Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde pruimencake

Dit recept is ontstaan uit zo’n 5 kg pruimen die mijn moeder plots bij had. Zij had ze trouwens ook gekregen hoor, van iemand met veel te veel pruimenbomen.

Omdat er echt wel een grens is aan hoeveel pruimen je zo uit het vuistje kan eten – ik heb het getest – moest ik er iets anders mee bedenken. Er komt een punt dat je zo veel pruimen hebt dat het je eigenlijk niets kan schelen als je er een kilo zou verspillen door een keukenblunder. En dat, lieve lezers, is het beste moment voor een experiment!

Want eventjes for the record: dit is het allereerste gebak dat ik helemaal zonder bestaand recept heb bedacht! Het feit dat het meteen een groot succes was, beschouw ik dan ook graag als een onontgonnen talent voor gezonde desserts.


Wat heb je nodig?
  • 600 g pruimen (De mijne waren lekker zoete ‘President’-pruimen.)
  • 150 g amandelmeel
  • 100 g havermout
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 kl kaneelpoeder
  • Snuifje zout
  • Optioneel: zoetstof
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Gebruik zo’n 400 g van de pruimen om compote van te maken. Was de pruimen, haal de pitten eruit, bestrooi ze met de kaneel stoof ze tot moes. Voeg in het begin een klein scheutje water toe om het hele proces wat op gang te helpen. Het resultaat is zo’n 250-300 ml pruimencompote. Proef ervan. Als je hem niet zoet genoeg vindt, kan je een beetje zoetstof toevoegen. Let er wel op dat je zoetstof gebruikt die mag worden verwarmd.

3. Kluts de eieren in een kom. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe dat samen met het amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout bij de geklutste eieren. Doe ook de pruimencompote erbij en meng met een garde tot een beslag.

4. Stort het beslag in een cakevorm die je ofwel hebt bedekt met bakpapier ofwel hebt ingevet en bebloemd. Was de overige pruimen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze bovenop het cakebeslag. Bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.


Fijn weekend!

Reacties

  1. Ik heb de cake dit weekend eens uitgeprobeerd. De pruimen die ik gebruikte waren niet erg zoet, ik deed er wat ahornsiroop bij. Het resultaat was lekker, maar precies een beetje te zout. Meestal gebruik ik in gebak maar 1 tot 2 tl bakpoeder. Misschien was een zakje te veel? Experimenteer gerust verder, ik doe met je mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Barbara

      Leuk dat je met me mee experimenteert! :-)

      Wat raar dat je cake te zout was! Bakpoeder smaakt normaal niet zout. Het helpt de cake gewoon rijzen (en maakt hem luchtig), omdat er niets van bloem in zit... Het bakpoeder dat ik gebruikte is van Dr. Oetker. Misschien is er een verschil in soorten?

      Verwijderen
  2. Ook van Dr Oetker... Vreemd, he! Misschien was er daar iets mis mee. Ik zal er bij een volgende bakpoging zeker op letten en dan laat ik je iets weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah kijk zie, nog een gezond alternatief voor de "ik wil een dessert NU"-cravings :-) Bij mij komt er binnenkort ook een receptje online (na het vlechtbrood van augustus), maar dat is - hoewel lekker - er ook weer eentje van de "foute" calorierijke soort desserts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ga je blog zeker in de gaten houden voor dat receptje. :-) 'Foute' desserts moeten ook kunnen, zolang het maar uitzondering in plaats van regel blijft. Nu ja, dat probeer ik voor mezelf toch na te streven, aangezien ik iemand ben die snel bijkomt (maar gelukkig ook wel snel afvalt)!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri