Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Meer dan 80 Spannende Salades – Caroline Hofberg

Nog eentje over salades. Past wel bij het seizoen, toch? Dit boek kocht ik samen met mijn quinoa-kookboek. Ik twijfelde eerst een beetje over dit kookboek. In deze review vertel ik je waarom en wat ik er nu van vind.


Indeling & inhoud

Het boek begint met een kort voorwoord van de auteur. In dat stukje doet Caroline Hofberg je vermoeden dat het boek gaat ingedeeld zijn volgens de seizoenen. Ze vertelt immers van welke soorten salades ze houdt in de lente, zomer, herfst en winter. Ook in het tekstje op de achterkant kan je iets in die trant lezen. Niets is echter minder waar. Er zijn gewoon geen hoofdstukken. Zomerse slaatjes staan tussen de stevige wintersalades. Vlees, vis en veggie, salades met fruit, met groenten, alles staat door elkaar.


Er valt dus geen structuur te ontdekken in dit kookboek, en dat vind ik een beetje onhandig. Je kan niet gewoon kijken naar de gerechten waarin je zin hebt (bijvoorbeeld een zomerse vegetarische maaltijdsalade), je moet telkens het hele kookboek doorbladeren. Ook het register helpt hier niet echt bij. De recepten staan er gewoon opgesomd in alfabetische volgorde.

Wat ik wel interessant vind op inhoudelijk vlak, is dat het kookboek eindigt met een kleine uitleg over de verschillende soorten granen die in veel van de recepten worden gebruikt: bulgur, haverkorrels, spelt enzovoort.

Lay-out & foto’s

Naast het gebrek aan structuur, deden ook de foto’s mij een beetje twijfelen. De foto’s van de recepten zelf vind ik prachtig. Omdat de foto’s zelf dat veel beter kunnen uitleggen dan ik dat kan, toon ik er enkele van mijn favoriete.
Wat vind ik er dan minder goed aan? De foto’s met de mensen erop. De auteur, haar familie, vrienden, haar tuin (naar ik vermoed)… Dat soort foto’s zorgt ervoor dat ik bij het hele boek een soort ‘geitenwollensokkengevoel’ krijg. Daarnaast staan veel recepten over een foto heen geprint, wat ik dan weer veel te druk vind ogen.Gelukkig ben ik wel ontzettend te spreken over de lay-out van de recepten zelf. Onder de titel van het recept staat een kleine inleiding, waar ik altijd van houd. Caroline Hofberg gebruikt nummertjes om de verschillende stappen aan te duiden. En soms maakt ze gebruik van vetgedrukte ‘ondertiteltjes’ in de ingrediëntenlijst of de instructies zelf. Zo zie je een duidelijk onderscheid in bijvoorbeeld de ingrediënten die je nodig hebt/wat je moet doen voor de salade enerzijds en de dressing anderzijds. Eigenlijk hanteer ik zelf een beetje dezelfde structuur voor mijn eigen recepten.

Recepten & ingrediënten

Alle recepten in het kookboek zijn voor vier personen. In veel van de salades worden graansoorten gebruikt. Het zijn dus voornamelijk volwaardige in plaats van bijgerechten. De ingrediëntenlijst is meestal vrij kort en bevat enkel makkelijk te vinden producten. De instructies zelf zijn kort en duidelijk.

Er is een klein hoofdstukje gewijd aan dips en ook eentje aan dressings. En daar staan er best een paar leuke tussen, bijvoorbeeld een wortelpesto, rucoladip en tomatenvinaigrette.


aMuse ♥ ?

Best wel. Het is niet mijn favoriete kookboek over salades (voornamelijk door het gebrek aan structuur en de drukke lay-out), maar ik kan het aanraden aan iedereen die houdt van maaltijdsalades op basis van niet zo voor de hand liggende graansoorten. Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten.
  • Zalmbulgur met limoenyoghurt
  • Rodekoolsalade met kipspies
  • Auberginesalade met halloumi
  • Peperige aardbeien met geitenkaasdip (Al zou ik de geitenkaas – wat ik niet lust – wel vervangen.)
  • Zalm met meloen en hummus met ei
  • Romige aardappelsalade met gepocheerde zalm
  • Oriëntaalse bulgur met halloumi
Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden voor € 12,50.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.