Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B6


B6 is ontzettend belangrijk voor ons immuunsysteem. De vitamine heeft een essentiële rol bij de vorming van antilichamen en nieuwe cellen. Daarnaast is ze nodig voor de productie van rode bloedcellen en de omzetting van eiwitten in energie. Ook verschillende neurotransmitters (stoffen die zenuwimpulsen overdragen en zo onze mentale gemoedstoestand regelen) kunnen zonder B6 niet worden gevormd.

Daarnaast is vitamine B6 is essentieel voor een gezonde huid en beschermt ze tegen prostaat- en borstkanker.

Samen met magnesium biedt B6 ook soelaas bij symptomen van PMS of ochtendmisselijkheid tegen de zwangerschap.

Wanneer je voedingsmiddelen kookt, invriest of bereidt met veel zuur, kan vitamine B6 verloren gaan. Ook de anticonceptiepil verlaagt het gehalte aan B6 in ons lichaam.

Een tekort aan vitamine B6 komt vrij frequent voor. Het kan leiden tot prikkelbaarheid, slapeloosheid en zelfs depressie. Een teveel aan vitamine B6 (meer dan 200 mg per dag) komt minder voor, maar is ook niet aan te raden, aangezien dat schade aan de zenuwen kan toebrengen. Het is dus een beetje een evenwichtsoefening. Wanneer je niet goed weet hoe het precies is gesteld met het vitamine B6-gehalte in je bloed, vraag je best persoonlijk advies aan je dokter.

Dierlijke bronnen? Gevogelte, rood vlees, lever en vis zijn goede dierlijke bronnen.

Plantaardige bronnen? Vitamine B6 zit in heel veel plantaardige voedingsmiddelen, maar de beste bronnen zijn kikkererwten, volle granen en zilvervliesrijst. Wat groenten betreft, zijn asperges, avocado, bloemkool, kastanjechampignons, prei, puntpaprika’s, spinazie, uien, wortelen en zoete aardappelen de beste bronnen. Qua fruit zijn bananen en meloen de grootste aanraders. Ook kurkuma en gember zitten tjokvol B6.

Deze samenvatting is gebaseerd op het boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri