De belangrijkste functie van B5 is dat
de vitamine energie
aanmaakt uit voedingsstoffen. Daarnaast is B5 ontzettend belangrijk voor het zenuwstelsel.
De vitamine is onderdeel van het beschermende vette laagje rond de zenuwen en
is verantwoordelijk voor de aanmaak van een specifieke neurotransmitter (een
stof die zenuwimpulsen overdraagt). Daarnaast verbetert vitamine B5 het cholesterolgehalte
in het bloed.
Dankzij vitamine B5 kunnen we beter
omgaan met stress,
werkt ons immuunsysteem
zoals het hoort (en zijn we dus beter bestand tegen ziektes) en wordt onze lever
ontgift.
Je kan nooit te veel vitamine B5
binnenkrijgen. Te weinig kan wel. Mogelijke symptomen van een tekort zijn moeheid
en stress.
Vitamine B5 komt voor in àlle voedingsmiddelen, maar kan wel vernietigd worden
door de voeding te koken of in te vriezen.
Dierlijke bronnen?
Vitamine B5 zit in alles, maar vooral orgaanvlees, gevogelte en rood vlees
zijn uitstekende bronnen. Ook in yoghurt is vitamine B5 rijkelijk aanwezig.
Plantaardige bronnen?
De beste plantaardige bronnen zijn avocado’s, linzen, tomatenpuree, (zoete)
aardappelen en zonnebloempitten.
Deze samenvatting is gebaseerd op het
boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten