Vitamine A is belangrijk voor de ogen
(zorgt ervoor dat onze ogen zich aan het donker kunnen aanpassen), de voortplanting
en het immuunsysteem.
Ze zorgt voor sterke botten, gezond tandvlees en een sterke, gezonde
haardos.
Verder helpt ze bij het bestrijden van virussen en staat ze samen met vitamine B2 en
ijzer in voor de vorming van rode bloedcellen. Doordat vitamine A een
sterke antioxidant is, zorgt ze voor een goede huid.
Je krijgt niet snel te veel vitamine A
binnen wanneer je ‘normaal’ eet. Je moet enkel opletten met vitamine
A-supplementen. Het lichaam kan een teveel aan vitamine A niet kwijt, en dat
kan schadelijk zijn voor de lever, de botten of je ongeboren kindje wanneer je
zwanger bent.
Dierlijke bronnen? Vitamine A
zit in lever
(van vlees, kip en vis), vette vis en in zuivelproducten (eieren, kaas en yoghurt).
Plantaardige bronnen? Er
zijn geen plantaardige bronnen van vitamine A. Gelukkig kan het lichaam de
vitamine zelf aanmaken uit carotenoïden, dat zijn de voedingsstoffen die
groente en fruit hun gele, oranje of rode kleur geven (en die bovendien
kankerbestrijdend zijn!). Denk aan paprika, pompoen, maïs, tomaat, wortel en zoete aardappel of abrikoos, mango, meloen, papaja en perzik. Enkele uitzonderingen
door hun groene kleur zijn avocado, boerenkool, broccoli, erwtjes en spinazie.
Deze samenvatting is gebaseerd op het
boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten