Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Salade: gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde ui

Mindy Fox zegt over deze salade dat je hem op verschillende manieren kan serveren: bij een groene salade, in een pitabroodje, op crackers of geroosterd brood. Helemaal waar. Maar mijn vriend had zin in couscous, dus maakte ik er een couscoussalade van.

Eerst geef ik het recept zoals het in het kookboek staat. Onderaan lees je wat ik ervan heb gemaakt. En wil je mijn review over het boek zelf nog eens lezen? Klik dan hier!



Wat heb je nodig (6 personen)?
  • 70 g ongezouten pistachenootjes
  • 2 grote rode uien, in ringen van 5 mm dik
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 knoflooktenen
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 600 g gebraden kip, uit elkaar gehaald
  • 340 g witlof
  • 115 g veldsla
Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor tot 200 °C met een ovenrek in het midden. Leg de pistachenootjes op een bakplaat en rooster ze ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin en geurig. Laat helemaal afkoelen, houd 2 eetlepels apart en hak de rest fijn in een keukenmachine.

Leg bakpapier op een bakplaat. Meng de uien met 2 eetlepels olie, zout en peper in een grote kom. Leg de uien in één laag op de bakplaat en bak ze in 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Snijd de knoflook in plakjes op een snijplank en meng deze met de zijkant van een groot mes met zout tot een pasta. Doe de knoflookpasta met de gehakte pistachenootjes, mayonaise, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olie in een kom en meng goed door elkaar. Doe de kip erbij en bedek deze met het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de witlof in plakjes van 1 cm. Meng deze in een kom met de uien, veldsla en de rest van het citroensap en olie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groen-witte salade over 6 borden en schep hierop de kipsalade. Hak de resterende 2 eetlepels pistachenootjes grof en bestrooi de salade hiermee.

aMuse’s versie (2 personen)
  • 2 kipfilets
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 rode ui
  • Olijfolie
  • 125 g couscous
Pistache-aioli
  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 250 ml maïsolie
  • ½ citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g pistachenootjes
  • Peper en zout

1. Rooster de pistachenootjes in een antikleefpan zonder vetstof. Blijf erbij, want dat duurt maar een paar minuutjes. Pel ondertussen de rode ui en snijd hem in halve ringen. Haal de geroosterde pistachenootjes uit de pan en bak de uien erin, wel in wat olijfolie nu.

2. Leg de kipfilets – zonder vetstof – tussen een grill of in een grillpan. Terwijl die aan het garen zijn (zo’n 20 minuutjes) kan je de pistache-aioli alvast maken.

3. Breek de eitjes in de smalste maatbeker waar je staafmixer in past. Schep de mosterd erbij. Mix de eieren en mosterd, en voeg in een dun straaltje de maïsolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de teentjes knoflook en doe die bij in de maatbeker, net als de pistachenootjes (houd er enkele apart voor de afwerking), het sap van een halve citroen, en wat peper en zout. Mix alles tot een homogene pistache-aioli.

4. Doe de couscous in een kom en giet er kokend water over tot hij net onderstaat. Laat de couscous zo’n 5 minuutjes wellen. Snijd de gare kipfilets in stukjes en meng er wat van de pistache-aioli onder. Versnipper de witloofstronkjes.

5. Schep de couscous in twee kommetjes en verdeel het witloof erover. Schep de kip erop en werk af met de rode uiringen en de apart gehouden geroosterde pistachenoten. Serveer de rest van de pistache-aioli erbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.