Dit recept is ontstaan uit zo’n
5 kg pruimen die mijn moeder plots bij had. Zij had ze trouwens ook gekregen
hoor, van iemand met veel te veel pruimenbomen.
Omdat er echt wel een grens
is aan hoeveel pruimen je zo uit het vuistje kan eten – ik heb het getest – moest
ik er iets anders mee bedenken. Er komt een punt dat je zo veel pruimen hebt
dat het je eigenlijk niets kan schelen als je er een kilo zou verspillen door
een keukenblunder. En dat, lieve lezers, is het beste moment voor een
experiment!
Want eventjes for
the record: dit is het allereerste gebak dat ik helemaal zonder bestaand
recept heb bedacht! Het feit dat het meteen een groot succes was, beschouw ik dan
ook graag als een onontgonnen talent voor gezonde desserts.
Wat heb je nodig?
- 600 g pruimen (De mijne waren lekker zoete ‘President’-pruimen.)
- 150 g amandelmeel
- 100 g havermout
- 1 zakje (16 g) bakpoeder
- 3 eieren
- 1 kl kaneelpoeder
- Snuifje zout
- Optioneel: zoetstof
Wat moet je doen?
1.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Gebruik
zo’n 400 g van de pruimen om compote van te maken. Was de pruimen, haal de pitten
eruit, bestrooi ze met de kaneel stoof ze tot moes. Voeg in het begin een klein
scheutje water toe om het hele proces wat op gang te helpen. Het resultaat is
zo’n 250-300 ml pruimencompote. Proef ervan. Als je hem niet zoet genoeg vindt,
kan je een beetje zoetstof toevoegen. Let er wel op dat je zoetstof gebruikt die
mag worden verwarmd.
3.
Kluts de eieren in een kom. Maal de havermout in een blender fijn tot
havermeel. Doe dat samen met het amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout bij
de geklutste eieren. Doe ook de pruimencompote erbij en meng met een garde tot
een beslag.
Ik heb de cake dit weekend eens uitgeprobeerd. De pruimen die ik gebruikte waren niet erg zoet, ik deed er wat ahornsiroop bij. Het resultaat was lekker, maar precies een beetje te zout. Meestal gebruik ik in gebak maar 1 tot 2 tl bakpoeder. Misschien was een zakje te veel? Experimenteer gerust verder, ik doe met je mee :-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Barbara
VerwijderenLeuk dat je met me mee experimenteert! :-)
Wat raar dat je cake te zout was! Bakpoeder smaakt normaal niet zout. Het helpt de cake gewoon rijzen (en maakt hem luchtig), omdat er niets van bloem in zit... Het bakpoeder dat ik gebruikte is van Dr. Oetker. Misschien is er een verschil in soorten?
Ook van Dr Oetker... Vreemd, he! Misschien was er daar iets mis mee. Ik zal er bij een volgende bakpoging zeker op letten en dan laat ik je iets weten!
BeantwoordenVerwijderenAh kijk zie, nog een gezond alternatief voor de "ik wil een dessert NU"-cravings :-) Bij mij komt er binnenkort ook een receptje online (na het vlechtbrood van augustus), maar dat is - hoewel lekker - er ook weer eentje van de "foute" calorierijke soort desserts.
BeantwoordenVerwijderenOh, ik ga je blog zeker in de gaten houden voor dat receptje. :-) 'Foute' desserts moeten ook kunnen, zolang het maar uitzondering in plaats van regel blijft. Nu ja, dat probeer ik voor mezelf toch na te streven, aangezien ik iemand ben die snel bijkomt (maar gelukkig ook wel snel afvalt)!
Verwijderen