Doorgaan naar hoofdcontent

Gado gado-noedelsalade

Wat zal ik doen met de rest van de atjar taugé die ik maakte voor de Foe Yong Hai? Zo begon dit gerecht. Als bijgerecht bij de Chinese omelet had ik maar zo’n 100 g sojascheuten (taugé) nodig, maar in een zak zit natuurlijk 500 g. Ik had al die sojascheuten verwerkt tot atjar taugé, omdat ze zo langer houdbaar zijn. Maar dan, in wat voor gerecht kan je het Indonesische bijgerecht nog verwerken? In een Indonesisch gerecht! O, o! Gado gado! Dat is zó lekker dat het wel een variant verdient. Zo kan je het nog vaker op het menu zetten zonder dat het te eentonig wordt.

Het gebeurt me niet vaak, maar ik maakte echt te veel. In het recept hieronder heb ik de hoeveelheden dan ook aangepast, maar die komen dus niet overeen met wat je op de foto ziet, mocht je het je afvragen.

Ik leg hieronder trouwens nog eens uit hoe je atjar taugé maakt. Zo hoef je dat niet te zoeken bij het recept voor Foe Yong Hai.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Noedelsalade
  • 100 g rijstnoedels
  • ¼ komkommer
  • 3 lente-uitjes
  • 2 eieren
  • Scampi’s (Ik vind het moeilijk om hierbij een hoeveelheid voor twee personen te geven, aangezien dat heel erg afhangt van de grootte van de scampi’s.)
  • Peper en zout
  • Olie (Arachide-, maïs- of eventueel olijfolie.)
Atjar taugé
  • 100 g sojascheuten (taugé)
  • 1 dl water
  • ½ dl azijn
  • 1 el (riet)suiker
Gado gado-saus
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ½ el pindakaas
  • 1 ½ dl kokosmelk
  • 1 ½ el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • Limoen
  • Chilivlokken
  • Olie (Arachide-, maïs- of eventueel olijfolie.)
Wat moet je doen?

1. Maak de atjar taugé. Doe het water, de azijn en de suiker in een klein pannetje en breng het aan de kook. Doe de sojascheuten in een kom en overgiet met het kokende mengsel. Laat het geheel afkoelen.

2. Maak de gado gado-saus. Pel de sjalot en de knoflook, versnijd ze grof en bak ze glazig in de olie. Roer daarna de pindakaas erdoor en voeg de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in. Voeg de ketjap manis toe aan de gado gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en wat limoensap.

3. Kook de eitjes gaar in 8-9 minuten. Laat ze afkoelen. Kook in hetzelfde water (als dat nog proper is) de noedels beetgaar en spoel ze daarna onder de koude kraan.

4. Terwijl de noedels opstaan, kan je het stukje komkommer wassen en in fijne reepjes snijden en de lente-uitjes in dunne ringetjes.

5. Doe de komkommer, lente-ui en de intussen lauwe noedels in een kom, schep de atjar taugé erbij (zonder het vocht) en kruid alles met peper en zout.

6. Kruid de scampi’s met peper en zout, bak ze aan in wat olie en doe ze dan bij de gado gado-saus. Warm het geheel nog eens op en stort het daarna uit over de noedels en de groentjes. Pel de eitjes, snijd ze in twee of in vier en leg ze erbij.


Variatie

Voeg 100 g beetgare groene boontjes toe, maar laat in dat geval de scampi’s weg, anders wordt het echt te veel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.