Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B1-recept: maiale tonnato

Gisteren vertelde ik waarom vitamine B1 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de B1-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Het is een variant op de Italiaanse klassieker vitello tonnato, maar dan met varkensvlees (‘maiale in het Italiaans). Superlekker – al zeg ik het zelf – en ideaal voor studenten aangezien vitamine B1 een positieve invloed heeft op het geheugen. Onthoud dit receptje dus maar goed!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 400 g mager varkensvlees, bv. varkensgebraad of varkenshaasje (Boordevol vitamine B1!)
  • 50 g rucola (Boordevol vitamine B1!)
  • 150 g diepvrieserwtjes (Boordevol vitamine B1!)
  • 120 g volkorenpasta (Je neemt best een kleine pastasoort, zoals spirelli of penne. – Boordevol vitamine B1!)
  • 2 el kappertjes (Die vergat ik zelf eventjes, waardoor ze niet op de foto bovenaan staan.)
  • Optioneel: 1 kruidenbouillonblokje
Avocado-tonnatosaus
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 200-250 ml zonnebloemolie
  • 1 avocado (Boordevol vitamine B1!)
  • ½ citroen
  • 1 blikje (200 g) tonijn
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Kook het varkensvlees in 15-20 minuten gaar. Voeg eventueel een kruidenbouillonblokje toe aan het kookwater voor extra smaak.

2. Maak ondertussen de avocado-tonnatosaus. Breek het ei in de smalste maatbeker waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd gedurende enkele seconden en voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de maatbeker, net als het sap van een vierde citroen, wat peper en zout. Mix alles tot een homogene avocadomayonaise. (*) Doe nu het blikje tonijn (zonder het extra vocht!) erbij en mix tot je een gladde tonnatosaus krijgt.

3. Haal het vlees wanneer het gaar is uit de pot en kook de pasta gaar in hetzelfde water/dezelfde bouillon. 3 minuutjes voordat de pasta gaar is, mogen ook de erwtjes erbij. Giet de pasta met de erwtjes af wanneer ze allebei gaar zijn.

4. Was de rucola. Snijd het vlees in smalle plakjes, schik het op een bord, leg de rucola erbij en werk af met de avocado-tonnatosaus en de kappertjes. Serveer met de pasta.

(*) Ik gebruikte het dubbel van alle ingrediënten voor de avocadomayonaise (dus 2 eitjes, 1 el mosterd, 250 ml zonnebloemolie, 2 avocado's en ½ citroen). Daarna schepte ik de helft uit de maatbeker en mengde ik de tonijn onder de andere helft. Op die manier had ik niet alleen de lekkere tonnatosaus, maar ook avocadomayonaise voor op een andere keer.

Reacties

  1. Super recept, heel lekker. Het in misschien makkelijk om de garde van de staafmixer te gebruiken of een keukenmachine met gardefunctie Waneer je de mayonaise maakt. Dit omdat de olie snel en flink Door de eieren geklopt moet worden. Ook alles eerst goed ontvetten omdat mayonaise snel kan gaan schiften. Waneer je de avocado en tonijn toevoegt de messen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.