Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B3


Net als alle B-vitamines helpt ook B3 bij het omzetten van glucose, eiwitten en vetten in energie. Die energie is onder andere nodig om ons spijsverteringsstelsel op peil te houden. Specifiek speelt de vitamine een cruciale rol in de vetstofwisseling, met andere woorden: het verwerken van vetten. Zo zorgt vitamine B3 ervoor dat goede – onverzadigde – vetten in de hersenen terechtkomen (bijvoorbeeld die uit vette vis, avocado, noten…). Op die manier beschermt de vitamine tegen cognitieve achteruitgang.

Ook zorgt vitamine B3 ervoor dat de hoeveelheid ‘goede cholesterol’ in het lichaam stijgt. Die goede cholesterol verwijdert de slechte uit het bloed. Op die manier beschermt vitamine B3 dus tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast houdt vitamine B3 ons bloedsuikergehalte in evenwicht.

Een laatste belangrijk feit is dat de vitamine de DNA-celdeling controleert. Ze zorgt ervoor dat ons DNA op de juiste manier wordt gereproduceerd. Op die manier speelt vitamine B3 dan ook een rol in het voorkomen en behandelen van kanker. Tumoren ontstaan immers door een abnormale, ongecontroleerde celdeling.

Een teveel aan vitamine B3 dat je uit voeding haalt, wordt uitgescheiden via de urine en is dus niet schadelijk. Al kan je door te veel vitamine B3-supplementen wel gaan blozen of zweten.

Dierlijke bronnen? De beste dierlijke bronnen zijn eiwitrijke producten, zoals gevogelte, vis, rood vlees en lever.

Plantaardige bronnen? Kastanjechampignons zijn een ontzettend goede plantaardige bron, maar ook asperges, avocado, dadels, granen, peulvruchten, noten en zoete aardappelen zijn een heel goed idee.

Met behulp van vitamine B2, B6 en ijzer kan het lichaam vitamine B3 ook zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan, en dat haal je dan weer uit zuivelproducten, eieren en gevogelte.

Deze samenvatting is gebaseerd op het boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.