Gino D’Acampo noemt dit ‘een
soort kruising tussen Engelse en Italiaanse carbonarasaus, maar dan met een
speciale insteek’. Er wordt inderdaad room gebruikt, waar ze in Italië volgens
mij nét niet de doodstraf voor uitdelen. En de speciale insteek is
natuurlijk de saffraan. Daarmee heb ik meteen ook nog één van m’n voornemens vervuld,
namelijk: koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt.
Ook anders dan anders is dat
er hier hesp in plaats van spek wordt gebruikt. Iets dat ik sowieso meer ga
doen. Qua smaak doen gebakken hespenblokjes wat mij betreft niet onder voor spekjes.
Maar het verschil in calorieën is wel spectaculair!
Ik heb – buiten de
hoeveelheden – trouwens niets veranderd aan het recept. Ik zou niet durven,
Gino is mijn pastaheld.
Wat heb je nodig (4 personen)?
- 30 g boter, liefst gezouten
- 150 g gekookte ham, in dunne reepjes
- Plukje saffraandraadjes
- 2 ½ dl slagroom
- 500 g linguine (Hoewel veel kookboeken deze maat hanteren, vind ik een halve kilo pasta veel voor vier. Ik gebruik steeds 160-180 g voor twee personen.)
- 3 eidooiers (Ik nam 2 eidooiers. De hoeveelheden van de andere ingrediënten deelde ik wel gewoon door twee.)
- 60 g versgeraspte pecorino
- Zout en peper naar smaak
Wat moet je doen?
1.
Verhit de boter in een kleine koekenpan en bak de hamreepjes hierin 2 minuten
op halfhoog vuur. Neem de pan van het vuur.
2. Doe de
saffraan in een middelgrote pan en voeg 4 eetlepels water toe. Breng dit aan de
kook en neem de pan van het vuur. Laat het saffraanwater 5 minuten trekken.
3. Schenk de
room in de pan met saffraanwater en verwarm hem tot het kookpunt. Voeg de
hamreepjes toe en laat de roomsaus op laag vuur 3 minuten trekken. Voeg wat
zout en peper toe en neem de pan van het vuur.
4.
Kook intussen de pasta beetgaar in een grote pan met licht gezouten kokend
water. Giet hem af en doe hem in de pan met saffraansaus.
5.
Zet de pan weer op laag vuur, voeg de eidooiers toe en schep de pasta en saus
hier 10 seconden mee om, zodat de eidooiers gaar worden door de warmte.
Reacties
Een reactie posten