Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde pruimencake

Dit recept is ontstaan uit zo’n 5 kg pruimen die mijn moeder plots bij had. Zij had ze trouwens ook gekregen hoor, van iemand met veel te veel pruimenbomen.

Omdat er echt wel een grens is aan hoeveel pruimen je zo uit het vuistje kan eten – ik heb het getest – moest ik er iets anders mee bedenken. Er komt een punt dat je zo veel pruimen hebt dat het je eigenlijk niets kan schelen als je er een kilo zou verspillen door een keukenblunder. En dat, lieve lezers, is het beste moment voor een experiment!

Want eventjes for the record: dit is het allereerste gebak dat ik helemaal zonder bestaand recept heb bedacht! Het feit dat het meteen een groot succes was, beschouw ik dan ook graag als een onontgonnen talent voor gezonde desserts.


Wat heb je nodig?
  • 600 g pruimen (De mijne waren lekker zoete ‘President’-pruimen.)
  • 150 g amandelmeel
  • 100 g havermout
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 kl kaneelpoeder
  • Snuifje zout
  • Optioneel: zoetstof
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Gebruik zo’n 400 g van de pruimen om compote van te maken. Was de pruimen, haal de pitten eruit, bestrooi ze met de kaneel stoof ze tot moes. Voeg in het begin een klein scheutje water toe om het hele proces wat op gang te helpen. Het resultaat is zo’n 250-300 ml pruimencompote. Proef ervan. Als je hem niet zoet genoeg vindt, kan je een beetje zoetstof toevoegen. Let er wel op dat je zoetstof gebruikt die mag worden verwarmd.

3. Kluts de eieren in een kom. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe dat samen met het amandelmeel, bakpoeder en een snuifje zout bij de geklutste eieren. Doe ook de pruimencompote erbij en meng met een garde tot een beslag.

4. Stort het beslag in een cakevorm die je ofwel hebt bedekt met bakpapier ofwel hebt ingevet en bebloemd. Was de overige pruimen, halveer ze, verwijder de pit en leg ze bovenop het cakebeslag. Bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.


Fijn weekend!

Reacties

  1. Ik heb de cake dit weekend eens uitgeprobeerd. De pruimen die ik gebruikte waren niet erg zoet, ik deed er wat ahornsiroop bij. Het resultaat was lekker, maar precies een beetje te zout. Meestal gebruik ik in gebak maar 1 tot 2 tl bakpoeder. Misschien was een zakje te veel? Experimenteer gerust verder, ik doe met je mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Barbara

      Leuk dat je met me mee experimenteert! :-)

      Wat raar dat je cake te zout was! Bakpoeder smaakt normaal niet zout. Het helpt de cake gewoon rijzen (en maakt hem luchtig), omdat er niets van bloem in zit... Het bakpoeder dat ik gebruikte is van Dr. Oetker. Misschien is er een verschil in soorten?

      Verwijderen
  2. Ook van Dr Oetker... Vreemd, he! Misschien was er daar iets mis mee. Ik zal er bij een volgende bakpoging zeker op letten en dan laat ik je iets weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah kijk zie, nog een gezond alternatief voor de "ik wil een dessert NU"-cravings :-) Bij mij komt er binnenkort ook een receptje online (na het vlechtbrood van augustus), maar dat is - hoewel lekker - er ook weer eentje van de "foute" calorierijke soort desserts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ga je blog zeker in de gaten houden voor dat receptje. :-) 'Foute' desserts moeten ook kunnen, zolang het maar uitzondering in plaats van regel blijft. Nu ja, dat probeer ik voor mezelf toch na te streven, aangezien ik iemand ben die snel bijkomt (maar gelukkig ook wel snel afvalt)!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…