Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde pruimencake

Dit recept is ontstaan uit zo’n 5 kg pruimen die mijn moeder plots bij had. Zij had ze trouwens ook gekregen hoor, van iemand met veel te veel pruimenbomen.

Omdat er echt wel een grens is aan hoeveel pruimen je zo uit het vuistje kan eten – ik heb het getest – moest ik er iets anders mee bedenken. Er komt een punt dat je zo veel pruimen hebt dat het je eigenlijk niets kan schelen als je er een kilo zou verspillen door een keukenblunder. En dat, lieve lezers, is het beste moment voor een experiment!

Want eventjes for the record: dit is het allereerste gebak dat ik helemaal zonder bestaand recept heb bedacht! Het feit dat het meteen een groot succes was, beschouw ik dan ook graag als een onontgonnen talent voor gezonde desserts.


Wat heb je nodig?
  • 600 g pruimen (De mijne waren lekker zoete ‘President’-pruimen.)
  • 150 g amandelmeel
  • 100 g havermout
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 kl kaneelpoeder
  • Snuifje zout
  • Optioneel: zoetstof
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Gebruik zo’n 400 g van de pruimen om compote van te maken. Was de pruimen, haal de pitten eruit, bestrooi ze met de kaneel stoof ze tot moes. Voeg in het begin een klein scheutje water toe om het hele proces wat op gang te helpen. Het resultaat is zo’n 250-300 ml pruimencompote. Proef ervan. Als je hem niet zoet genoeg vindt, kan je een beetje zoetstof toevoegen. Let er wel op dat je zoetstof gebruikt die mag worden verwarmd.

3. Kluts de eieren in een kom. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe dat samen met het amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout bij de geklutste eieren. Doe ook de pruimencompote erbij en meng met een garde tot een beslag.

4. Stort het beslag in een cakevorm die je ofwel hebt bedekt met bakpapier ofwel hebt ingevet en bebloemd. Was de overige pruimen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze bovenop het cakebeslag. Bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.


Fijn weekend!

Reacties

  1. Ik heb de cake dit weekend eens uitgeprobeerd. De pruimen die ik gebruikte waren niet erg zoet, ik deed er wat ahornsiroop bij. Het resultaat was lekker, maar precies een beetje te zout. Meestal gebruik ik in gebak maar 1 tot 2 tl bakpoeder. Misschien was een zakje te veel? Experimenteer gerust verder, ik doe met je mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Barbara

      Leuk dat je met me mee experimenteert! :-)

      Wat raar dat je cake te zout was! Bakpoeder smaakt normaal niet zout. Het helpt de cake gewoon rijzen (en maakt hem luchtig), omdat er niets van bloem in zit... Het bakpoeder dat ik gebruikte is van Dr. Oetker. Misschien is er een verschil in soorten?

      Verwijderen
  2. Ook van Dr Oetker... Vreemd, he! Misschien was er daar iets mis mee. Ik zal er bij een volgende bakpoging zeker op letten en dan laat ik je iets weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah kijk zie, nog een gezond alternatief voor de "ik wil een dessert NU"-cravings :-) Bij mij komt er binnenkort ook een receptje online (na het vlechtbrood van augustus), maar dat is - hoewel lekker - er ook weer eentje van de "foute" calorierijke soort desserts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ga je blog zeker in de gaten houden voor dat receptje. :-) 'Foute' desserts moeten ook kunnen, zolang het maar uitzondering in plaats van regel blijft. Nu ja, dat probeer ik voor mezelf toch na te streven, aangezien ik iemand ben die snel bijkomt (maar gelukkig ook wel snel afvalt)!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

Hoe zou het nog met de nieuwe blog zijn?

Goed omdat: het thema in orde is (it's sooo pretty!) het logo is gemaakt de lettertypes- en groottes zijn gekozen de knopen over de kleuren zijn doorgehakt mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts mét commentaren succesvol zijn overgezet van Blogger naar Wordpress #vreugdedansje Niet goed omdat: ik mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog allemaal moet redirecten van Blogger naar Wordpress ik de SEO van mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog op punt moet stellen en vooral: omdat ik de lay-out van die ondertussen-meer-dan-500-blogposts ÉÉN VOOR ÉÉN  HANDMATIG moet aanpassen Met dat laatste ben ik de afgelopen week grotendeels bezig geweest. De status? 125 blogposts gedaan, 376 te gaan EN IK WORD GEK! Aan dit tempo zou ik klaar zijn binnen een drietal weken, wat nog enigszins oké lijkt, maar het ‘probleem’ is dat het schooljaar volgende week begint en ik mijn blog dus een aantal plekjes ga moeten laten zakken op de prioriteitenranglijst. Mijn