Gisteren
vertelde ik waarom vitamine B1 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de B1-vitamientjes bijna kan
zien rondspringen op het bord. Het is een variant op de Italiaanse klassieker vitello tonnato, maar dan met varkensvlees (‘maiale’ in het Italiaans). Superlekker
– al zeg ik het zelf – en ideaal voor studenten aangezien vitamine B1 een
positieve invloed heeft op het geheugen. Onthoud dit receptje dus maar goed!
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 400 g mager varkensvlees, bv. varkensgebraad of varkenshaasje (Boordevol vitamine B1!)
- 50 g rucola (Boordevol vitamine B1!)
- 150 g diepvrieserwtjes (Boordevol vitamine B1!)
- 120 g volkorenpasta (Je neemt best een kleine pastasoort, zoals spirelli of penne. – Boordevol vitamine B1!)
- 2 el kappertjes (Die vergat ik zelf eventjes, waardoor ze niet op de foto bovenaan staan.)
- Optioneel: 1 kruidenbouillonblokje
Avocado-tonnatosaus
- 1 ei
- 1 el mosterd
- 200-250 ml zonnebloemolie
- 1 avocado (Boordevol vitamine B1!)
- ½ citroen
- 1 blikje (200 g) tonijn
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1.
Kook het varkensvlees in 15-20 minuten gaar. Voeg eventueel een kruidenbouillonblokje
toe aan het kookwater voor extra smaak.
2.
Maak ondertussen de avocado-tonnatosaus. Breek het ei in de smalste maatbeker
waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de
mosterd gedurende enkele seconden en voeg dan in een dun straaltje de
zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem
bij in de maatbeker, net als het sap van een vierde citroen, wat peper en zout.
Mix alles tot een homogene avocadomayonaise. (*) Doe nu het blikje tonijn
(zonder het extra vocht!) erbij en mix tot je een gladde tonnatosaus krijgt.
3.
Haal het vlees wanneer het gaar is uit de pot en kook de pasta gaar in hetzelfde
water/dezelfde bouillon. 3 minuutjes voordat de pasta gaar is, mogen ook de
erwtjes erbij. Giet de pasta met de erwtjes af wanneer ze allebei gaar zijn.
4.
Was de rucola. Snijd het vlees in smalle plakjes, schik het op een bord, leg de
rucola erbij en werk af met de avocado-tonnatosaus en de kappertjes. Serveer
met de pasta.
(*)
Ik gebruikte het dubbel van alle ingrediënten voor de avocadomayonaise (dus 2 eitjes, 1 el mosterd, 250 ml zonnebloemolie, 2 avocado's en ½ citroen). Daarna
schepte ik de helft uit de maatbeker en mengde ik de tonijn onder de andere
helft. Op die manier had ik niet alleen de lekkere tonnatosaus, maar ook
avocadomayonaise voor op een andere keer.
Super recept, heel lekker. Het in misschien makkelijk om de garde van de staafmixer te gebruiken of een keukenmachine met gardefunctie Waneer je de mayonaise maakt. Dit omdat de olie snel en flink Door de eieren geklopt moet worden. Ook alles eerst goed ontvetten omdat mayonaise snel kan gaan schiften. Waneer je de avocado en tonijn toevoegt de messen gebruiken.
BeantwoordenVerwijderen