Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Koken met quinoa – Rena Patten

Ondertussen zijn er al heel wat kookboeken gewijd aan het Zuid-Amerikaanse supergraan. Het liefst zou ik ze allemaal hebben, maar omdat ik dat er een beetje over vond gaan, heb ik er van mezelf eentje moeten kiezen. Dit is het geworden, en in deze review leg ik uit waarom.


Indeling & inhoud

Het boek begint met een beknopte uitleg over wat quinoa precies is: het zaad van een plant – Chenopodium quinoa – die verwant is aan spinazie. Quinoa bevat alle negen aminozuren en eiwitten die net zo compleet zijn als die in melk. Daarnaast barst het van de vitaminen en mineralen: vitamine B6, vitamine E, calcium (meer dan in koemelk!), fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, niacine, riboflavine, thiamine, zink… Van alle granen is het gehalte aan koolhydraten het laagst bij quinoa.

Er wordt ook uitgelegd welke varianten er allemaal zijn en op welke manieren je quinoa kan klaarmaken. Heel fijn voor inspiratie. Tot nu toe maakte ik quinoa eigenlijk altijd klaar zoals rijst (1 deel quinoa – 2 delen water of bouillon), maar door dit boek begint het wel te kriebelen om eens te experimenteren met andere bereidingswijzen.


 De recepten in het boek zijn ingedeeld in 8 categorieën, wat mij betreft een goede mix.
 • Soep
 • Brood en pasta
 • Salades
 • Vegetarisch
 • Vlees
 • Gevogelte
 • Zeevruchten
 • Zoete gerechten
Aan het begin van elk hoofdstuk staat een opsomming van alle gerechten in dat hoofdstuk met de bladzijde erbij, handig! En aan het eind van het boek worden alle recepten nog eens opgesomd in alfabetische volgorde, 90 in totaal.


Lay-out & foto’s

De foto’s zijn paginagroot en zien er ontzettend smakelijk uit. Wel jammer is dat er niet van elk recept een foto is. Recepten waar geen foto bijstaat, gaan vaak wat ‘verloren’ in het boek. Ze spreken minder aan omdat je zelf moeite moet doen om je voor te stellen hoe het eruit zou zien. Dat is jammer omdat ook de recepten zonder foto volgens mij best wel wat aandacht verdienen, bijvoorbeeld de kruidige kiptajine met abrikozen en amandelen of de kerstkalkoen met varkensvlees en cranberry’s.


 De meeste recepten beginnen met één of enkele zinnetjes uitleg. Dat kan een tip zijn over iets in het recept, bv. iets dat je kan vervangen door iets anders, of gewoon een bedenking van de auteur. Ik houd wel van zulke persoonlijke toevoegingen in een kookboek.


Recepten & ingrediënten

Alle recepten draaien uiteraard rond quinoa. Dat kan gewone quinoa zijn, quinoavlokken, quinoameel… De meeste recepten bevatten een redelijke hoeveelheid ingrediënten en de meeste daarvan zijn heel ‘normaal’ en goed vindbaar. Dat vind ik belangrijk, dat je voor één recept niet een heleboel dingen moet aanschaffen die je amper kan vinden en die je daarna nooit meer gebruikt.


Niet alle recepten zijn voor eenzelfde aantal personen. Sommige zijn voor 2, andere voor 4 of 6, je hebt er ook 2-4, 4-6, 6-8, zelfs 10-12. Het was wellicht handiger geweest als alle recepten voor ongeveer eenzelfde aantal personen waren geweest. Al is dat maar een heel klein minpuntje. Je moet gewoon goed opletten.

Heel veel van de recepten zou ik zo maken, andere zijn leuk als inspiratie. Het boek toont echt dat je met quinoa heel wat kanten uitkan.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van quinoa en inspiratie wil om ‘het moedergraan’ op verschillende manieren te gebruiken.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten. Ik deel er snel eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden voor € 17,99.
 • Kipsalade (het coverrecept)
 • Gegratineerde groenten
 • Ovenschotel met zoete aardappel en courgette
 • Curry met mango, zoete aardappel en tomaten
 • Lamsvlees met granaatappel, munt en noten
 • Quiche met erwten, ham en munt
 • Romige kaneelpudding

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.