Gisteren
vertelde ik waarom vitamine B3 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen
zijn, en vandaag deel ik een receptje met B3.
Voor
een gerecht met deze vitamine kon ik heel wat kanten op. Ik had inspiratie voor
een ontbijt, een gezonde snack, een lunchsalade, maar uiteindelijk ben ik voor
dit diner-idee gegaan, simpelweg omdat ik daar het meeste zin in had. Het gerecht
is niet zo zomers – eigenlijk zou het eerder geschikt zijn voor Thanksgiving, je weet wel, turkey and yams
– maar de temperaturen zijn dat momenteel toch ook niet echt.
Je ziet wel op m’n blog wanneer ik mijn andere B3-ideeën ook nog uitwerk. Voor nu
kan je je hersenen alvast verwennen met deze gezonde stamppot.
Wat heb je nodig (2 personen)?
Stamppot
- 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B3)
- 250 g kastanjechampignons (Bron van vitamine B3)
- 50 g rucola
- 1 teentje knoflook
- Boter
- Peper & zout
Kalkoen
- 400 g kalkoenfilet/kipfilet (Bron van vitamine B3)
- 3 el olijfolie
- 3 el citroensap
- 3 el honing
- 1 teentje knoflook, geplet
- ½ kl (gerookt) paprikapoeder
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1.
Met deze stap kan je 30 minuten tot een dag op voorhand beginnen. Snijd de
kalkoenfilet in hapklare stukken en doe ze in een kom. Doe de rest van de
ingrediënten die hierboven onder ‘kalkoen’ staan opgesomd erbij en laat marineren
in de ijskast, gedurende een halfuur tot een dag.
2. Schil
de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze gaar in zo’n 15
minuten, al hangt de precieze kooktijd natuurlijk af van hoe groot je stukjes
zijn. Check altijd even door er met een vork in te prikken. Je laat ze trouwens
beter wat langer koken dan te kort.
3.
Maak terwijl de patatjes opstaan de paddenstoelen schoon met een velletje
keukenpapier of een speciaal borsteltje als je dat hebt. Snijd de grootste
exemplaren in twee of in vier, de kleintjes mogen heel blijven. Pel ook het
teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn.
4. Neem
er nu twee antikleefpannen bij. Op één ervan moet een deksel passen. Daarin mag
je de kalkoenstukjes bakken. Het deksel voorkomt dat de honing uit de marinade
aanbrandt. Wat ook helpt is als je pan klein genoeg is, zodat de kalkoen er
nét in past. In de andere pan mag je de champignons bakken in wat olijfolie en
bakboter. Wanneer de champignons bijna helemaal zijn gebakken, mag de knoflook
erbij (zo kan die niet meer aanbranden en bitter worden). De kalkoen is klaar
na zo’n 15 minuten. Het sausje begint dan ook te karameliseren.
5. Ondertussen
zullen ook de zoete patatjes gaar zijn. Die mag je afgieten en pletten met een
pureestamper. Er mag ook een klontje boter bij, en peper en zout. Roer de
champignons en de rucola door de zoete aardappelpuree. Serveer de stamppot van
zoete aardappel met de stukjes kalkoen en het sausje.
Reacties
Een reactie posten