Gerookte zalm met doperwtenpuree
- Zalmspiesjes met spek
- Russische zalmpirozjki’s
- Zalm met granaatappel
Reacties
Een reactie posten