Mindy Fox zegt over deze
salade dat je hem op verschillende manieren kan serveren: bij een groene
salade, in een pitabroodje, op crackers of geroosterd brood. Helemaal waar.
Maar mijn vriend had zin in couscous, dus maakte ik er een couscoussalade van.
Eerst geef ik het recept
zoals het in het kookboek staat. Onderaan lees je wat ik ervan heb gemaakt. En
wil je mijn review over het boek zelf nog eens lezen? Klik dan hier!
Wat heb je nodig (6 personen)?
- 70 g ongezouten pistachenootjes
- 2 grote rode uien, in ringen van 5 mm dik
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2 knoflooktenen
- 8 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels vers citroensap
- 600 g gebraden kip, uit elkaar gehaald
- 340 g witlof
- 115 g veldsla
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor tot 200 °C met een ovenrek in het midden. Leg de pistachenootjes op een bakplaat en rooster ze ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin en geurig. Laat helemaal afkoelen, houd 2 eetlepels apart en hak de rest fijn in een keukenmachine.
Leg bakpapier op een bakplaat. Meng de
uien met 2 eetlepels olie, zout en peper in een grote kom. Leg de uien in één
laag op de bakplaat en bak ze in 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat
afkoelen op een rooster.
Snijd de knoflook in plakjes op een
snijplank en meng deze met de zijkant van een groot mes met zout tot een pasta.
Doe de knoflookpasta met de gehakte pistachenootjes, mayonaise, 1 eetlepel
citroensap en 1 eetlepel olie in een kom en meng goed door elkaar. Doe de kip
erbij en bedek deze met het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de witlof in plakjes van 1 cm.
Meng deze in een kom met de uien, veldsla en de rest van het citroensap en
olie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groen-witte salade over 6
borden en schep hierop de kipsalade. Hak de resterende 2 eetlepels
pistachenootjes grof en bestrooi de salade hiermee.
aMuse’s versie (2 personen)
- 2 kipfilets
- 2 stronkjes witloof
- 1 rode ui
- Olijfolie
- 125 g couscous
Pistache-aioli
- 2 eieren
- 1 el mosterd
- 250 ml maïsolie
- ½ citroen
- 2 teentjes knoflook
- 50 g pistachenootjes
- Peper en zout
1.
Rooster de pistachenootjes in een antikleefpan zonder vetstof. Blijf erbij,
want dat duurt maar een paar minuutjes. Pel ondertussen de rode ui en snijd hem
in halve ringen. Haal de geroosterde pistachenootjes uit de pan en bak de uien
erin, wel in wat olijfolie nu.
2. Leg de
kipfilets – zonder vetstof – tussen een grill of in een grillpan. Terwijl die
aan het garen zijn (zo’n 20 minuutjes) kan je de pistache-aioli alvast maken.
3. Breek de eitjes in de smalste maatbeker waar je staafmixer in past.
Schep de mosterd erbij. Mix de eieren en mosterd, en
voeg in een dun straaltje de maïsolie toe tot je een egale mayonaise
krijgt. Pel de teentjes knoflook en doe die bij in de maatbeker, net als de
pistachenootjes (houd er enkele apart voor de afwerking), het sap van een halve
citroen, en wat peper en zout. Mix alles tot een homogene pistache-aioli.
4. Doe
de couscous in een kom en giet er kokend water over tot hij net onderstaat.
Laat de couscous zo’n 5 minuutjes wellen. Snijd de gare kipfilets in stukjes en
meng er wat van de pistache-aioli onder. Versnipper de witloofstronkjes.
Reacties
Een reactie posten