Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde pruimencake

Dit recept is ontstaan uit zo’n 5 kg pruimen die mijn moeder plots bij had. Zij had ze trouwens ook gekregen hoor, van iemand met veel te veel pruimenbomen.

Omdat er echt wel een grens is aan hoeveel pruimen je zo uit het vuistje kan eten – ik heb het getest – moest ik er iets anders mee bedenken. Er komt een punt dat je zo veel pruimen hebt dat het je eigenlijk niets kan schelen als je er een kilo zou verspillen door een keukenblunder. En dat, lieve lezers, is het beste moment voor een experiment!

Want eventjes for the record: dit is het allereerste gebak dat ik helemaal zonder bestaand recept heb bedacht! Het feit dat het meteen een groot succes was, beschouw ik dan ook graag als een onontgonnen talent voor gezonde desserts.


Wat heb je nodig?
  • 600 g pruimen (De mijne waren lekker zoete ‘President’-pruimen.)
  • 150 g amandelmeel
  • 100 g havermout
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 kl kaneelpoeder
  • Snuifje zout
  • Optioneel: zoetstof
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Gebruik zo’n 400 g van de pruimen om compote van te maken. Was de pruimen, haal de pitten eruit, bestrooi ze met de kaneel stoof ze tot moes. Voeg in het begin een klein scheutje water toe om het hele proces wat op gang te helpen. Het resultaat is zo’n 250-300 ml pruimencompote. Proef ervan. Als je hem niet zoet genoeg vindt, kan je een beetje zoetstof toevoegen. Let er wel op dat je zoetstof gebruikt die mag worden verwarmd.

3. Kluts de eieren in een kom. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe dat samen met het amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout bij de geklutste eieren. Doe ook de pruimencompote erbij en meng met een garde tot een beslag.

4. Stort het beslag in een cakevorm die je ofwel hebt bedekt met bakpapier ofwel hebt ingevet en bebloemd. Was de overige pruimen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze bovenop het cakebeslag. Bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.


Fijn weekend!

Reacties

  1. Ik heb de cake dit weekend eens uitgeprobeerd. De pruimen die ik gebruikte waren niet erg zoet, ik deed er wat ahornsiroop bij. Het resultaat was lekker, maar precies een beetje te zout. Meestal gebruik ik in gebak maar 1 tot 2 tl bakpoeder. Misschien was een zakje te veel? Experimenteer gerust verder, ik doe met je mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Barbara

      Leuk dat je met me mee experimenteert! :-)

      Wat raar dat je cake te zout was! Bakpoeder smaakt normaal niet zout. Het helpt de cake gewoon rijzen (en maakt hem luchtig), omdat er niets van bloem in zit... Het bakpoeder dat ik gebruikte is van Dr. Oetker. Misschien is er een verschil in soorten?

      Verwijderen
  2. Ook van Dr Oetker... Vreemd, he! Misschien was er daar iets mis mee. Ik zal er bij een volgende bakpoging zeker op letten en dan laat ik je iets weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah kijk zie, nog een gezond alternatief voor de "ik wil een dessert NU"-cravings :-) Bij mij komt er binnenkort ook een receptje online (na het vlechtbrood van augustus), maar dat is - hoewel lekker - er ook weer eentje van de "foute" calorierijke soort desserts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ga je blog zeker in de gaten houden voor dat receptje. :-) 'Foute' desserts moeten ook kunnen, zolang het maar uitzondering in plaats van regel blijft. Nu ja, dat probeer ik voor mezelf toch na te streven, aangezien ik iemand ben die snel bijkomt (maar gelukkig ook wel snel afvalt)!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.