Dit is één van de drie kookboeken die ik
kocht op het Boekenfestijn in Antwerpen vorige maand. Naarmate de temperaturen
stijgen krijg ik meer en meer zin in slaatjes. Van thuis uit heb ik geleerd dat
dat zo hoort. Mijn moeder grijpt elk excuus aan om niet te hoeven koken. ‘Het
is te warm’ was één van haar meest geldige. ‘Het is zaterdag’ was bijvoorbeeld
ook zo’n reden.
In ieder geval, tijdens de zomermaanden
schotelde mijn moeder mij ‘koude plat’ voor tot de sla, komkommer en tomaten mijn
oren uitkwamen. Veel verder dan de combinatie van die groentjes kwam zij immers
niet. Had zij dit boek toen maar gehad. Mindy Fox toont namelijk dat er veel
meer onder de groentjeshemel is om een salade mee te maken….
Indeling & inhoud
Het boek begint met een woordje uitleg
van de auteur. Mindy Fox, die ook schrijft voor het tijdschrift La Cucina Italiana vertelt waarom zij een
heel boek aan salades wijdt.
De beste salades doen je alle ‘gezondheidsadviezen’ vergeten en laten je vooral genieten van het bereiden en het opeten van een mooi, gezond en bijzonder seizoensgerecht.
Ze geeft algemene tips voor ‘een
geweldige salade’ en schrijft welk keukengerief onmisbaar is om bijzondere
salades mee te maken. Die stukjes vind ik het minste van het hele boek
aangezien ik er zelf niets uithaal. Uiteraard moet je sla met zachtheid
behandelen en heb je een grote kom nodig om een salade in te mengen.
Snel over naar de recepten zelf! Die
zijn opgedeeld in deze 7 hoofdstukken:
- Eenvoudige salades om te combineren
- Bladsalades
- Eieren, aardappels & pasta
- Groenten & granen
- Vis
- Wild & gevogelte
- Vlees
Elk hoofdstuk begint met een mooi
voorblad met daarop de titel.
Na het laatste hoofdstuk staan wat –
vooral Nederlandse – websites opgesomd waar je bepaalde ingrediënten van goede
kwaliteit kan krijgen, zoals Aziatische producten, honing, Spaanse producten,
specerijen …
Het boek eindigt met een register waarin
de recepten staan opgedeeld volgens ingrediënt, in alfabetische volgorde. Eerst
staan dus alle recepten met aardappels, dan met amandelen, ansjovis, appel… In
totaal staan er 100 recepten in dit kookboek.
Lay-out & foto’s
Bij de meeste recepten staat een foto, meestal
is die paginagroot, maar soms staat er ook nog tekst op de fotopagina. Ik zou
het liefst hebben dat bij elk recept een hele grote foto staat, maar dat is
volgens mij in (bijna) geen enkel kookboek het geval. De foto’s zijn heel licht
en aantrekkelijk. Eigenlijk is dat in de meeste van mijn kookboeken wel zo
omdat ik heel hard selecteer op foto’s. Wanneer ik een kookboek opensla en de
foto’s mij niet meteen aanspreken, doe ik het onverbiddelijk terug dicht en mag
het niet mee naar huis.
Ook de lay-out van de recepten vind ik
heel aantrekkelijk. Onder de grote titel staat een kleine persoonlijke
inleiding van de auteur (vind ik altijd een ontzettend leuk extraatje!). De
ingrediënten zijn vetgedrukt en de recepten zelf zijn opgedeeld in korte alinea’s.
Doorheen het boek staan kadertjes met leuke tips of weetjes.
Recepten & ingrediënten
Hoewel het allemaal salades zijn, vind
ik de recepten toch heel divers. Het boek bewijst dat salades helemaal niet
saai of eentonig hoeven te zijn. De meeste salades in dit boek zijn
hoofdgerechten, maar er staan ook voor- en bijgerechten in. Er staan koude,
lauwe en warme salades in, vegetarische salades, salades met vlees of vis, met
en zonder koolhydraten, met fruit, met en zonder sla… Noem maar op!
De meeste recepten zijn voor vier
personen, maar je hebt er ook voor vier tot zes. De meeste ingrediënten zijn
heel gewoon. Enkele uitzonderingen zijn Aleppo-peper, gerookt zeezout, ricotta
salata (gezouten ricotta die ‘vast’ is en je dus kan snijden), freekeh (een
graan uit het Midden-Oosten) en sumac (een citroenachtig kruid). Maar zo leer
je natuurlijk nieuwe dingen kennen, wat alleen maar leuk is.
Het enige nadeel aan de recepten is dat in
de ingrediëntenlijst alle groenten staan uitgedrukt in grammen. Bijvoorbeeld 80
g rode ui, 340 g aubergine, 450 g tomaten. Mij zegt dat absoluut niets. Ik heb
veel liever aantallen.
aMuse ♥ ?
Ja! Dit boek is een aanrader voor wie graag
veel verschillende salades uitprobeert. Dit zijn enkele van mijn favoriete
recepten.
- Waterkers, avocado en grapefruit met dragon-sjalotvinaigrette
- Rucola, pompoen en groene asperges met een eitje
- Tabouleh met venkel en druiven
- Sobanoedels met kip en limoen
- Gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde rode ui
- Porchetta met rucola, druiven en amandelen
Morgen deel
ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in
de meeste boekhandels of online vinden. Ik betaalde slechts € 9,95 op het
Boekenfestijn. Maar normaal ligt de prijs iets hoger.
Reacties
Een reactie posten