Doorgaan naar hoofdcontent

Gado gado-noedelsalade

Wat zal ik doen met de rest van de atjar taugé die ik maakte voor de Foe Yong Hai? Zo begon dit gerecht. Als bijgerecht bij de Chinese omelet had ik maar zo’n 100 g sojascheuten (taugé) nodig, maar in een zak zit natuurlijk 500 g. Ik had al die sojascheuten verwerkt tot atjar taugé, omdat ze zo langer houdbaar zijn. Maar dan, in wat voor gerecht kan je het Indonesische bijgerecht nog verwerken? In een Indonesisch gerecht! O, o! Gado gado! Dat is zó lekker dat het wel een variant verdient. Zo kan je het nog vaker op het menu zetten zonder dat het te eentonig wordt.

Het gebeurt me niet vaak, maar ik maakte echt te veel. In het recept hieronder heb ik de hoeveelheden dan ook aangepast, maar die komen dus niet overeen met wat je op de foto ziet, mocht je het je afvragen.

Ik leg hieronder trouwens nog eens uit hoe je atjar taugé maakt. Zo hoef je dat niet te zoeken bij het recept voor Foe Yong Hai.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Noedelsalade
  • 100 g rijstnoedels
  • ¼ komkommer
  • 3 lente-uitjes
  • 2 eieren
  • Scampi’s (Ik vind het moeilijk om hierbij een hoeveelheid voor twee personen te geven, aangezien dat heel erg afhangt van de grootte van de scampi’s.)
  • Peper en zout
  • Olie (Arachide-, maïs- of eventueel olijfolie.)
Atjar taugé
  • 100 g sojascheuten (taugé)
  • 1 dl water
  • ½ dl azijn
  • 1 el (riet)suiker
Gado gado-saus
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ½ el pindakaas
  • 1 ½ dl kokosmelk
  • 1 ½ el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • Limoen
  • Chilivlokken
  • Olie (Arachide-, maïs- of eventueel olijfolie.)
Wat moet je doen?

1. Maak de atjar taugé. Doe het water, de azijn en de suiker in een klein pannetje en breng het aan de kook. Doe de sojascheuten in een kom en overgiet met het kokende mengsel. Laat het geheel afkoelen.

2. Maak de gado gado-saus. Pel de sjalot en de knoflook, versnijd ze grof en bak ze glazig in de olie. Roer daarna de pindakaas erdoor en voeg de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in. Voeg de ketjap manis toe aan de gado gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en wat limoensap.

3. Kook de eitjes gaar in 8-9 minuten. Laat ze afkoelen. Kook in hetzelfde water (als dat nog proper is) de noedels beetgaar en spoel ze daarna onder de koude kraan.

4. Terwijl de noedels opstaan, kan je het stukje komkommer wassen en in fijne reepjes snijden en de lente-uitjes in dunne ringetjes.

5. Doe de komkommer, lente-ui en de intussen lauwe noedels in een kom, schep de atjar taugé erbij (zonder het vocht) en kruid alles met peper en zout.

6. Kruid de scampi’s met peper en zout, bak ze aan in wat olie en doe ze dan bij de gado gado-saus. Warm het geheel nog eens op en stort het daarna uit over de noedels en de groentjes. Pel de eitjes, snijd ze in twee of in vier en leg ze erbij.


Variatie

Voeg 100 g beetgare groene boontjes toe, maar laat in dat geval de scampi’s weg, anders wordt het echt te veel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri