Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B3-recept: stamppot van zoete aardappel met kalkoen

Gisteren vertelde ik waarom vitamine B3 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje met B3.

Voor een gerecht met deze vitamine kon ik heel wat kanten op. Ik had inspiratie voor een ontbijt, een gezonde snack, een lunchsalade, maar uiteindelijk ben ik voor dit diner-idee gegaan, simpelweg omdat ik daar het meeste zin in had. Het gerecht is niet zo zomers – eigenlijk zou het eerder geschikt zijn voor Thanksgiving, je weet wel, turkey and yams – maar de temperaturen zijn dat momenteel toch ook niet echt.

Je ziet wel op m’n blog wanneer ik mijn andere B3-ideeën ook nog uitwerk. Voor nu kan je je hersenen alvast verwennen met deze gezonde stamppot.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Stamppot
  • 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B3)
  • 250 g kastanjechampignons (Bron van vitamine B3)
  • 50 g rucola
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • Peper & zout
Kalkoen
  • 400 g kalkoenfilet/kipfilet (Bron van vitamine B3)
  • 3 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 3 el honing
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • ½ kl (gerookt) paprikapoeder
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Met deze stap kan je 30 minuten tot een dag op voorhand beginnen. Snijd de kalkoenfilet in hapklare stukken en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten die hierboven onder ‘kalkoen’ staan opgesomd erbij en laat marineren in de ijskast, gedurende een halfuur tot een dag.

2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze gaar in zo’n 15 minuten, al hangt de precieze kooktijd natuurlijk af van hoe groot je stukjes zijn. Check altijd even door er met een vork in te prikken. Je laat ze trouwens beter wat langer koken dan te kort.

3. Maak terwijl de patatjes opstaan de paddenstoelen schoon met een velletje keukenpapier of een speciaal borsteltje als je dat hebt. Snijd de grootste exemplaren in twee of in vier, de kleintjes mogen heel blijven. Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn.

4. Neem er nu twee antikleefpannen bij. Op één ervan moet een deksel passen. Daarin mag je de kalkoenstukjes bakken. Het deksel voorkomt dat de honing uit de marinade aanbrandt. Wat ook helpt is als je pan klein genoeg is, zodat de kalkoen er nét in past. In de andere pan mag je de champignons bakken in wat olijfolie en bakboter. Wanneer de champignons bijna helemaal zijn gebakken, mag de knoflook erbij (zo kan die niet meer aanbranden en bitter worden). De kalkoen is klaar na zo’n 15 minuten. Het sausje begint dan ook te karameliseren.

5. Ondertussen zullen ook de zoete patatjes gaar zijn. Die mag je afgieten en pletten met een pureestamper. Er mag ook een klontje boter bij, en peper en zout. Roer de champignons en de rucola door de zoete aardappelpuree. Serveer de stamppot van zoete aardappel met de stukjes kalkoen en het sausje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.