Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Koken met quinoa: kipsalade

Via mijn blogstatistieken kan ik zien dan recepten met quinoa goed in de smaak vallen. Zelf heb ik er al vier bedacht en gedeeld, en dit van Rena Patten (lees hier mijn review over haar kookboek) is zeker en vast een vijfde plek waardig. Ik kon het niet laten en heb hier en daar wel iets veranderd in de bereidingswijze. In gewone letters staat wat het recept exact voorschrijft, onderaan cursief beschrijf ik hoe ik het heb gedaan.

Onderstaand recept is voor vier personen, maar ik maakte het voor twee. Al heb ik niet gewoon alles gehalveerd. Cursief naast de ingrediënten vind je de hoeveelheden die ik heb gehanteerd. Zo kan je kiezen welke instructies je volgt.



Wat heb je nodig (4 personen)? 
  • 2 kipfilets (Voor 2 personen nam ik 1 kipfilet.)
  • Olie, voor het bestrijken (Kon ik weglaten doordat ik de kip anders heb klaargemaakt dan in het recept staat.)
  • 170 g quinoa, afgespoeld en uitgelekt (Voor 2 personen nam ik – zoals ik steeds doe – 125 g quinoa.)
  • 5 dl kippenbouillon of water (Ik nam 5 dl kippenbouillon, wat wil zeggen: 5 dl water met 1 kippenbouillonblokje.)
  • 3 el vers gehakte peterselie (Ik gebruikte peterselie uit de diepvries.)
  • 2 el fijn geknipt bieslook (Liet ik weg.)
  • 1 tl vers gehakte rozemarijn (Ik koos voor 1 tl gedroogde rozemarijn.)
  • 20 zwarte kalamataolijven, ontpit en gehalveerd
  • 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd (Ik gebruikte 2 gewone tomaten.)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 flinke schep mierikswortelsaus (Ik gebruikte 1 tl.)
  • Zout en peper
Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Bestrijk de kipfilets met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven, bekleed ze met aluminiumfolie en laat staan.

Doe de quinoa met de bouillon of het water in een kleine pan en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken, tot al het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa volledig afkoelen.

Doe de quinoa in een slakom. Trek de kip met twee vorken in stukjes en doe die met de peterselie, het bieslook, de rozemarijn en olijven in een kom. Knijp zachtjes de zaadjes uit de cherrytomaten en doe de tomaten in de kom.

Klop de azijn, olijfolie en mierikswortelsaus met wat zout en peper door elkaar. Giet de dressing over de salade, meng goed en dien op.


Wanneer je dit gerecht wil maken zoals ik het heb gedaan, moet je beginnen met de kip in 15 minuten gaar te koken in 5 dl kippenbouillon. Op die manier krijgt de bouillon een extra lekkere smaak en is de kip supersappig. Als de kip gaar is, mag ze uit de bouillon en mag de quinoa erin, samen met de gedroogde rozemarijn. Wanneer de quinoa alle bouillon heeft opgenomen (na zo’n kleine 20 minuten), is hij gaar.

Terwijl de quinoa opstaat, kan je de tomaten ontvellen en in blokjes snijden en de olijven grof hakken. De kip mag in beetgare stukjes worden gesneden of getrokken. En ook de dressing kan je al maken: meng daarvoor de olijfolie, balsamicoazijn en mierikswortel goed door elkaar, en kruid met peper en zout.

Schep de gare quinoa in een kom. Doe alle andere ingrediënten erbij, overgiet met de dressing, vergeet ook de peterselie niet, en meng alles.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.