Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor jezelf: salade met meloen en ham

Doordat mijn vriend elke week wel een paar avonden moet werken in een restaurant – en hij daar dan ook eet – moet ik vaak koken voor mezelf. Nu ja, ‘koken’… Hoewel ik ontzettend graag keukenprinses (vind jij ook niet dat dat een werkwoord zou moeten zijn?) houd ik er niet van om lang in de keuken te staan ‘gewoon’ voor mezelf. Maar ik wil dan weer wél gezond en lekker eten. Een persoonlijke uitdaging waarin ik heel goed slaag. Ook wanneer ik alleen ben, eet ik altijd vers, ga ik nooit iets afhalen en zijn kant-en-klare dingen geen optie.

Wanneer ik afgelopen weekend deze salade in elkaar flanste voor mezelf, bedacht ik me plots dat ik van koken voor één persoon best een nieuwe categorie op m’n blog kon maken. Het is de perfecte noemer voor receptjes die de naam ‘recept’ eigenlijk niet eens waardig zijn, maar waarvan het ook zonde zou zijn om ze niet te delen. Je weet immers maar nooit dat sommige mensen nog niet op het idee zijn gekomen…


Wat heb je nodig (1 persoon)?
  • Sla (Een mengeling met rucola is mijn favoriet.)
  • ½ meloen (Galiameloen, cavaillon,… Wat je lekker vindt!)
  • 4-5 sneetjes gerookte ham
  • 1 bolletje mozzarella
  • ½ citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Optioneel: 2 el zongedroogde tomaatjes
Wat moet je doen?
1. Haal de schil van de meloen. Dat gaat het makkelijkst door de halve meloen nog eens in vier te verdelen en van die partjes het vruchtvlees uit de schil te snijden. Snijd de meloen in hapklare stukken.

2. Snijd of trek de reepjes ham in stukjes en doe hetzelfde met de mozzarella.

3. Schik de sla op je bord, verdeel er de meloen, ham, mozzarella en eventueel wat zongedroogde tomaatjes over. Besprenkel de salade met olijfolie en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout.

Voor mij is deze salade op zich vullend genoeg, maar als je veel honger hebt, is wat brood er lekker bij.

De andere helft van de meloen is trouwens een lekkere snack voor één van de volgende dagen. Of je kan er – zoals ik – natuurlijk nog eens dezelfde salade mee maken!

Reacties

  1. Oh leuke nieuwe rubriek! Ik moet tegenwoordig ook vaak voor mijzelf koken (vriend kan warm eten op het werk) en ik kook dan vaak een portie waar ik direct twee à drie dagen van kan eten (al naargelang de goesting vries ik die extra portie in of eet ik ze direct de dag erna op). Maar zoals je zegt, als het enkel voor jezelf is, wil je daar dan niet zoveel tijd insteken. Dus ik volg dit zeker mee, want inspiratie is altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Leuk dat er nog mensen zijn die denken zoals ik op dat gebied. :-)

      Verwijderen
  2. Leuke categorie! Alle tips voor gezonde maaltijden voor 1 persoon zijn meer dan welkom!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.