Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B3-recept: stamppot van zoete aardappel met kalkoen

Gisteren vertelde ik waarom vitamine B3 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje met B3.

Voor een gerecht met deze vitamine kon ik heel wat kanten op. Ik had inspiratie voor een ontbijt, een gezonde snack, een lunchsalade, maar uiteindelijk ben ik voor dit diner-idee gegaan, simpelweg omdat ik daar het meeste zin in had. Het gerecht is niet zo zomers – eigenlijk zou het eerder geschikt zijn voor Thanksgiving, je weet wel, turkey and yams – maar de temperaturen zijn dat momenteel toch ook niet echt.

Je ziet wel op m’n blog wanneer ik mijn andere B3-ideeën ook nog uitwerk. Voor nu kan je je hersenen alvast verwennen met deze gezonde stamppot.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Stamppot
  • 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B3)
  • 250 g kastanjechampignons (Bron van vitamine B3)
  • 50 g rucola
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • Peper & zout
Kalkoen
  • 400 g kalkoenfilet/kipfilet (Bron van vitamine B3)
  • 3 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 3 el honing
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • ½ kl (gerookt) paprikapoeder
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Met deze stap kan je 30 minuten tot een dag op voorhand beginnen. Snijd de kalkoenfilet in hapklare stukken en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten die hierboven onder ‘kalkoen’ staan opgesomd erbij en laat marineren in de ijskast, gedurende een halfuur tot een dag.

2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze gaar in zo’n 15 minuten, al hangt de precieze kooktijd natuurlijk af van hoe groot je stukjes zijn. Check altijd even door er met een vork in te prikken. Je laat ze trouwens beter wat langer koken dan te kort.

3. Maak terwijl de patatjes opstaan de paddenstoelen schoon met een velletje keukenpapier of een speciaal borsteltje als je dat hebt. Snijd de grootste exemplaren in twee of in vier, de kleintjes mogen heel blijven. Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn.

4. Neem er nu twee antikleefpannen bij. Op één ervan moet een deksel passen. Daarin mag je de kalkoenstukjes bakken. Het deksel voorkomt dat de honing uit de marinade aanbrandt. Wat ook helpt is als je pan klein genoeg is, zodat de kalkoen er nét in past. In de andere pan mag je de champignons bakken in wat olijfolie en bakboter. Wanneer de champignons bijna helemaal zijn gebakken, mag de knoflook erbij (zo kan die niet meer aanbranden en bitter worden). De kalkoen is klaar na zo’n 15 minuten. Het sausje begint dan ook te karameliseren.

5. Ondertussen zullen ook de zoete patatjes gaar zijn. Die mag je afgieten en pletten met een pureestamper. Er mag ook een klontje boter bij, en peper en zout. Roer de champignons en de rucola door de zoete aardappelpuree. Serveer de stamppot van zoete aardappel met de stukjes kalkoen en het sausje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri