Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Salade – Mindy Fox

Dit is één van de drie kookboeken die ik kocht op het Boekenfestijn in Antwerpen vorige maand. Naarmate de temperaturen stijgen krijg ik meer en meer zin in slaatjes. Van thuis uit heb ik geleerd dat dat zo hoort. Mijn moeder grijpt elk excuus aan om niet te hoeven koken. ‘Het is te warm’ was één van haar meest geldige. ‘Het is zaterdag’ was bijvoorbeeld ook zo’n reden.

In ieder geval, tijdens de zomermaanden schotelde mijn moeder mij ‘koude plat’ voor tot de sla, komkommer en tomaten mijn oren uitkwamen. Veel verder dan de combinatie van die groentjes kwam zij immers niet. Had zij dit boek toen maar gehad. Mindy Fox toont namelijk dat er veel meer onder de groentjeshemel is om een salade mee te maken….


Indeling & inhoud

Het boek begint met een woordje uitleg van de auteur. Mindy Fox, die ook schrijft voor het tijdschrift La Cucina Italiana vertelt waarom zij een heel boek aan salades wijdt.
De beste salades doen je alle ‘gezondheidsadviezen’ vergeten en laten je vooral genieten van het bereiden en het opeten van een mooi, gezond en bijzonder seizoensgerecht.
Ze geeft algemene tips voor ‘een geweldige salade’ en schrijft welk keukengerief onmisbaar is om bijzondere salades mee te maken. Die stukjes vind ik het minste van het hele boek aangezien ik er zelf niets uithaal. Uiteraard moet je sla met zachtheid behandelen en heb je een grote kom nodig om een salade in te mengen.


Snel over naar de recepten zelf! Die zijn opgedeeld in deze 7 hoofdstukken:
 • Eenvoudige salades om te combineren
 • Bladsalades
 • Eieren, aardappels & pasta
 • Groenten & granen
 • Vis
 • Wild & gevogelte
 • Vlees
 Elk hoofdstuk begint met een mooi voorblad met daarop de titel.


Na het laatste hoofdstuk staan wat – vooral Nederlandse – websites opgesomd waar je bepaalde ingrediënten van goede kwaliteit kan krijgen, zoals Aziatische producten, honing, Spaanse producten, specerijen

Het boek eindigt met een register waarin de recepten staan opgedeeld volgens ingrediënt, in alfabetische volgorde. Eerst staan dus alle recepten met aardappels, dan met amandelen, ansjovis, appel… In totaal staan er 100 recepten in dit kookboek.

Lay-out & foto’s

Bij de meeste recepten staat een foto, meestal is die paginagroot, maar soms staat er ook nog tekst op de fotopagina. Ik zou het liefst hebben dat bij elk recept een hele grote foto staat, maar dat is volgens mij in (bijna) geen enkel kookboek het geval. De foto’s zijn heel licht en aantrekkelijk. Eigenlijk is dat in de meeste van mijn kookboeken wel zo omdat ik heel hard selecteer op foto’s. Wanneer ik een kookboek opensla en de foto’s mij niet meteen aanspreken, doe ik het onverbiddelijk terug dicht en mag het niet mee naar huis.


Ook de lay-out van de recepten vind ik heel aantrekkelijk. Onder de grote titel staat een kleine persoonlijke inleiding van de auteur (vind ik altijd een ontzettend leuk extraatje!). De ingrediënten zijn vetgedrukt en de recepten zelf zijn opgedeeld in korte alinea’s. Doorheen het boek staan kadertjes met leuke tips of weetjes.


Recepten & ingrediënten

Hoewel het allemaal salades zijn, vind ik de recepten toch heel divers. Het boek bewijst dat salades helemaal niet saai of eentonig hoeven te zijn. De meeste salades in dit boek zijn hoofdgerechten, maar er staan ook voor- en bijgerechten in. Er staan koude, lauwe en warme salades in, vegetarische salades, salades met vlees of vis, met en zonder koolhydraten, met fruit, met en zonder sla… Noem maar op!


De meeste recepten zijn voor vier personen, maar je hebt er ook voor vier tot zes. De meeste ingrediënten zijn heel gewoon. Enkele uitzonderingen zijn Aleppo-peper, gerookt zeezout, ricotta salata (gezouten ricotta die ‘vast’ is en je dus kan snijden), freekeh (een graan uit het Midden-Oosten) en sumac (een citroenachtig kruid). Maar zo leer je natuurlijk nieuwe dingen kennen, wat alleen maar leuk is.

Het enige nadeel aan de recepten is dat in de ingrediëntenlijst alle groenten staan uitgedrukt in grammen. Bijvoorbeeld 80 g rode ui, 340 g aubergine, 450 g tomaten. Mij zegt dat absoluut niets. Ik heb veel liever aantallen.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor wie graag veel verschillende salades uitprobeert. Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten. 
 • Waterkers, avocado en grapefruit met dragon-sjalotvinaigrette
 • Rucola, pompoen en groene asperges met een eitje
 • Tabouleh met venkel en druiven
 • Sobanoedels met kip en limoen
 • Gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde rode ui
 • Porchetta met rucola, druiven en amandelen
Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden. Ik betaalde slechts € 9,95 op het Boekenfestijn. Maar normaal ligt de prijs iets hoger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.