Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B1

De B-vitamines werken samen bij het omzetten van glucose in energie, die onder andere nodig is voor de spijsvertering. Vitamine B1 houdt het hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel gezond, en kan zelfs het geheugen verbeteren. De vitamine is extra belangrijk voor de hersenontwikkeling van een foetus. Eén van de redenen waarom alcohol geen goed idee is tijdens de zwangerschap, is dat het vitamine B1 afbreekt.

Vitamine B1 wordt door het lichaam opgeslagen in het skelet, het hart, de lever, de nieren en de hersenen. Te veel alcohol kan leiden tot een vitamine B1-tekort. Ook te veel cafeïne is geen goed idee. Een teveel aan vitamine B1, daarentegen, is onmogelijk aangezien overtollige hoeveelheden via urine het lichaam verlaten.

Dierlijke bronnen? Vitamine B1 is aanwezig in mager varkensvlees.

Plantaardige bronnen? De beste bronnen zijn zonnebloempitten en tarwekiemen. Maar ook linzen, bonen en, aardappelen en volle granen (volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst) bevatten veel vitamine B1.  In groente en fruit komt deze vitamine doorgaans weinig voor, ze is beperkt aanwezig in avocado, erwten en rucola.

Deze samenvatting is gebaseerd op het boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.

Misschien vind je dit ook leuk: 

Reacties

  1. Heel interessant! Kan je eens een stukje schrijven over b12? Heb hier een zwaar tekort aan en wil er graag meer over lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jody, vitamine B12 komt ook zeker aan bod, maar ik ben ze in volgorde aan het behandelen. Je zal dus eerst nog wat andere B-vitamientjes zien voorbijkomen. :-) Maar ik doe m'n best om alle stukjes zo interessant mogelijk te maken. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.