Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B1-recept: maiale tonnato

Gisteren vertelde ik waarom vitamine B1 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de B1-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Het is een variant op de Italiaanse klassieker vitello tonnato, maar dan met varkensvlees (‘maiale in het Italiaans). Superlekker – al zeg ik het zelf – en ideaal voor studenten aangezien vitamine B1 een positieve invloed heeft op het geheugen. Onthoud dit receptje dus maar goed!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 400 g mager varkensvlees, bv. varkensgebraad of varkenshaasje (Boordevol vitamine B1!)
  • 50 g rucola (Boordevol vitamine B1!)
  • 150 g diepvrieserwtjes (Boordevol vitamine B1!)
  • 120 g volkorenpasta (Je neemt best een kleine pastasoort, zoals spirelli of penne. – Boordevol vitamine B1!)
  • 2 el kappertjes (Die vergat ik zelf eventjes, waardoor ze niet op de foto bovenaan staan.)
  • Optioneel: 1 kruidenbouillonblokje
Avocado-tonnatosaus
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 200-250 ml zonnebloemolie
  • 1 avocado (Boordevol vitamine B1!)
  • ½ citroen
  • 1 blikje (200 g) tonijn
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Kook het varkensvlees in 15-20 minuten gaar. Voeg eventueel een kruidenbouillonblokje toe aan het kookwater voor extra smaak.

2. Maak ondertussen de avocado-tonnatosaus. Breek het ei in de smalste maatbeker waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd gedurende enkele seconden en voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de maatbeker, net als het sap van een vierde citroen, wat peper en zout. Mix alles tot een homogene avocadomayonaise. (*) Doe nu het blikje tonijn (zonder het extra vocht!) erbij en mix tot je een gladde tonnatosaus krijgt.

3. Haal het vlees wanneer het gaar is uit de pot en kook de pasta gaar in hetzelfde water/dezelfde bouillon. 3 minuutjes voordat de pasta gaar is, mogen ook de erwtjes erbij. Giet de pasta met de erwtjes af wanneer ze allebei gaar zijn.

4. Was de rucola. Snijd het vlees in smalle plakjes, schik het op een bord, leg de rucola erbij en werk af met de avocado-tonnatosaus en de kappertjes. Serveer met de pasta.

(*) Ik gebruikte het dubbel van alle ingrediënten voor de avocadomayonaise (dus 2 eitjes, 1 el mosterd, 250 ml zonnebloemolie, 2 avocado's en ½ citroen). Daarna schepte ik de helft uit de maatbeker en mengde ik de tonijn onder de andere helft. Op die manier had ik niet alleen de lekkere tonnatosaus, maar ook avocadomayonaise voor op een andere keer.

Reacties

  1. Super recept, heel lekker. Het in misschien makkelijk om de garde van de staafmixer te gebruiken of een keukenmachine met gardefunctie Waneer je de mayonaise maakt. Dit omdat de olie snel en flink Door de eieren geklopt moet worden. Ook alles eerst goed ontvetten omdat mayonaise snel kan gaan schiften. Waneer je de avocado en tonijn toevoegt de messen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri